Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 27. septembra 2021

My sa vírusov nebojíme!

Tento článok vyšiel v septembrovom čísle Magazínu o knihách v roku 2021. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť. 

Štěpánka Sekaninová, Alexandra Májová (ilustrátorka): My sa vírusov nebojíme!: Ako si chrániť zdravie (preklad Ľuba Nguyenová Anhová, B4U Publishing 2021)

O našu planétu sa delíme s rôznymi spolubývajúcimi. Niektorých zbožňujeme, iných tolerujeme a nájdu sa aj takí, ktorých by sme najradšej vysťahovali na inú planétu, napríklad - vírusy. Žiaľ, „mimoplanetárne vysťahovanie“ je nereálne, a preto je najrozumnejším riešením prevencia. Štěpánka Sekaninová a Alexandra Májová vytvorili úsmevný knižný návod, ako sa vyhnúť vírusom, vhodný pre deti od piatich rokov.

Knižná pozornosť sa sústredí na vírus menom Karol. Mladému Karolovi nechýba chuť šíriť sa. Číha na nose panej s nádchou a rozhodol sa presunúť na neďaleko stojaceho chlapca. Vírus skočil a nedoskočil, pretože dvojmetrový odstup je nad jeho skokanské možnosti.

Karol sa len tak ľahko nevzdáva, a preto si hľadal nové „ľudské ciele“. Skúsil šťastie pri Aničke, nádejal sa aj pri Katke a pri Tonkovi s Jakubom veril, že to už konečne vyjde...

Veselá obrázková kniha dieťaťu ukáže, ako málo stačí, aby sa výrazne znížilo riziko nákazy (správny odstup, umývanie rúk, správne kýchanie atď.). Karol síce pôsobí istým spôsobom milo, ale je rozumnejšie „nestať sa jeho človekom“.
 



 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára