Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 27. septembra 2021

Cesta do divočiny

Tento článok vyšiel v septembrovom čísle Magazínu o knihách v roku 2021. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť. 
 
Aleksandra Mizielińska, Daniel Mizieliński: Cesta do divočiny: Za zvieratami národných parkov sveta 
(preklad Alexander Horák, Slovart 2021)
 
Aleksandra Mizielińska a Daniel Mizieliński ponúkajú deťom (asi od šiestich rokov) jedinečnú príležitosť – navštíviť osem národných parkov sveta. Na dobrodružnú cestu do divočiny nevykročia samy. Pripoja sa k sympatickým zvieracím kamarátom... 

Vstupujeme do Bielovežského národného parku a šanca na nenápadné porozhliadnutie sa je nulová. Našu prítomnosť si totiž všimlo veľa zvierat a dve z nich sa nám ochotne predstavili - veverica Ula a zubor Kuba. Kamaráti Ula a Kuba nepatrili medzi skúsených cestovateľov. Najďalej zašli do najbližšieho mesta (Hajnovky). K rozhodnutiu vykročiť z domáceho pralesa a spoznávať svet ich priviedol list od Kubovej sesternice, bizónice Dakoty. Tá žije až v ďalekej Amerike a kamarátom navrhla, aby ju prišli navštíviť. Nadšená Ula, menej nadšený Kuba a mestský holub Filip sa vydali na dobrodružnú cestu. Po príchode do Yellowstonského národného parku videli všeličo, len nie Dakotu. O jej plánoch sa dozvedeli z ďalšieho listu - je na ceste do Číny. Rozhodli sa cestovať za ňou (ešte predtým si odskočili do národného parku Manu v Peru), lenže ani v čínskom národnom parku ju nenašli. Našťastie, pretože jej hľadanie nám umožňuje vkročiť do ďalších národných parkov (a po nájdení Dakoty navštívime ešte ďalšie dva), dozvedieť sa fascinujúce fakty o ich obyvateľoch a tiež to, ako sa k nim ľudia v minulosti správali (najmä kruto), sledovať miestne dianie a obdivovať prírodné krásy. Cestovanie je bohatým zdrojom poučenia, zážitkov a tiež zábavy, pretože zvieratá nešetria smiešnymi hláškami.

Knihu Cesta do divočiny možno bez preháňania označiť ako ohurujúcu. Čitateľa ohúri svojimi rozmermi, krásou a pútavosťou. Príbeh Uly, Kuby a Filipa má komiksovú podobu, ale sprevádzajú ho nádherné panoramatické zábery národných parkov, kresby miestnej vegetácie a poučné texty prinášajúce rozmanité informácie (o zvieratách, prírodných javoch atď.).

Kniha Cesta do divočiny ponúka výnimočnú knižnú príležitosť, ktorú treba využiť. Veď možnosť preskúmať národné parky a spoznať ich z rozprávania ich zvieracích obyvateľov neprichádza každý deň. 
 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára