Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 21. januára 2019

Knižný úlovok & recenzia: Rok v škôlke


Nedávno som vám na blogu ukázala okúzľujúce veľkoformátové leporelo Rok v čarovnej krajine, vydané v rámci série Rok v ... (Ikar). Táto séria momentálne obsahuje tri tituly, z toho dva (Rok v lese, Rok v čarovnej krajine) už na blogu priestor dostali. Tento článok je venovaný tretiemu veľkoformátovému leporelu s názvom Rok v škôlke od Przemysława Liputa.


Po roku strávenom v lese v spoločnosti rozmanitých živočíchov a v čarovnej krajine, obývanej fascinujúcimi postavičkami, môžeme teraz prežiť rok v spoločnosti malých detí v škôlke. 

Danielko má dva roky a rok, čo zostáva do jeho nástupu do škôlky, určite prebehne veľmi rýchlo. Kniha so škôlkarskou tematikou sa ešte v jeho knižnici nenachádzala a vzhľadom na blížiacu sa škôlkarsku etapu v Danielkovom živote som sa na Rok v škôlke tešila a zároveň som bola veľmi zvedavá.


(Nielen) deti zo Slnečnej škôlky


Lapaj Krištof, zábudlivá Žofka, bojazlivý Alex so svojim vankúšikom, rebelka Mirka, milovník dinosaurov Max, Dominik, ktorý je na invalidnom vozíčku, ale sny a chuť hrať sa má rovnako veľké ako ostatné deti... A okrem nich stretneme v škôlke aj Šimona, Lilu, Igora, Angeliku, Viktóriu, Tonku a kopec ďalších detí. Dokopy je ich až 28! Líšia sa povahou, obľúbenými činnosťami, farbou vlasov i pleti... Veľmi sa mi páči, že tento škôlkarsky kolektív je taký rozmanitý a zaujímavý. Táto rozmanitosť má totiž pozitívny vplyv na každodenný život v škôlke a zároveň si každé dieťa určite nájde svojich obľúbencov, ktorí ich zaujmú povahou či záujmami.     
 

Na deti dohliada sympatická pani učiteľka Anka a veľmi dôležitou osobou v škôlke je údržbár Marcel, ktorý okrem opráv vykonáva množstvo iných, v danom momente potrebných profesií (fotograf, osvetľovač, Mikuláš, umývač okien atď). Okrem 28 detí, Anky a Marcela v škôlke stretneme aj Marcelovho psíka Bobíka, šedú mačičku Cicu a bezmenného čierneho pavúka. Ako už určite tušíte, v škôlke je stále rušno. Nenudia sa škôlkari a myslím, že ani deti sa pri prezeraní ilustrácií nebudú nudiť...       



Rok v Slnečnej škôlke


Je tu september a s ním nový škôlkarsky rok! Krištofov kamarát Janko už robí neplechu, Mirka si pred zrkadlom trénuje grimasy, milovník jedla Ferči už ulovil niečo pod zub... Jesenná atmosféra je prítomná nielen za oknami škôlky, ale aj v škôlke samotnej. Deti vyrábajú z gaštanov, listov, žaluďov a iných prírodných materiálov rôzne výtvory. V októbri sa v škôlke koná Halloween a deti majú oblečené naozaj pôsobivé maškarné kostýmy. V decembri prebieha príprava na Vianoce. Ozdobovanie stromčeka, balenie darčekov, nacvičovanie vianočného programu... S každým ročným obdobím prichádzajú nové aktivity (besiedky, výzdoba triedy, námety na kreslenie či tvorbu rôznych výtvorov), ale aj napriek meniacemu sa programu majú deti dosť priestoru na trávenie času podľa vlastného gusta. 



Nájdi pavúka!


Rovnako ako v prípade leporel Rok v lese a Rok v čarovnej krajine, aj tentoraz si môžeme vybrať, ako pri prezeraní ilustrácií postupovať: sledovať dianie v škôlke v priebehu konkrétneho mesiaca či ročného obdobia, zamerať sa na konkrétne dieťa alebo deti a pozorovať, čo robí/robia v priebehu roka, pomôcť Žofke nájsť jej stratené veci, hľadať schovanú mačku Cicu alebo sa pustiť do náročného hľadania nenápadného pavúka.



Aký bol rok v škôlke?


Rok v škôlke bol zábavný, rušný, inšpiratívny. Pri pohľade do miestnosti plnej detí, vykonávajúcich rozmanité aktivity, som si živo vedela predstaviť aj šum (alebo krik), ktorý tam panuje. Ilustrácie sú veľmi prepracované a pútavé, preto považujem toto leporelo za skvelého pomocníka nielen pri zoznamovaní sa so škôlkarským prostredím, ale aj v rámci zoznamovania sa s inými oblasťami nášho každodenného života (zvyky, oblečenie, nábytok, hračky, emócie atď.). Zo všetkých troch leporel série Rok v ... má Rok v škôlke najdetailnejšie ilustrácie. S Rokom v škôlke som veľmi spokojná a myslím, že vzhľadom na uvedenú detailnosť a rozmanitosť ilustrácií sa k nemu budeme s Danielkom často vracať. 



Aký je teraz mesiac?!


Jediné, čo sa mi na ňom nepáčilo, bolo málo výrazné označenie aktuálneho mesiaca. Zatiaľ čo v prípade leporel Rok v lese a Rok v čarovnej krajine bol mesiac uvedený vždy na rovnakom mieste dvojstrany, tentoraz musíme po ňom pátrať. Najčastejšie je uvedený v kalendári, na niektorých dvojstranách zistíme aktuálny mesiac z nástenky. Uvádzanie mesiaca sa mi oveľa viac páčilo v predchádzajúcich leporelách, ktoré bolo výrazné a ľahko nájditeľné.


Rok v ...


Na blogu Knihovníčkin svet som vám ukázala všetky tri leporelá zo série Rok v ... od Ikaru. Najviac sa mi páči Rok v lese od Emilie Dziubak. Z hľadiska tematiky považujem za najzaujímavejší titul Rok v čarovnej krajine a z hľadiska využitia volím Rok v škôlke. Danielko sa zatiaľ nevyjadril ani si nevybral žiadneho obľúbenca. Ktoré z týchto leporel sa najviac páči vám?

Bibliografické údaje a oficiálnu anotáciu leporela nájdete v tematickej kategórii Moja knižnica, v časti Danielkova knižnica, konkrétne tu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára