Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 29. augusta 2021

Septembrové knižné novinky (2021)

Názov: Knižnica na Piatej avenue
Autorka: Fiona Davis 
Vydavateľ: Tatran
 
Oficiálna anotácia: Príbeh lásky, v ktorom ožívajú tajomstvá veľkolepej newyorskej knižnice.

Knižnica na Piatej avenue je podmanivá óda na silu kníh, rodinné putá a krásu nájsť odvahu byť sám sebou. Veľkolepé prostredie ikonickej knižnice v New Yorku ožíva naprieč generáciami, pretože dve ženy z rodu Lyonsovcov, zasiahnuté tajomstvom a tragédiou, bojujú o vlastnú identitu. Fakt, že obe hľadajú vzácne zmiznuté knihy, ich núti stanoviť si jasný cieľ a žiť naplno.

Laura Lyonsová sa v roku 1914 prisťahuje s rodinou do budovy Newyorskej verejnej knižnice, kde sa jej manžel stal správcom. Laura je tvrdohlavá a vášnivá moderná žena, a tak si presadí štúdium žurnalistiky na Kolumbijskej univerzite. V škole sa pred ňou otvorí celkom nový svet. Priťahuje ju neviazaná bohéma v Greenwich Village a radikálna ženská skupina, ktorá bojuje za práva žien. Keď však z knižnice zmiznú vzácne zväzky, jej istoty sa začínajú rúcať. Laurina vnučka Sadie získa v Newyorskej verejnej knižnici miesto kurátorky, o ktorom vždy snívala. Jej vytúžená práca sa však zmení na nočnú moru, keď sa zo slávnej zbierky Berg začnú strácať vzácne rukopisy. Pustí sa do pátrania na vlastnú päsť a hľadanie ju zavedie do dávnej minulosti až k Laure, ktorá celé desaťročia mlčala o pravom vinníkovi. 
 
zdroj: Tatran
 
 
Názov: Stratená polovica: Prečo ľudia niekedy žijú inak, než by mali?
Autorka: Brit Bennett
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Sestry Vignesové, identické dvojčatá, spolu vyrastali v malej chudobnej komunite. V šestnástich utiekli z domu, lebo nezniesli predstavu, že by sa po zvyšok života plahočili v domoch boháčov ako upratovačky. Nápad na útek sa rodil v hlave dravšej Desiree celé roky. Prispôsobivejšia Stella by bez sestry neprežila, a tak sa podvolila. Útek však všetko zmenil. Kým jedna teraz žije ako beloška a svoj pôvod tají aj pred manželom, druhá uteká z násilného vzťahu s dieťaťom na rukách späť do rodného mesta. Ale aj keď ich delia dlhé kilometre a klamstvá, osudy dvojčiat sú ešte vždy prepletené. Čo sa stane s ďalšou generáciou, keď sa línie života ich dcér pretnú?

Brit Bennett spletá vlákna osudov tejto rodiny od päťdesiatych rokov 20. storočia po deväťdesiate roky a ponúka nám príbeh, ktorý je nielen pútavý, ale je aj brilantným pohľadom do americkej histórie. Nehovorí len o rasových otázkach, ale aj o trvalom vplyve minulosti, ktorá formuje rozhodnutia ľudí, ich túžby a očakávania a odhaľuje rozličné dôvody, prečo ľudia niekedy žijú inak, než by mali. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Cudzincov kabát
Autor: Jonathan Gresty
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Aký vzťah majú dvaja mladí cudzinci z výrazne odlišných prostredí k Slovensku, kam sa obaja presťahujú? A čo k nim cíti Slovenka, do ktorej sa obaja zaľúbia? Ako vníma hodnoty, ktoré si prinášajú zo svojich krajín? Cudzincov kabát je román o troch ľuďoch a o tom, akým výzvam musia spolu čeliť vďaka svojej odlišnej minulosti.

V rozpätí pätnástich rokov nás kniha zavedie na rôzne miesta Slovenska a s humorom i živými dialógmi nám vyrozpráva príbeh, ktorého rozuzlenie ostáva tajomstvom až do posledných strán. Autorove postrehy a pohľad na život na Slovensku vychádzajú z jeho vlastnej, takmer tridsaťročnej skúsenosti. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Ze sídliště
Autor: Jonas T. Bengtsson
Vydavateľ: Odeon
 
Oficiálna anotácia: Danny je nečekaně propuštěn z vězení, kde si odpykával osmiletý trest za násilnosti a ublížení na zdraví. Přijíždí do Kodaně, aby vyhledal své nejstarší a v podstatě jediné přátele, Malika a Christiana. Všichni tři pocházejí ze stejného prostředí, vyrůstali na neutěšeném sídlišti, kde bylo násilí a kriminalita na denním pořádku. S mizerným dětstvím a mládím se však každý dokázal popasovat jinak… Z Dannyho je kriminálník, jehož majetek se vejde do dvou igelitek, Malik studuje na zubaře a snaží se udržet nad vodou otcovu restauraci a Christian pracuje jako policista na protidrogovém oddělení. Danny chce nejdřív navštívit Malika, od jeho rodiny se však dozvídá, že před několika týdny zmizel. Během pátrání po něm se pozvolna odkrývá nejen Malikův osud, ale i okolnosti Dannyho odsouzení stejně jako Christianovy finanční problémy. Do centra pozornosti se pozvolna vkrádá zásadní otázka: Proč byl vlastně Danny předčasně propuštěn právě teď?
 
 
Názov: Oceán mezi námi
Autorka: Gill Thompson 
Vydavateľ: Ikar CZ
 
Oficiálna anotácia: Za druhé světové války nabídla australská vláda, že se postará o válečné sirotky a najde jim nový domov. To je i osud malého chlapce, jehož matka zahynula při bombardování. V Perthu jej adoptuje rodina bohatého úředníka. Jenže chlapcova matka přežila a po návratu z nemocnice se zoufale snaží najít svého syna…
 
Názov: Prípad Thomasa Quicka: Ako sa rodí sériový vrah
Autor: Hannes Rastam
Vydavateľ: Lindeni
 
Oficiálna anotácia: Príbeh najväčšieho švédskeho justičného omylu v dejinách.
 
V roku 1992 sa Thomas Quick priznal k vražde 11-ročného chlapca a počas nasledujúcich desiatich rokov postupne k 30 nevyriešeným vraždám. Investigatívny novinár Hannes Rastam podrobne preskúmal všetky dôkazy, zápisy z výsluchov, lekárske záznamy aj rozsudky a dospel k názoru , že nie je presvedčený o jeho vine, keďže ho odsúdili len na základe nepriamych dôkazov. Vybral sa za ním na psychiatrickú kliniku a mal preňho pripravenú jedinú otázku. Odpoveď na ňu bola desivejšia ako sám odsúdený...
 
Názov: Kaviarnička pod citrónovníkom 1: Šálka nádeje
Autorka: Cathy Bramley
Vydavateľ: Lindeni
 
Oficiálna anotácia: K šťastnému životu jej stačí len šálka odvahy.
 
Rosie miluje svoje hektické zamestnanie. No a čo, že nie je vydatá a usadená ako jej sestra. Vzťah by jej iba prekážal v nabitom pracovnom programe. Keď však neočakávane ostane na mesiac bez práce, rozhodne sa pomôcť starej mame – Talianke servírovať esspresso a biscotti v jej Kaviarničke pod citrónovníkom, v malom kúsku Talianska uprostred pahorkov Derbyshiru. Od jej poslednej návštevy to však s kaviarňou ide dolu vodou a Rosie si robí starosti, že skrachuje. Stará mama predtým zatvára oči, nechce vidieť pravdu a rozčuľuje ju, že do jej kaviarne pchá nos. Čoskoro medzi nimi vzniknú vážne nezhody. Keď sa Rosie rozhodne, že je čas vrátiť sa späť do reality, objaví sa jej starý známy a vyhliadky na život v Kaviarničke pod citrónovníkom zrazu nadobudnú úplne inú perspektívu...
 
Názov: Neviditeľný život Addie LaRueovej
Autorka: Victoria Schwab 
Vydavateľ: Slovart
 
Oficiálna anotácia: Život, na ktorý si nik nespomenie. Príbeh, na ktorý nikdy nezabudnete. 
 
Francúzsko, rok 1714.
Zúfalá mladá žena uzavrie dohodu s temným božstvom, aby mohla žiť večne, nespútane, presne tak, ako vždy túžila, keď snívala o slobode. Zmluva má však háčik – Addie si nik nezapamätá, v tej chvíli, ako ju ľudia stratia z dohľadu, zabudnú na ňu. Svet so svojími nekonečnými možnosťami sa síce Addie otvoril, no prekliatie ju uväznilo v samote. Tak sa začína nezvyčajný príbeh Addie LaRueovej, múzy mnohých umelcov, zabudnutej milenky, ktorá sa vytráca s prvými rannými lúčmi. Až pokým jedného dňa nevstúpi po druhý raz do malého antikvariátu na Manhattane, kde pracuje Henry – a ten si ju pamätá. Po troch storočiach začína Addie znovu žiť, lenže diabol nikdy nehrá fér, a tak sa bude musieť postaviť následkom svojich minulých rozhodnutí a splatiť staré dlhy. 
 
zdroj: Slovart

 
Názov: Muž, ktorého asi poznám: Dojímavý a povznášajúci príbeh veľmi nepravdepodobného priateľstva
Autor: Mike Gayle
Vydavateľ: Lindeni
 
Oficiálna anotácia: Život so sebou občas prináša tie najnečakanejšie zvraty – a tie najnepravdepodobnejšie priateľstvá.
 
Po absolvovaní prestížnej internátnej školy spolužiaci Danny Allen a James DeWitt predpokladali, že ich čaká nádherná budúcnosť a úspešná kariéra. No keďže cesty osudu sú nevyspytateľné, po rokoch sa obaja stretávajú na tom najmenej pravdepodobnom mieste: v domove sociálnych služieb. Jeden tam pracuje ako ošetrovateľ a druhého doň na istý čas umiestnila rodina. Danny a James sa dostali na samé dno a po čase sa zmierili s tým, že lepšie to už nebude. Ich absurdné stretnutie im však napokon otvorí oči a prevráti život naruby. Dojímavý a povznášajúci príbeh veľmi nepravdepodobného priateľstva, ktorý nám pripomína, aké vzácne je to, čo v živote máme – pretože stačí okamih a môžeme všetko stratiť.
 
Názov: V okamihu
Autorka: Suzanne Redfearn 
Vydavateľ: Tatran
 
Oficiálna anotácia: Dojímavý príbeh o tom, aké ťažké je prekonať traumatizujúce obdobie života a ísť ďalej.

Rodina Millerovcov s priateľmi sa teší na zimný víkend v horách, na lyžovačku a príjemnú atmosféru na chate. V jedinom kratučkom okamihu sa však všetko zmení. Pred karavan, v ktorom sa všetci vezú, nečakane skočí jeleň, otec rodiny sa mu chce vyhnúť, ale zareaguje o zlomok sekundy neskôr a auto sa zrúti do rokliny. Tu sa skončí život šestnásťročnej Finn. Mladé dievča však uviazne na rozhraní dvoch svetov a bezmocne sa prizerá, ako všetci, ktorých miluje, bojujú o prežitie...

Všade navôkol zúri metelica, takže vybrať sa v takom nečase po pomoc je beznádejné. Padajú rôzne návrhy a rozhodnutia, tí, čo prežili, spracúvajú šok, bolesť zo zranení a hlavne sa boja, že do rána zamrznú. Finn ich neopúšťa, a hoci s nimi nemôže komunikovať, bdie nad nimi aj nad ich životmi. Po urputnom boji o záchranu sú všetci otrasení a každý si v duši nesie výčitky a pocit viny za to, čo sa tej osudnej noci odohralo. Členov rodiny sužujú pochybnosti, ich súdržnosť sa rozpadáva. Finn by ich už mala opustiť, ale ako by to mohla urobiť, keď vidí, akí sú nešťastní, ako sa trápia a nedokážu sa vyrovnať s tým, čo sa stalo? Dojímavý, ale v konečnom dôsledku oslobodzujúci príbeh hovorí o láske, rodinných putách a odhodlaní ísť ďalej, aj keď sa to zdá na prvý pohľad nemožné. 
 
zdroj: Tatran

 
Názov: Žiarlivec a iné príbehy
Autor: Jo Nesbø
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Vyšetrovateľ sa vďaka trpkej životnej skúsenosti stáva expertom na zločiny spáchané zo žiarlivosti. Podarí sa mu vystopovať muža podozrivého z vraždy svojho dvojčaťa? O tisíce kilometrov ďalej nájde taxikár náušnicu svojej manželky v šéfovom aute. Ako sa tam dostala? V lietadle vysoko nad oblakmi sedí žena, ktorá sa rozhodla skončiť život pre manželovu neveru. Môžu jej nečakané city k tajomnému spolucestujúcemu zvrátiť vývoj udalostí? Zdanlivo jednoduché otázky prinášajú prekvapivé odpovede.

Jo Nesbø v unikátnej zbierke poviedok dokazuje, že je ozajstným majstrom mysterióznych príbehov plných napätia a nepredvídaných zvratov. Na stránkach knihy sa stretávajú dôvtipné mysle s pomstychtivými srdcami, neukojiteľná nenásytnosť s láskou bez škrupúľ, aby spolu vytvorili delikátnu mozaiku, ktorá poteší všetkých priaznivcov temných a strhujúcich poviedok. 
 
zdroj: Bux.sk
  
 
Názov: Sanatorium
Autorka: Sarah Pearse 
Vydavateľ: Kalibr
 
Oficiálna anotácia: Le Sommet, napůl ukrytý v lese a zastíněný hrozivými vrcholky švýcarských Alp, byl vždy zlověstným místem. Kdysi opuštěné sanatorium, které dlouho provázely znepokojivé pověsti, je nyní zrekonstruováno na luxusní hotel.

A je tím posledním místem, kde by Elin Warnerová chtěla být. Ale vzala si volno od své práce detektiva, aby zde mohla oslavit zasnoubení svého bratra Isaaca a jeho přítelkyně Laury. Po příjezdu uprostřed hrozivé bouře se Elin okamžitě cítí divně – hotel ji bez zjevného důvodu znepokojuje. A když následujícího rána zjistí, že Laura zmizela, musí Elin věřit svým instinktům i tomu, že ji dokáže najít. Bouře uzavře všechny přístupové cesty, a čím déle je Laura nezvěstná, tím více začínají ostatní hosté panikařit. Elin je pod tlakem, aby Lauru našla, jenže nikdo si nevšiml, že se ztratila další žena. Jediná, která mohla ostatní varovat, jak velké nebezpečí jim všem hrozí… 
 
Názov: Bez domova: Příběhy dívek, které dokázaly změnit svůj osud
Autorka: Malála Júsufzai  
Vydavateľ: Ikar CZ
 
Oficiálna anotácia: Malála pochází z Pákistánu a poprvé vzbudila zájem veřejnosti v jedenácti letech, když začala psát pro BBC o životě pod nadvládou Tálibánu a o tom, jak její rodina bojuje za vzdělávání dívek. V říjnu 2012 se stala terčem útoku – neznámý muž ji střelil do hlavy, když se vracela autobusem domů ze školy. Dívka však zázračně přežila a její osud i odvaha, s níž v Pákistánu dál pokračovala ve své osvětové kampani, jí vynesla Nobelovu cenu míru za rok 2014. Svůj životní příběh vylíčila v knize Já jsem Malála (česky 2014). Nový titul se zaměřuje na fenomén migrace. Malála líčí vlastní zážitky i zážitky dalších migrantů, nelehké podmínky v uprchlických táborech, bezvýchodnost a nepochopení, s nimiž se musí uprchlíci potýkat. Malála je ve světě vnímána jako inspirativní osobnost a její nová kniha, která si všímá také osudu dětí, dokáže oslovit i mladší čtenářské publikum. 
 
zdroj: Knihcentrum.sk
  
 
Názov: Povesti a legendy - Medzi láskou a smrťou
Autor: Anton Pižurný
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Zistite viac o živote na slovenských hradoch, zámkoch a v známych regiónoch. 15 príbehov od Antona Pižurného sú plné dobových postáv, historických slovenských lokalít a dávnych zvykov a dokážu zaujať nielen dospelých čitateľov, no aj mládež. Dopĺňajú ich príbehy obyčajných ľudí - poddaných. Autor tieto povesti rozvíja čitateľsky príťažlivou literárnou formou a zároveň sprostredkúva mnoho informácií o historických udalostiach a postavách. Príbehy sa ďalej orientujú na zápas o moc, no i lásku a dôležitosť rodiny. Autor taktiež vychádza z nadčasovej idey boja dobra so zlom. Súčasťou knihy sú aj ilustrácie talentovaného výtvarníka Juraja Bociana. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Ako funguje ľudské telo
Autor: -
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Najjednoduchší a vizuálne najpútavejší sprievodca ľudským telom.

Automobil, práčka, počítačová hra – to všetko prichádza do našich domácností s návodom na obsluhu. My nie. Preto sme pre vás vytvorili vašu vlastnú, osobnú používateľskú príručku. Čo nás informuje o tom, že sme hladní? Prečo cítime chvenie v žalúdku, keď sme nervózni? Prečo nás telo prestáva poslúchať a trpíme poruchami trávenia, krátkozrakosťou či alergiami?

Kniha Ako funguje telo vás vezme na fascinujúci prieskum zvláštnych a úžasných procesov, ktoré prebiehajú vo vašom organizme, často bez vášho vedomia. Dozviete sa, ako vás telo udržiava nažive, prečo máte závrat, prečo cítite chvenie v žalúdku alebo prečo trpíte pásmovou chorobou. V publikácii sú vedecké poznatky z učebníc anatómie doplnené názornými ilustráciami a nájdete v nej všetko od jednotlivých orgánov až po psychológiu snov a emócií. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Mozog: Návod na použitie - Stručná príručka k najzložitejšiemu prístroju na svete
Autor: Marco Magrini
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Stručná príručka k najzložitejšiemu prístroju na svete, na ktorý sa, žiaľ, nevzťahuje záruka.

Vedeli ste, že v hlave máte „zariadenie“, ktoré dokáže vykonať až 38 biliárd operácií za sekundu a umožňuje vám urobiť až 35-tisíc rozhodnutí denne? Tušili ste, že keď niečo zažívate, v skutočnosti to predvídate, lebo váš mozog je v predpovedaní lepší než meteorológ? Mozog je úžasný, lebo v celom vesmíre nejestvuje nič, čo by sa mu z hľadiska zložitosti mohlo vyrovnať. Pritom ho tvoria rovnaké atómy, aké sa nachádzajú v periodickej sústave prvkov a z akých sa skladá hviezdna obloha. Zostavené sú tak, aby vznikli myšlienky, slová, činy – prakticky všetko od dejín cez filozofiu a hudbu až po vedu. Je tajomný, lebo práve veda, výplod samotného mozgu, jasne chápe, že o ňom ešte nenačerpala dostatok poznatkov – že o ňom nevie takmer nič.

Pri čítaní tejto mimoriadne zábavnej, informáciami nabitej knihy o mozgu sa dozviete o jeho technických špecifikách, o spôsobe jeho fungovania, o bežných problémoch spojených s jeho používaním (synestézia, falošné spomienky, závislosti) aj o poruchách, ktorým sa nevyhne nijaké zariadenie (autizmus, depresia, schizofrénia, neurodegenerácia). 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Mydlo, voda a zdravý rozum: Podrobná príručka o vírusoch, baktériách, parazitoch a chorobách
Autorka: Bonnie Henry
Vydavateľ: Lindeni
 
Oficiálna anotácia: Ako poraziť chrípku, angínu, epidémie a iné neduhy.
 
Ako poraziť chrípku, angínu, epidémie a iné neduhy? V tejto knihe vás autorka – popredná epidemiologička – prevedie chodbami spoločnosti Mikroorganizmy, s. r. o., pričom vás oboznámi s vírusmi a baktériami, hubami i parazitmi v našom bezprostrednom okolí. Poskytne vám o nich nielen presné informácie, ale aj spôsoby, ako sa pred nimi chrániť, keďže mnohé sa prenášajú vzduchom, jedlom či nápojmi a nachádzajú sa všade okolo nás, hoci o tom často nevieme.

V rukách nedržíte len podrobnú príručku o vírusoch, baktériách a parazitoch, ale dozviete sa zaujímavosti o pandémiách v minulosti, čo predchádzalo vývoju prvých antibiotík a ako svet začal používať vakcíny. Autorka sa venuje celosvetovo eradikovaným, teda vyhubeným chorobám a aj tým, ktoré ešte zmietajú rozvojové krajiny.

Doktorka Bonnie Henryová takmer tri desaťročia pomáha Svetovej zdravotníckej organizácii zvládať choroby po celom svete – od eboly v Ugande cez detskú obrnu v Pakistane a SARS v Toronte až po epidémiu vtáčej chrípky v Severnej Amerike. Všetkým odporúča riadiť sa tromi jednoduchými pravidlami: umývajte si ruky, zakrývajte si ústa pri kašli a s horúčkou zostaňte doma.
 
Názov: Stručná história takmer všetkého
Autor: Bill Bryson
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: predpokladaný dátum vydania je 28. septembra
 
Oficiálna anotácia: Neuveriteľná poznávacia jazda svetom vedy. 
 
Zem je náš jediný domov v celom vesmíre. Poznáte ju dobre? Určite ste sa o nej všeličo dozvedeli na hodinách geografie, biológie, fyziky či chémie, no jej skutočný príbeh je oveľa fascinujúcejší.

Kniha Stručná história takmer všetkého vás zoberie na jedinečné potulky. Zo žeravého jadra planéty sa vyšplháte až na Mount Everest, od veľkého tresku prejdete až po 21. storočie. Nazriete do vnútra atómu aj za oponu nekonečného vesmíru. Za všetky poznatky, ktoré v súčasnosti máme, vďačíme géniom, odvážlivcom a pracovitým vedcom minulosti, ktorí hľadaniu pravdy obetovali roky mravčej práce. Občas im však pomohla aj šťastná náhoda. Súčasťou príbehu Zeme ste aj vy, lebo všetko, čo sa tu zatiaľ odohralo, nepochybne viedlo k vašej existencii.

Bill Bryson sa opisuje ako zdráhavý cestovateľ, ale záujem o okolitý svet neudrží na uzde ani vtedy, keď zostane v bezpečí domova. Kniha Stručná história takmer všetkého predstavuje jeho úsilie pochopiť všetko, čo sa udialo od veľkého tresku až do nástupu civilizácie – ako sme sa z fázy, keď sme neboli vôbec ničím, dostali do prítomnosti, keď sme ľuďmi. Zaumienil si, že preštuduje predmety, ktoré väčšinu ľudí zvyčajne na smrť nudia, napríklad geológiu, chémiu a fyziku, a že sa ich pokúsi podať tak, aby ich pochopil aj človek, ktorému dovtedy ani len nenapadlo, že by ho mohla zaujať veda.
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Veľká kniha rastlín, hornín, minerálov a skamenelín
Autor: -
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Veľká kniha rastlín, hornín, minerálov a skamenelín je unikátne, bohato ilustrované dielo, ktoré v ucelenej forme podáva obraz flóry celej strednej Európy. Aktualizované texty pútavou formou predkladajú informácie o živote, rozmnožovaní, rozširovaní, výskyte rastlín a o ich význame pre človeka, ako aj údaje o ochrane rastlín, prírodných rezerváciách a chránených územiach. V osobitnej časti sa kniha venuje minerálom, horninám a skamenelinám.

Hlavnou časťou a ťažiskom celého diela sú informácie o viac ako 1700 druhoch rastlín, ktoré sú vyobrazené na jedinečných veľkých farebných ilustráciách. Ich autorom je známy akademický maliar † Jindřich Krejča. Tomuto vynikajúcemu výtvarníkovi sa s neuveriteľnou presnosťou podarilo zobraziť aj voľnému oku neviditeľné detaily rastlín, a tak harmonicky skĺbiť svet reality s výtvarným umením.

Najnovšie vydanie predstavuje obsahovo prepracované, aktualizované a doplnené dielo, na ktorom pracovali desiatky posudzovateľov, recenzentov, pôvodných i nových autorov – odborníkov vo svojej oblasti. Dielo je jediné svojho druhu, aké bolo doteraz na Slovensku publikované, preto je už desaťročia vyhľadávané nielen odborníkmi a študentmi, ale i laickou verejnosťou. Nemalo by chýbať v žiadnej rodinnej knižnici. 
 
zdroj: Bux.sk

 
 
Knihy pre deti a mládež
 
 
Názov: Kto sa skrýva v lese? - zábava pre malé pršteky
Autor: -
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 1+
Poznámka: séria Kto sa skrýva...?
Poznámka: v rámci série vyjde tiež titul Kto sa skrýva v záhrade? (17. 9.)
 
Oficiálna anotácia: Nakukni do dutiny v strome či kúsok pod povrch zeme a spoznaj zvieratká z lesa. Bude ťa sprevádzať nezbedná myška – nájdeš ju? 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Nauč sa... Ako si vyčistiť zuby
Autor: -
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
Poznámka: séria Nauč sa
 
Oficiálna anotácia:  
 
Knižka Nauč sa… Ako si vyčistiť zuby ťa naučí
• prečo je umývanie zubov také dôležité
• ako sa volajú jednotlivé zuby
• ako zuby vyčistiť čo najlepšie

Čisté zuby sú zdravé zuby! Nauč sa, ako si ich dobre vyčistiť a precvič si to na skúšobnej kefke a 3D skladačke úst so zúbkami. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Snehová vločka
Autor: Benji Davies
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
 
Oficiálna anotácia: Nezabudnuteľná vianočná rozprávka od jedného z najznámejších autorov obrázkových kníh súčasnosti.

Vysoko v oblakoch sa narodí malá snehová vločka. Trávi čas tancovaním na nadýchaných oblakoch. Až raz nastane jej čas a začne letieť na zem... Snehová vločka je očarujúco vyrozprávaná a nádherne ilustrovaná klasická zimná rozprávka o jednej snehovej vločke a malom dievčatku. Obe po niečom túžia a hľadajú si miesto vo svete. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Kto rastie v lese
Autorka: Kateryna Mikhalitsyna 
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
 
Oficiálna anotácia: Nádherne ilustrované, citlivé rozprávanie o súdržnosti a láske k prírode. Otvorte oči, nastražte uši a naučte sa rozumieť lesu, ktorý sa nám neustále prihovára.

V nore pod smrekom si nerušene nažíva jazvec. Síce nemá veľa kamarátov, no rád spomína na utešené detstvo a mamičkine vzácne rady. Jedného dňa sa mu k nohám skotúľa obhorená šiška. Vydá sa na putovanie, aby zistil, odkiaľ lesu hrozí nebezpečenstvo. Po ceste spoznáva rôzne druhy stromov, kríkov a rastlín. Všíma si, ako sa príchodom jesene všetko mení a oblieka do farebného šatu. Zima sa už blíži. Podarí sa jazvecovi a ďalším zvieratkám zachrániť les skôr, než bude neskoro?

Voľné pokračovanie obľúbenej série kníh Kto rastie v parku a Kto rastie v sade prináša podmanivý a poučný príbeh o jazvecovi z hlbokého lesa. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: O dieťatku v brušku: alebo odkiaľ sa berú deti
Autorka: Marta Maruszczak 
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
Poznámka: predpokladaný dátum vydania je 30. septembra
 
Oficiálna anotácia: Zoznámte sa s Luckou, ktorú zaujíma, ako prišla na svet.

Dievčatko kladie mame, otcovi a starým rodičom otázky, pri ktorých by sa zapotil nejeden dospelý. Lucka je však veľmi zvedavá a očakáva jasné odpovede – navyše, čím je staršia, tým chce viac vedieť.

Táto knižka môže byť niekoľko rokov vaším spoločníkom pri dôležitých rozhovoroch. Tento neoceniteľný pomocník podáva informácie spôsobom, ktorý je šitý na mieru malým deťom. Poradí vám, ako môžete ratolestiam elegantne vysvetliť náročné témy. Spoločné čítanie a prezeranie pekných obrázkov uspokojí detskú zvedavosť a rodičom umožní pripraviť sa na situácie, keď ich drobec vyrukuje s ďalšou náročnou otázkou. Autorka má tri deti a jej najväčším potešením je tvorba populárno-náučných kníh pre mladších aj starších čitateľov.
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Ako sa Zajkovci učili zarábať: Rady sporivých zajkov
Autorka: Cinders McLeod 
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 4+
 
Oficiálna anotácia: Deti nie sú nikdy príliš malé na to, aby ste im vysvetlili základné fakty o fungovaní peňazí!

V tejto krásnej obrázkovej knižke sa prostredníctvom rodiny Zajkovcov naučia, že v živote sa nič nedá získať bez práce. V ich svete sa platí mrkvami a malá Zajka si zarába spievaním bračekovi i venčením psíka. Najviac však miluje spev a chce byť slávna a bohatá. Keď jej mama pripomenie, že si to žiada veľa práce a času, zostane sklamaná. Napokon však pochopí, že dopracovať sa k splnenému snu vlastným úsilím je veľmi príjemné. Aj vaše dieťa si môže, tak ako Zajka, vymyslieť vlastný plán, ako si drobnými prácami zaslúžiť pár eur a pomocou nich si splniť svoje prianie! 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Na krídlach príbehov
Autorka: Rocio Bonilla 
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 5+
 
Oficiálna anotácia: Samkovým najväčším snom bolo lietať. Pozoroval lietadlá, snažil sa vyrobiť si všakovaké krídla, no zdalo sa, že nič nefunguje... Až mu jedného dňa mama povedala, že sen si môže splniť aj iným spôsobom a darovala mu knihu. Začítajte sa do Samkovho príbehu a začnite lietať spolu s ním. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Vyberte sa spolu s nami do lesa za zvieratkami: Čo sa v lese schováva?
Autorka: Rachel Piercey 
Vydavateľ: Slovart
 
Oficiálna anotácia: Knižka je plná zvieratiek, čo žijú v tôni lesa. Ako si žijú? Čo robia? Poď, spolu sa pozrieme. Preskúmaj zázraky prírody pomocou tejto knižky s básničkami, navštív Mackov les a prejdi sa s ním aj s jeho kamarátmi po všetkých ročných obdobiach, prezri si ich obľúbené miesta a zisti, čo všetko sa dá robiť v lese. 
 
zdroj: Slovart

 
Názov: Ako sa máš, Eliáš?
Autori: Peter Opet & Tomáš Hasaj 
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 6+
 
Oficiálna anotácia: Eliáš, chlapec ako iní, len trochu viac strapatý,
lákajú ho veľké činy, vo svete sa nestratí.


Známy hudobník a autor tínedžerskej série Život Adama sa tentoraz zameral na mladších čitateľov a napísal úsmevnú knižku zo života ich vrstovníka Eliáša. Veselý prvák Eliáš má super pani učiteľku, ale najviac sa teší na prestávky a najradšej by chodil do prázdninovej školy. Občas ho neposlúchajú písmenká a pletú sa mu dva jazyky naraz: jeho vlastný a ten rodný. So slovenčinou a nielen s ňou mu však trpezlivo pomáhajú dobrí rodičia. Miluje leto, zábavky v bazéne a bez sladkostí si nevie predstaviť deň. Oveľa viac ho baví byť s niekým, ako byť sám. Už od škôlky je jeho najlepší kamarát Matúš, no vie sa zahrať aj s dievčatami a so svojou staršou sestrou Viki. Tá ho dokonca namotala na plyšáky a spolu presviedčali mačky, že sú korytnačky! Eliáš má vždy kopu nápadov, kučeravé vlásky a srdce plné lásky. Kto sa chce dozvedieť viac, ako sa má Eliáš?

Eliášove zážitky inšpirovali aj ilustrátora Tomáša Hasaja a do obrázkov pridal kopu vlastného humoru. A tak sa na stránkach knižky deti môžu zasmiať na ilustráciach zvieratiek, šmolkovej zmrzliny, afrického hokeja, chamemelóna a iných. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Bol raz jeden život: Kosti a kostra
Autor: Jean-Charles Gaudin
Vydavateľ: Fragment
Poznámka: vekové odporúčanie = 8+
 
Oficiálna anotácia: Komiksové spracovanie kultového animovaného seriálu!
Vydajte sa spolu s Maestrom, Hemom, Globínkou a ich priateľmi do hlbín ľudského tela. Sledujte, ako bojujú s vírusmi a baktériami, aby udržali telo zdravé. Zistite, ako fungujú ľudské kosti. Kostra človeka je jemnou architektúrou, ktorá sa skladá z viac ako 200 kostí. Tvorí oporu ľudského tela a ochraňuje jeho najzraniteľnejšie časti. Objavte s nami tajomstvá tejto úžasnej živej „katedrály“. Cesta do miniatúrneho, no nesmierne vzrušujúceho sveta sa práve začína!
 
Názov: Vitaj v múzeu: Dobrodružná výprava do slovenských múzeí
Autorka: Andrea Kellö Žačoková
Vydavateľ: Slovart
 
Oficiálna anotácia: Bohato ilustrovaná kniha o slovenských múzeách vysvetľuje, ako sa predmety dostanú do múzea, čo sa tam s nimi deje a kto sa o ne stará. Predstavuje približne 40 slovenských múzeí. Ako to kedysi vyzeralo v kláštore, kaštieli či na hrade? Ako ľudia nakupovali a pozorovali hviezdy? Čo sa deje v bani, v lese, v jaskyni či v kúpeľoch? ko sa učia nevidiace deti, ako vznikajú známky a mince, aká je práca polície a ako vyzerá vojenská poľná kuchyňa? 
 
zdroj: Slovart

 
Názov: Opačno
Autorka: Hannah Mathewson  
Vydavateľ: CooBoo
Poznámka: vekové odporúčanie = 13+
Poznámka: séria Opačno (CZ), 1. diel
 
Oficiálna anotácia: První díl fantasy série z alternativní magické verze Londýna.

Vítejte v Opačnu, v Londýně, který není tak úplně stejný jako ten náš. V únoru tu je léto, metro je jeskyní plnou divů a ulice plní magie. Ale London je taky rozdělený na části mezi šest soupeřících frakcí, kdy každá ovládá jedinečné dovednosti - a vůdce Měňavců Gedeon Ravenswood se právě utrl ze řetězu a hrozí, že přetrhá křehká pouta, která desítky let držela Londýn pohromadě. Ilsa patří mezi Měňavce a 17 let života strávila v tom nesprávném Londýně, kde je skutečná magie považována za dílo ďábla.

Rodiče ji po narození opustili, a tak se musela o život rvát - nejdřív jako kapsářka a později na pódiu jako asistentka iluzionisty, kde oslňovala publikum tajným používáním svých schopností. Když Ilsa projde portálem do Opačna, konečně má pocit, že někam patří. Ale její nový domov stojí na pokraji občanské války a Ilsa se ocitne přímo uprostřed dění. Jediný způsob, jak Londýn zachránit, je najít Gedeona, Ilsina dlouho ztraceného bratra, jednoho z posledních členů rodiny, která ji opustila ve špatném světě. Ilsa je ze všech stran obklopena nepřáteli i Měnivci, kteří mají být jejími spojenci, avšak nosí tváře, které jim nepatří. Přišel čas vytáhnout z rukávu všechny triky a trumfy, aby vůbec přežila.
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára