Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 11. júla 2021

Prečítané leto 2021: 3. O stopách

Tretí týždeň Prečítaného leta (12. júl - 18. júl) je plný stôp. Pustime ich k slovu. :)

zdroj: Prečítané leto

 
PS Ak si chcete prečítať text knižných ukážok - odporúčam vždy kliknúť na obrázok (po zobrazení bude čitateľnejší).
 

Môj kocúr Tamtam


 
Ako prvý dostáva virtuálny priestor ryšavý kocúr Tamtam, ktorý kraľuje nádherne ilustrovanej knihe Môj kocúr Tamtam. Mačkofili vedia, že každá mačka je výnimočná a vie to aj chlapec, ktorý sa rozhodol nakresliť knihu o Tamtamovi. Kniha neprináša prekvapivý dej alebo šokujúce zvraty. Umožňuje nám nahliadnuť do života jedného kocúra. Sledovať jeho aktivity, zasmiať sa na jeho výmysloch a obdivovať jeho eleganciu a šikovnosť. Stopy (v skromnej miere) pokrývajúce niektoré strany knihy patria kocúrovi Tamtamovi a sú tiež výnimočné. Sú totiž farebné... 
 



František z kompostu


 
Sympatický mládenec František po sebe vo svojom knižnom domove zanechal oveľa viac stôp. Je ich veľa a dokonca sú užitočné! František je totiž dážďovka a chodbičky, ktoré vytvára, sú pre pôdu veľmi prospešné. František však spočiatku o svojej prospešnosti a dôležitosti netušil. Mal pocit, že všetci jeho hmyzí kamaráti sú v niečom výnimoční, len on nie. Pokúšal sa robiť to čo oni, zistiť čo ho baví, ale (dlho) neúspešne. František vyskúšal všeličo, ale nakoniec si uvedomil, že najlepší je v tom, čo robí odjakživa. 
 

 
 

Bobky, lajná a iné hovienka

 
 
Bobky, lajná a iné hovienka sú síce nevábne, ale veľmi dôležité stopy! Sú totiž cenným zdrojom rôznorodých informácií. Chcete vedieť akých? Tak siahnite po skvelej knihe rovnakého názvu. 
 
S bobkami, lajnami a inými hovienkami sa zoznámime vskutku dôkladne, našťastie iba v teoretickej rovine. Dozvieme sa, čo určuje ich tvar, čo majú všetky hovienka spoločné, aké je ich zloženie, aké informácie o svojich tvorcoch prezrádzajú ostatným zvieratám, a tiež, ako môže byť trus, predstavujúci cenný informačný zdroj, ešte užitočný. Autorka vyťahuje jednu fascinujúcu informáciu za druhou a nepoľavuje ani na záver, ktorý venovala „fekálnym rekordérom“ (najväčšie, najmenšie, najvyššie, najčudnejšie a najsmradľavejšie hovienko). Kniha je vhodná pre deti od ôsmich rokov.
 

 
 

Svet zázrakov - Ríša zvierat

 
 
Niekoľko zvieracích stôp nájdeme aj v nádherne ilustrovanej náučnej knihe Svet zázrakov - Ríša zvierat, ktorá je súčasťou vydarenej série Svet zázrakov od vydavateľstva Yoyo Books. Pokrývajú jednu knižnú dvojstranu. Stopa opice, medvedíka čistotného, koňa, medveďa, vlka, husi, žirafy, hrocha. Dozviete sa napríklad, koľko majú dané zvieratá prstov, ako vyzerajú ich kopytá (v prípade žirafy, hrocha a koňa), ako sa pohybujú atď.
 


Stopy sa ukrývajú aj v týchto knihách:

  • Kto ukradol syr - článok tu,
  • Malá líška - článok tu,
  • Yakari a Biely bizón - tu natrafíme aj na absenciu stôp, 
  • Sherlock Junior a strelec bez hlavy - článok tu,
  • Ocko ma ľúbi - článok tu,
  • Po stopách nášho sveta - článok tu

na webe denníka SME nájdete:
 
článok o prvých dvoch dieloch detektívnej série plnej stôp pre deti - Detektívna kancelária č. 2 - tu (článok je v plnom znení dostupný iba predplatiteľom SME)


 
Ako hodnotíte tému tohto týždňa? Našli ste doma (alebo v knižnici) relevantné tituly? :)
 
 
Môj magazínový článok o Prečítanom lete nájdete v júlovom Magazíne o knihách.
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára