Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 4. júla 2021

Prečítané leto 2021: 2. O dáždnikoch

Druhý týždeň Prečítaného leta 2021 (5. júl - 11. júl) si privlastnili dáždniky. Napriek ich nespornej užitočnosti sa v detských knihách veľmi často nevyskytujú. Preto som sa rozhodla prizvať ku "dáždnikovým knihám" aj iné, tematicky blízke knihy - o počasí.
 
PS Ak si chcete prečítať text knižných ukážok - odporúčam vždy kliknúť na obrázok (po zobrazení bude čitateľnejší).
 
zdroj: Prečítané leto

 

Dračia pošta


 
Kniha Dračia pošta ma zaujala ilustráciami, priateľským drakom a možnosťou začítať sa do cudzej pošty (bez porušenia listového tajomstva). V príbehu dvakrát prichádza na scénu čierny dáždnik. Je otázne, nakoľko bola jeho účasť v príbehu dobrovoľná, pretože málokto sa dobrovoľne podujme poslúžiť ako napichovátko na surové rezne a šunku. V dračom bruchu skončili nielen šťavnaté kusy mäsa, ale aj (nezanedbateľný) kus dáždnika. Aspoň drobnou útechou pre úbohý dáždnik môže byť skutočnosť, že ho chlapec následne nevyhodil, ale naďalej ho používal... Viac vám o knihe prezradí môj článok - tu.
 

 
 

Ako vzniká dážď?

 

Názov napovedá, že okienkové leporelo malým čitateľom (asi od troch rokov) prezradí ako vzniká dážď. Realita je oveľa štedrejšia. Kniha totiž ponúka zaujímavosti o daždi (ako to vyzerá vnútri mraku?, aká veľká je dažďová kvapka?), slnku (aké žeravé je slnko?, ako to, že je zapadajúce slnko oranžové až červené?), vetre (aký silný je vietor?, čo je tornádo?) alebo snehu (kde vzniká sneh?, kam sneh zmizne?) atď. 

Roztomilo a vtipne ilustrované leporelo ponúka stručné odpovede (ukryté pod okienkami) na zaujímavé otázky. 
 



Počasie - Zaujímavé fakty o prírode okolo nás

 

Vynikajúcou náučnou knihou o počasí pre deti asi od šiestich rokov je kniha Počasie - Zaujímavé fakty o prírode okolo nás od Johna Farndona. Kniha vyšla v rámci série Prieskumníci prírody, ktorá obsahuje aj tituly Hmyz a pavúky, Lesy a Nočná obloha. 
 

Autor ponúka fascinujúce - takmer šesťdesiatstranové - knižné stretnutie s počasím. Veľmi stručne vysvetľuje čo je to počasie, opisuje ročné obdobia a potom prechádza k zaujímavostiam, ktoré majú potenciál zaujať deti aj dospelých. Môžeme sledovať oblaky, obzrieť si tajomnú hmlu, rozprávkovo pôsobiacu inovať, krehkú snehovú vločku alebo kvapky rosy... Pristavíme sa aj pri tornáde, monzúne alebo blesku, a okrem pútavých poznatkov nám autor ponúka možnosť realizovať sa. Vyrobiť si zrážkomer, barometer alebo dúhu. 
 



Búrka a veľryba & Búrka a veľryba v zime



Počasie sa usilovne predvádza v mnohých rozprávkach a príbehoch, napríklad v príbehoch o chlapcovi menom Noi. V obrázkovej knihe Búrka a veľryba sa na začiatku príbehu zoznamuje s veľrybím mláďaťom, ktoré našiel uviaznuté na pláži po búrlivom vyčíňaní búrky... Viac o knihe tu

Opätovne sa s Noim a veľrybou stretneme v knihe Búrka a veľryba v zime. Príbeh sa odohráva v známom prostredí, tentoraz pokrytom snehovým kobercom, a úlohy záchrancu sa tentoraz nezhostí Noi, ale jeho veľrybia kamarátka...

Nežné príbehy o priateľstve medzi chlapcom a veľrybou, odvahe a samote (v prípade knihy Búrka a veľryba) zaujmú deti asi od troch rokov. 
 


...a dve (miestami) daždivé knihy na záver:
  • Hilda a trol - článok tu
  • Rok v škôlke - článok tu 
 
(Nielen) dáždnikový článok je na konci. Čo vravíte na túto tému? Bude / je súčasťou vášho prečítaného leta? :)

Môj magazínový článok o Prečítanom lete nájdete v júlovom Magazíne o knihách.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára