Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 15. augusta 2021

Prečítané leto 2021: 8. O piknikoch

Predposledný týždeň Prečítaného leta (16. august - 22. august) je mimoriadne lákavý. Je totiž venovaný piknikom. Táto chutná a maškrtná téma sa v našej domácej knižnici nevyskytuje veľmi často a preto som sa rozhodla ju trošku rozšíriť. Vybrala som knihy v ktorých si hrdinovia pochutnávajú na dobrotách pod holým nebom. 
 
PS Ak si chcete prečítať text knižných ukážok - odporúčam vždy kliknúť na obrázok (po zobrazení bude čitateľnejší).
 
zdroj: Prečítané leto

 

Rozprávky do postieľky - Na prázdninách

 

V leporele Rozprávky do postieľky - Na prázdninách sa pripojíme k mackovi Majkovi, ktorý si s priateľmi naplno užíva prázdniny. Prechádzka v lese, hľadanie listov, výprava na vrchol hory... Majko je aktívny medvedík, ale dopraje si aj štedrú dávku oddychu, napríklad v piknikovej podobe. Malebné prostredie, vtáčí spev, zurčiaci potôčik, kamarát a chutné jedlo - priam dokonalý piknik, čo poviete?
 
Toto pekne ilustrované leporelo obsahuje sedem kratučkých príbehov opisujúcich prázdniny macka Majka. Vzhľadom na malé zastúpenie textu, dĺžku príbehov a ich náročnosť zaujme najmä menšie deti (asi od dvoch do štyroch rokov). 
 



Björn - Šesť príbehov jedného medveďa

 
 
Björn patrí medzi mojich medvedích obľúbencov. Páči sa mi, že sa na nič nehrá. Je prirodzený, má dobré srdce a zaujímavý život do ktorého môžeme nahliadnuť. Kniha ponúka šesť príbehov opisujúcich život tohto (ne)obyčajného medveďa. My sa teraz zameriame na druhý (knižný) príbeh.
 
Jedného dňa prišla líška so zaujímavým nápadom - čo keby sme sa zahrali na ľudí a spravili si karneval? Björnovi sa nápad zapáčil a pustil sa do jeho realizácie. Ľudia (dobre) poslúžili ako zdroj inšpirácie a tiež ako zdroj potrebných vecí. Podarilo sa im nahromadiť úctyhodnú tematickú výbavu. Oblečenie, kozmetika, bižutéria, čiapky, topánky, mobil... Líška dokonca dodala rádio s reproduktormi. S príchodom siedmej hodiny dorazili zvieratká v prestrojení a karneval nepravých ľudí sa mohol začať. Dostatok dobrôt a zábavy predĺžil karneval až do neskorej noci. 
 

 
 

Nenažraná koza

 

Na scénu prichádza koza, Dankova (4) obľúbená hrdinka. Táto koza sa správa rovnako ako jej živé kolegyne, ale Danko nikdy živú kozu nestretol, preto s prekvapením (a neskôr s neutíchajúcim nadšením) sleduje jej počínanie a často sa k nej vracia... 
 
Stereotyp časom začne nudiť (asi) každého z nás. Nudil aj kozu, ktorá sa s ním rozhodla zatočiť! Už sa nebude pásť. Pochutí si na niečom inom, zaujímavejšom. Jej "gurmánska cesta" je pre dieťa prekvapivá a zábavná, nie však nasledovaniahodná. Psie žrádlo, mlieko, pomyje, topánky, črepníkové kvety, bodkované trenky. Kozina spokojnosť sa vytratila čoskoro po zjedení treniek. Necítila sa byť vo svojej koži a veruže jej koža (srsť) nevyzerala ako obvykle. Vystriedala všakovaké farby (od červenej po zelenú). Cítila sa "pod psa" ("pod kozu") a pár dní trvalo, kým sa úplne spamätala z tejto hostiny. Navrátenie dobrej formy však so sebou zdravý rozum neprinieslo...
 

 
 
Medzi vydarené knihy plné dobrôt a usilovných jedákov patria tiež:
 
  • Jak zvířata jedí - plná krásnych ilustrácií Kataríny Macurovej - článok tu,
  • Nenásytná húsenička - príbeh o húseničke s veľkým apetítom, pre ktorú je jej "húseničková životná etapa" jeden veľký piknik :) - spoločnosť jej v článku robí aj kniha Od hlavy po päty - článok tu.

 

Na akých knihách si tento týždeň "pochutnávate" vy? :)  
 
 
Môj magazínový článok o Prečítanom lete nájdete v júlovom Magazíne o knihách.
 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára