Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 31. októbra 2021

Novembrové knižné novinky (2021)

Názov: Proti vetru
Autorka: Kristin Hannah 
Vydavateľ: Lindeni
 
Oficiálna anotácia: Strhujúci román z čias Veľkej hospodárskej krízy!

Od autorky bestsellerov Slávik a Veľká samota prichádza silný epický román o láske, hrdinstve a nádeji.

„Ak sa započúvate, moja pôda vám porozpráva svoj príbeh. Príbeh našej rodiny.“ Od autorky bestsellerov Slávik a Veľká samota prichádza silný epický román o láske, hrdinstve a nádeji, zasadený do čias veľkej hospodárskej krízy, keď Amerika bojovala sama so sebou, milióny ľudí boli bez práce a aj pôda akoby sa obrátila proti nim. Texas 1921. Čas hojnosti. Vojna sa skončila, pôda je štedrá a Amerika je na pokraji novej, optimistickej éry. Elsa Wolcottová sa v časoch, keď jedinou možnosťou ženy je manželstvo, považuje za starú a vidí pred sebou pochmúrnu budúcnosť. Všetko sa však zmení, keď sa zoznámi s Rafom Martinellim a jej život naberie úplne iný smer. Keďže má zničenú povesť, jediným riešením je svadba s mužom, ktorého ledva pozná…

Do roku 1934 sa svet veľmi zmenil; milióny ľudí sú bez práce a sucho zničilo Veľké planiny. Farmári bojujú o svoju pôdu a živobytie, úroda je čoraz biednejšia, voda vysychá a zem praská. Na planinách neľútostne zúria prachové búrky. Všetko na farme Martinelliovcov hynie vrátane Elsinho chabého manželstva. Každý deň zvádzajú zúfalý boj proti prírode, boj za to, aby udržali pri živote svoje deti. V týchto neistých a nebezpečných časoch si Elsa – tak ako mnohí jej susedia – musí vybrať jednu z dvoch rovnako bolestných možností: ostať a bojovať za milovanú pôdu, alebo ísť na západ do Kalifornie hľadať lepší život pre svoju rodinu.

Proti vetru je strhujúci román, ktorý nám pripomína časy veľkej hospodárskej krízy a ľudí, ktorí ju prežili – tvrdú realitu, ktorá rozdelila národ a nútila ľudí bojovať o prežitie. Je to svedectvo o nádeji, odolnosti a sile ľudského ducha prežiť navzdory nepriazni osudu. Nezmazateľný portrét Ameriky a amerického sna videný očami nezlomnej ženy, ktorej odvaha a obeta definuje celé generáciu.
 
Názov: Vyvolení
Autorka: Veronica Roth 
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: séria Vyvolení
 
Oficiálna anotácia: Dlhoočakávaná novinka od bestsellerovej autorky sérií Divergencia a Zárezy smrti!

Keď svet zachránili prvý raz, stali sa hrdinami. Druhý pokus ich však môže stáť život. Pred desiatimi rokmi si proroctvo vyvolilo piatich obyčajných tínedžerov, aby porazili mocného nositeľa skazy a chaosu - Temného, ktorý zrovnával mestá so zemou a tisíce ľudí pripravoval o život. Vyvolení, ako tínedžerom všetci hovorili, obetovali všetko pre to, aby ho zničili. Po páde Temného sa svet pomaly vracia do normálu. Pre každého okrem nich. Veď čo majú robiť najslávnejší ľudia na planéte, ktorí sa celú mladosť učili iba o nadprirodzenom boji s ničivou silou a svoj životný cieľ už dávno naplnili? Zo všetkých piatich sa najťažšie adaptuje Sloane. Každý z toho viní posttraumatickú stresovú poruchu a jej výbušnú povahu, no nik netuší, aké tajomstvá pred nimi ukrýva. Tajomstvá, ktoré ju väznia v minulosti a postupne vzďaľujú od jediných štyroch ľudí na svete, ktorí jej rozumejú. 
 
zdroj: Slovart

 
Názov: Máš to u mňa
Autorka: Sophie Kinsella 
Vydavateľ: Lindeni
 
Oficiálna anotácia: Neodolateľný príbeh Sophie Kinselly o láske a podpore, ale aj o dlhu, ktorý môže všetko zmeniť...
 
Fixie si nemôže pomôcť – vždy napráva nejaké predmety, čistí aj neviditeľné škvrny, pomáha priateľom... Všetko musí byť podľa nej v poriadku, preto aj dostala svoju prezývku. Keď ju raz neznámy muž v kaviarni požiada, aby mu na chvíľu postrážila notebook, súhlasí a zachráni ho pred katastrofou. Sebastian, majiteľ notebooku, jej nechá odkaz na papierovom pohári od kávy, že je jej dlžníkom. Fixie však vôbec nezamýšľa požiadať ho niekedy o nejakú láskavosť. Vtedy sa do jej života vracia Ryan, láska z mladosti, a potrebuje jej pomoc. Veci však nejdú podľa plánu. Fixie osloví Sebastiana, a napokon sa ona stane jeho dlžníčkou. Fixie sa zmieta medzi minulosťou a lákavou budúcnosťou a séria malých láskavostí a dlhov môže od základu zmeniť jej život. Bude mať konečne odvahu pomôcť nielen iným, ale aj sebe? Nájde aj ona lásku, po ktorej túži?
 
Názov: Kniha túžob
Autorka: Sue Monk Kidd 
Vydavateľ: Tatran
 
Oficiálna anotácia: Biblický príbeh z pohľadu neobyčajnej ženy, ktorá ide odvážne svojou cestou a hľadá lásku v rovnocennom vzťahu.

„Som Ana. Bola som manželkou Ježiša, syna Jozefa Nazaretského.“
Takto sa začína fiktívny životopis Ježišovej družky, hoci o jej existencii Biblia neprináša žiadne správy. Príbeh sa odvíja od roku 16 nášho letopočtu, keď v Galilei vládli Rimania. Ana vyrastá v zámožnej židovskej rodine. Je to múdre dievča s rebelskými názormi a bystrým umom. Na rozdiel od iných vtedajších žien sa naučí čítať a písať, študuje Tóru a tajne píše o životoch zabudnutých žien Starého zákona, ktoré veľmi trpeli: o Eve, Sáre, Rebeke, Ráchel a Rút. Keď dovŕši štrnásť rokov, chcú ju vydať za starého vdovca. Pri stretnutí na trhu si Ana zdesene uvedomí, aký život ju čaká po boku tohto muža. Neznámy mladík s tmavými zvlnenými vlasmi a nežnými očami vycíti jej zúfalstvo a pomôže jej. Táto udalosť od základu zmení Anin život a dá mu nové smerovanie.

Autorka neuveriteľne citlivo a vierohodne prepožičala hlas žene z úsvitu nášho letopočtu, o ktorej existencii máme len matné predstavy. Jej názory sú v úplnom protiklade s vtedajším chápaním mužskej a ženskej roly. Ana objavuje samu seba v časoch, keď sa ženy nesmeli učiť čítať ani písať. Ide za svojimi túžbami, bojuje za svoju slobodu i právo na rovnocennú lásku a nanovo prepisuje biblický príbeh, ktorý všetci poznáme. Sue Monk Kiddová chcela ukázať Ježiša ako človeka z mäsa a kostí a postavila mu po boku citlivú a vzdelanú ženu. Spoločne rozširujú svoje duchovné obzory a žijú v láske a porozumení, kým sa Ježišov osud, ako všetci vieme, tragicky nenaplní. 
 
zdroj: Tatran

 
Názov: Kodanská pieseň piesní
Autorka: Annette Bjergfeldt 
Vydavateľ: Premedia
 
Oficiálna anotácia: Životom prekypujúci román o hľadaní lásky storočia, veľkých stratách aj o druhých šanciach.

Rodinná sága, v ktorej plachá maliarka Esther opisuje príbehy troch generácií žijúcich pod jednou strechou, sa vinie z blatistých petrohradských predmestí až do Kodane a Paríža. Keď Estherin starý otec Hannibal kúpi v roku 1921 dom na Palermskej ceste v Kodani, predstavuje si, ako ho naplní operou, bohémskym duchom a omamujúcou vášňou, aká je opísaná v Šalamúnovej Piesni piesní. Ale pre jeho nevestu, ruskú hadiu ženu Varinku, sa čas zázrakov skončil vo chvíli, keď videla svoju prvú lásku zmiznúť v útrobách hrocha. Hrocha, ktorý mal byť v skutočnosti slonom a stať sa hlavnou hviezdou otcovho cirkusu. Ich dcéra Eva, letuška milujúca kúzla a zrejme aj jasnovidka, sa vášnivo zamiluje do švédskeho krotiteľa holubov. Hannibalovu túžbu po láske a umení zdedia jeho vnučky, dvojičky Esther a Olga, ktoré súperia o post rodinnej umelkyne, zatiaľ čo ich staršiu sestru zamestnáva túžba stať sa prvou kozmonantkou na svete. Ako napísal dánsky recenzent, Bjergfeldtovej román v tom najlepšom pripomína švédskych autorov Jonasa Jonassona a Fredrika Backmana, je to vyznanie lásky k životu vo všetkých farbách, ktoré ponúka. 
 
zdroj: Premedia

 
Názov: Rok Čarodějnic
Autorka: Alexis Henderson 
Vydavateľ: Host
Poznámka: séria Bethel (CZ)
 
Oficiálna anotácia: Čarodějnický příběh o útlaku a vzpouře.

V zemích Bethelu, kde je Prorokovo slovo zákonem, je samotná existence Immanuelle Mooreové hřích. Svazek její matky s mužem jiné rasy uvrhl dříve váženou rodinu v nemilost, a tak se Immanuelle snaží co nejlépe uctívat Otce, řídit se Svatým protokolem a žít pokorně, zbožně a v naprostém podrobení, stejně jako všechny ostatní ženy v Bethelu. Jenže jednoho dne ji nešťastná náhoda zavede do zapovězeného Černolesa obklopujícího Bethel, kam první prorok kdysi zahnal čtyři mocné čarodějnice a potom je tam zavraždil. Jejich duše lesem stále obcházejí, a když jim Immanuelle stane tváří v tvář, věnují jí dar — deník její mrtvé matky, která k Immanuellinu překvapení kdysi v lese hledala útočiště. Immanuelle je tajemstvími deníku fascinovaná, ale nedokáže pochopit, jak se její matka mohla s čarodějnicemi spolčit. Jenže když se začne dozvídat strašlivou pravdu o Církvi a její minulosti, uvědomí si, že skutečná hrozba pro Bethel tkví v jeho vlastní temnotě. A pochopí, že pokud se Bethel má změnit, musí vše začít u ní. 
 
zdroj: Host

Názov: Zlodej
Autor: Arpád Soltész
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Libor je slušný chlapec z dobrej rodiny, ale keď vyrastie, aj on bude musieť z niečoho živiť svoju rodinu. Dospelým sa stáva v 90. rokoch, keď je peňazí dosť. Mafiánom, tunelárom a všakovakým gaunerom sa váľajú len tak pohodené po zásuvkách. A okradnúť zlodeja môže byť zločin, ale určite to nie je hriech. Liborovu závratnú kariéru odštartuje nová známosť z väzenia, ale formujú ju aj staré priateľstvá zo školských lavíc. Divoké deväťdesiatky sú len šum v pozadí jeho úspechu. Turbulentný proces transformácie z totality na vyspelú kleptokraciu je ako vlak, ktorého kolesá zomelú spoločnosť na fašírku, no Libor sa ním vezie do vysnívaného cieľa prvou triedou. Vyjsť so spolucestujúcimi nie je vždy jednoduché a stanica, v ktorej napokon Libor vystúpi, nemusí byť nutne miestom, ktoré si predstavoval.

Zlodej sa odohráva v rovnakom vesmíre ako Soltészove romány Mäso a Hnev, ale ukazuje ho z pohľadu jedinej postavy. Novinár Pali Schlesinger sa v ňom mihne iba ako pohŕdavá poznámka pod čiarou, na sympaticky drsného policajta Mikiho Mika sa díva očami jeho obete a privatizéra Aďa Šípoša poľudští uhol, z ktorého ho vidia priatelia z detstva. Len mafiáni zostávajú stále rovnako násilnícki a tupí. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Dobrá a poslušná: Inšpirované skutočným príbehom z prostredia slovenskej ženskej väznice
Autorka: Biba Bohinská 
Vydavateľ: Fortuna Libri
 
Oficiálna anotácia: Najlepšia a najtvrdšia škola života. Izolovaná, odtrhnutá od blízkych. Sama v spoločnosti odsúdených. Vnútorne sama. Dostali sme sa na okraj spoločnosti, zruinovali sme vlastné životy. No získali sme čas. Čas na zmenu, na prejav ľudskosti, na spôsob, ako nájsť samy seba.

Hlavná hrdinka románu Bendža je žena ako mnohé z nás. Má muža, dvoch synov, prácu a tak trochu komplikovaný vzťah s rodičmi. Na rozdiel od väčšiny z nás však skončí za múrmi ženského väzenia. Ako sa jej život mohol takto vymknúť z rúk? Ako sa môže „normálny“ človek dostať na také miesto? Čo bude s jej deťmi? Čo bude s ňou? Aký bude návrat domov po niekoľkých rokoch? Kým sa jej v hlave vynárajú tieto a podobné otázky, Bendža sa snaží zvyknúť si na nové životné podmienky. Po mnohých peripetiách napokon zistí, že väzenie bolo pre ňu istý druh terapie, ktorá niekedy bolela tak intenzívne, že mala chuť zomrieť, no zároveň ju prinútila vystúpiť z komfortnej zóny a zmeniť sa z večne poslušnej ženy na výraznú osobnosť, ktorá sa naučila hovoriť nie.

Táto kniha nie je tragédia, v ktorej väzenkyne bojujú o holý život, no niektoré stránky vám vženú slzy do očí. Nie je to ani komédia, ale na niektorých pasážach sa schuti zasmejete. Je to skvelý súčasný ženský príbeh s nesmierne živými postavami a dialógmi, aké vie vytvoriť len Biba Bohinská, ktorá je majsterka v opise ženských emócií. Mohli ste si už od nej prečítať diela Žena v pôvodnom znení alebo Tajné životy, ktoré napísala podľa vlastného námetu a scenára k pôvodnému televíznemu seriálu. 
 
zdroj: Fortuna Libri

 
Názov: Meno mám zo studničky
Autorka: Božena Slančíková Timrava 
Vydavateľ: Slovart
 
Oficiálna anotácia: Pseudonym Timrava si autorka – predstaviteľka slovenského realizmu – zvolila podľa obľúbenej studničky, pri ktorej sedávala a písala.

Vo svojich dielach zachytila atmosféru života vidieckej spoločnosti, jej prízemné záujmy i chudobný myšlienkový svet. So sarkazmom zobrazila pomery v národne orientovanej slovenskej spoločnosti a kriticky opísala jej malomeštiacke neduhy. V tomto výbere sú texty: Ťapákovci, Skon Paľa Ročku, Za koho ísť, Márnosť všetko, hrdinovia a Bál.
 
zdroj: Slovart

 
Názov: Saturn: Černé obrazy ze života mužů Goyovy rodiny
Autor: Jacek Dehnel
Vydavateľ: Vyšehrad
 
Oficiálna anotácia: Román inspirovaný životem a dílem španělského malíře Francisca Goyi. Ústředním motivem a metaforou románu je Saturn požírající svého syna, Goyův slavný obraz z cyklu Černých maleb. Otec a syn. Nenávist jednoho vůči druhému, vzájemné nepochopení, závist, pohrdání. Francisco, Javier a Mariano. Otec, syn a vnuk – a jejich portréty na pozadí temných nástěnných maleb, které vznikaly v Domě hluchého na předměstí Madridu. Kdo je jejich autorem? I toto téma rozehrává polský prozaik na stránkách své knihy, která není tradičním Goyovým životopisem, ale symbolickým obrazem vystavěným na jeho pozdních výtvarných dílech. Autor se soustřeďuje na samý konec malířova života a také dobu po jeho smrti a ve svém díle načrtává obraz génia i devastující vliv výjimečného umělce na vlastní rodinu. 
 
Názov: Boľševici a apoštoli: Osem portrétov z ruskej revolúcie
Autorka: Sylwia Frolow 
Vydavateľ: Premedia
 
Oficiálna anotácia: Kniha Boľševici a apoštoli obsahuje osem fascinujúcich životopisov postáv, ktoré významne ovplyvnili dejiny Ruska dvadsiateho storočia. Ich príbeh je príbehom boja, politiky, revolúcie, lásky, viery, bolesti a smrti. A nad nimi tragická otázka: „Stálo to za to?“ Veľký spisovateľ Maxim Gorkij, ktorý sa stal človekom inštitúciou. Bratia Alexander a Vladimír Uľjanovci, ktorí boli ako rub a líc tej istej mince. Mikuláš II. alebo Jób sediaci na cárskom tróne. Alexander Parvus, červený kapitalista, ktorý si kúpil revolúciu. Boris Savinkov, terorista a romantik. Mária Spiridonová, ktorá sa stala sväticou medzi revolucionármi. A Alexandra Kolontajová, apoštolka lásky, ktorá chcela ženám dokázať, že nie sú v ničom horšie ako muži.

Pri každej osobnosti si autorka vyberá leitmotív, ktorý je najčastejšie založený na istom vnútornom hodnotovom konflikte. Dôležitou črtou jednotlivých biografií je preto mnohorozmernosť opisovaných osobností, ktoré balansujú medzi dvomi historickými obdobiami – predrevolučným a porevolučným Ruskom a pomáha nám pochopiť revolúcie v rokoch 1905 a 1917, ako aj ich hlavných aktérov. 
 
zdroj: Premedia

 
Názov: História zadnými dverami 3: Nezvyčajné príbehy zo slovenských a svetových dejín 
Autor: Slavomír Michálek 
Vydavateľ: Premedia
Poznámka: séria História zadnými dverami, 3. diel
 
Oficiálna anotácia: Dejiny sú plné paradoxov, prekvapivých zvratov a, našťastie, aj kuriozít a zaujímavostí. Zišlo by vám niekedy na um, že bobra kedysi radili medzi ryby – dávno pred tým, ako sa začali za prvej republiky v Bratislave činiť prví tunajší developeri? A že Grétka, pestúnka, ktorá sa starala o Stefana Zweiga, keď bol dieťa, bola len jednou z mnohých slovenských dievčat, ktoré žili a pracovali vo Viedni na prelome 19. a 20. storočia? A, ruku na srdce, aj o Borgiovcoch vie väčšina len to, čo im sprostredkoval populárny televízny seriál. 

V pokračovaní Histórie zadnými dverami si okrem príbehov zaujímavých postáv z minulosti môžete prečítať aj o tom, ako vyzeral život československých vojakov v exile počas druhej svetovej vojny, ako vznikal prvý film o Štefánikovi, o pomerne neznámych kapitolách studenej vojny a aj o tom, aké boli prvé dámy, ktoré stáli po boku významných amerických a sovietskych štátnikov. Autormi tretieho zväzku úspešnej série sú aj tentokrát historici z Historického ústavu SAV. 
 
zdroj: Premedia

 
Názov: Dym v očiach: a iné lekcie z krematória
Autorka: Caitlin Doughty 
Vydavateľ: Literárna bašta
 
Oficiálna anotácia: Ako horí lebka? Dá sa od mŕtvoly nakaziť smrteľnou chorobou? Koľko nebožtíkov sa vojde do jednej dodávky?

Hoci dnešná spoločnosť rada predstiera, že smrť sa jej netýka, predsa len sú medzi nami jedinci, ktorí vyslovene túžia pracovať v krematóriu. Caitlin Doughty sa rozhodla otvoriť trinástu komnatu pre nezasvätených a pozýva nás na fascinujúcu morbídnu cestu plnú bizarných stretnutí a nepravdepodobných zážitkov. Po šiestich rokoch práce v americkom pohrebníctve teraz s čiernym humorom a zároveň smrteľne vážne píše o tom, čoho sa všetci bojíme a stránime až tak, že to deformuje našu kultúru. Alebo sme prvou nesmrteľnou generáciou? Kdeže! Jedno máme spoločné: Všetci raz zomrieme. 
 
zdroj: Panta Rhei

 
Názov: Pandémia hoaxov
Autor: Roland Oravský a kol.
Vydavateľ: Artis Omnis
Poznámka: séria Lovci šarlatánov
 
Oficiálna anotácia: Hoaxy, dezinformácie a informačný chaos sú súčasťou našich životov. Počas pandémie Covid-19 ich vplyv ešte vzrástol a stal sa tak ešte nebezpečnejší.

Skupina lekárov a ďalších odborníkov bojujúcich proti hoaxom a nezmyslom v medicíne, známa ako Lovci šarlatánov, spolu s autormi z oblasti sociálnych a ekonomických vied v tejto knihe poukazujú na najrozšírenejšie z nich. Rozoberajú najpopulárnejšie témy, ktoré sa stali zároveň najčastejším terčom dezinformácií. Približujú metódy liečby a prevencie COVID-19, podrobne rozoberajú tému očkovania a vývoj vakcín. V textoch upozorňujú na chyby a prešľapy autorít a politikov, mapujú tiež situáciu v okolitých krajinách a vo svete.

Aká bola cesta vírusu a ako sa vyvíjala pandémia? Ako sa jej vplyvom zmenili naše životy, pracovné a spotrebiteľské zvyklosti i celá spoločnosť? Ktorým ekonomickým oblastiam ukázala nový smer? Potrebujeme poznať odpovede na tieto otázky, aby sme boli na podobné situácie lepšie pripravení. Aj to je cieľom tejto publikácie.
 
zdroj: Panta Rhei

 
Názov: Technologická past: Kapitál, práce a moc ve věku automatizace
Autor: Carl Benedikt Frey
Vydavateľ: Host
 
Oficiálna anotácia: Vynálezy můžou být pro lidstvo požehnáním. A pro člověka katastrofou.

V roce 2013 všechna světová média vydala zprávu o závěrech odborného článku — téměř polovinu současných pracovních pozic prý může nahradit umělá inteligence. Z automatizace se od té doby stalo jedno z hlavních společenských i politických témat. Robotizaci se dál věnuje i jeden z autorů původního článku, ekonom Carl Benedikt Frey. Namísto nejisté budoucnosti však Frey studuje minulost. Podle něj se před lidstvem totiž odvíjí až příliš známý scénář: není to poprvé, co technologie zřejmě od základu promění lidskou společnost. Je sice pravděpodobné, že v dlouhodobém horizontu a dostatečném odstupu bude lidstvo z automatizace profitovat, stejně jako tomu bylo v případě technologií průmyslové revoluce. Ta ovšem byla z perspektivy většiny tehdejších lidí katastrofou: radikálně se zhoršila životní úroveň i mocenské vztahy, což vyústilo v mnohá politická zemětřesení. Automatizované budoucnosti se podle Freye nevyhneme — můžeme však výrazně ovlivnit, jak bude vypadat. 
 
zdroj: Host

 
Názov: História vesmíru v príbehoch 21 hviezd (a 3 imitátorov)
Autor: Giles Sparrow
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: ZAUJÍMAVÝ, INŠPIRATÍVNY, BA AŽ NEUVERITEĽNÝ PRÍBEH O ODHAĽOVANÍ TAJOMSTIEV VESMÍRU.

Keď sa v noci pozriete na bezoblačnú oblohu, uvidíte tisíce žiarivých hviezd (ak máte dobrý zrak, tak až 4 500), z ktorých každá má svoj príbeh. Astronóm a spisovateľ Giles Sparrow si z nich vybral 21 (a pridal aj 3 nehviezdne objekty, ktoré nie sú z Mliečnej cesty, ale za jasnej noci ich možno zachytiť voľným okom), aby nám ponúkol jednoduchý úvod do diania, ktoré sa odohráva nad našimi hlavami.

Táto fascinujúca kniha s nádhernými ručne kreslenými mapami nočnej oblohy vysvetľuje (každému, kto je zvedavý), čo nám o našom vesmíre a o jeho vývoji môžu povedať jednotlivé hviezdy.

Giles Sparrow rozpráva príbeh o odhaľovaní tajomstiev vesmíru. Začína najlenivejšou hviezdou na oblohe Polárkou a pokračuje jej spoločníčkami z ďalších častí oblohy. Predstavuje červené obry, kvazary, supernovy, čierne diery, dvojhviezdy a, pravdaže, aj Slnko. Vďaka prístupnému štýlu vás nenásilne vtiahne do svojho rozprávania a nabije vedomosťami. Dozviete sa, čo dnes vieme o zrode, zložení, živote a zániku hviezd. Ako ich vidíme či nevidíme na nočnej oblohe. Aké legendy sa s nimi spájajú, čo si o nich mysleli ľudia v minulosti a čo nám o nich prezradili technologické vymoženosti. Váš pohľad na hviezdnu oblohu sa navždy zmení.
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Obyčajné zázraky: Svet očami Vedátora
Autor: Samuel Kováčik
Vydavateľ: Slovart
 
Oficiálna anotácia: „Prečo?" sa nepýtajú iba deti, aby dokonale otrávili svojich rodičov, ale od nepamäti sa to pýtajú aj myslitelia, filozofi a vedci. Je to nesmierne dôležitá otázka, a len vďaka nej dnes vieme o svete pomerne veľa, alebo si to aspoň myslíme.

Samuel Kováčik, fyzik, ktorý stojí za projektom Vedátor_sk, rozpráva o vede fascinujúcim spôsobom. A to bez jediného vzorca či rovnice. Vysvetľuje bežné veci okolo nás - prečo je rastlina zelená, prečo Mesiac nespadne, ako vzniká dúha, odkiaľ sa berú oblaky či snehové vločky, prečo máme ročné obdobia. Pre niekoho to môže byť nuda, no pre Samuela sú to obyčajné zázraky a pre rodičov to môžu byť odpovede na detskú otázku - „prečo?"
 
zdroj: Slovart
 

 
Knihy pre deti a mládež
 
 
Názov: Môj domček, tvoj domček
Autorka: Marianne Dubuc
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+

Oficiálna anotácia:
Všímaj si detaily a poskladaj z nich krásny príbeh o zvieratkách.

Dnes má narodeniny Zajačik a na Piškótovej ulici číslo 3 sa chystá oslava. Pozvaní sú všetci susedia. Každý obyvateľ, na každom poschodí, v každom byte je pripravený prežiť výnimočný deň, úplne iný ako tie ostatné. Dokonca aj pán Medveď, ktorý práve ochorel! Sleduj dobrodružstvá obyvateľov jedného domu v knihe s množstvom detailov. Prečítaj si ju raz, dvakrát, trikrát... a zakaždým objavíš niečo nové.
 
zdroj: Bux.sk
 
 
 
Názov: Stavitelia v živočíšnej ríši
Autorka: Emilia Dziubak
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 7+

Oficiálna anotácia:
Živočíchy sú v architektúre majstri! V tomto atlase nájdete ich najskvostnejšie výtvory. 
 
Človeka odjakživa fascinovala príroda a jej zákonitosti. Odnepamäti skúmal vlastnosti a správanie živočíchov aj ich monumentálne stavby. Živočíšna ríša je nevyčerpateľným zdrojom poznatkov, ktoré možno využiť v praxi. V tomto atlase nájdete ich najskvostnejšie výtvory, navštívite nadzemné aj podzemné stavby, spoznáte obydlia na vode i pod ňou, objavíte skromné domčeky a malé skrýše, ale aj veľké sídliská, prenosné úkryty či dočasné príbytky. Medzi množstvom príkladov nechýba hniezdo krajčírika ušité z listov, hniezdo salangany bielobruchej vytvorené zo slín, hniezdna kopa tabona hnedého, špajza tesárika dubového, obrovská stavba družníka vrabcovitého, besiedka záhradkára bezchochlatého, papierové hniezdo ôs, mosty a plte bojových mravcov, pasce pavúkov, prístrešky lariev potočníka, hniezda včiel, čmeľov, termitov a iného hmyzu, rozľahlé nory rypošov lysých, jamky a valy lezcov obojživelných, hrady bobrov, tunely krtov a všeličo iné.

Kniha uvádza množstvo zaujímavých príkladov z najrôznejších kútov sveta, v skutočnosti však za pozoruhodnými zvieracími stavbami a obydliami vôbec netreba chodiť ďaleko – stačí sa vybrať do lesa. Pripomíname, že počas prechádzky lesom nesmieme zabudnúť, že sme na návšteve. Správajme sa úctivo, nezahadzujme odpadky, nič nelámme ani netrhajme a nerušme lesných obyvateľov. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Príručka na prežitie každej správnej princeznej
Autorka: Federica Magrin
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie = 7+

Oficiálna anotácia:
Chcete sa stať princeznami? Ak áno, tak je táto príručka presne pre vás!

Zoznámite sa v nej s tými najslávnejšími princeznami na svete. Keď si prečítate ich príbehy a cenné rady dobrej víly, naučíte sa, ako sa držať čo najďalej od zlých čarodejníc, ako si nájsť verných priateľov i toho pravého očarujúceho princa a stať sa modernou a nezávislou princeznou, no najmä jedinečnou princeznou, ktorá je sama sebou. 
 
zdroj: Slovart

 
Názov: Sherlock Junior a hrob vo Westmisterskom opátstve
Autor: -
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie = 7+
Poznámka: séria Sherlock Junior, 3. diel

Oficiálna anotácia:
V tretej časti novej kriminálnej série pre deti môžete záhadné detektívne prípady riešiť spolu s hlavnými hrdinami, a zároveň sa len tak mimochodom naučiť anglické slová a frázy, ktoré sa dajú ľahko pochopiť zo slovenského textu.

Sherlock Junior nie je len najmladší, ale aj najbystrejší detektív v Londýne. Nie div, je predsa priamym potomkom slávneho detektíva... Sherlock a Watson neveria vlastným očiam, keď sa v ich kancelárii zjaví dekan z Westminsterského opátstva. Je to naozaj chúlostivá záležitosť! Niekto sa vlámal do hrobu Thomasa Parra, ktorý by dnes mal 153 rokov. Keby nebol mŕtvy. Mohlo sa stať, že by ožil? Naši mladí detektívi sú na stope prípadu, pri ktorom im behajú po chrbte zimomriavky. Napínavý kriminálny príbeh, spletité hádanky a prvé slová a vety po anglicky, to všetko čaká len na vás. 
 
zdroj: Slovart

 
Názov: Cestovná agentúra Tajné svety 2: Na konci sveta
Autorka: L. D. Lapinski
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: séria Tajné svety, 2. diel

Oficiálna anotácia:
Vitajte v cestovnej agentúre Tajné svety, odkiaľ vás každý kufor prepraví do iného sveta. Stačí doň vkročiť... 
 
Flick sa stala držiteľkou členského odznaku Tajnosvetského spolku, takže keď príde naliehavé predvolanie zo sveta zvaného Prielom, spolu so správcom Tajnosvetského spolku Jonathanom okamžite skočia do kufra, aby sa tam vypravili. Prielom je plochý vodný svet, plný nepredvídateľných morských ľudí, tajuplných vodných tvorov a obrovských lodí, na ktorých sa plavia hrôzostrašní piráti. A scvrkáva sa. Okraj oceána je čoraz bližšie. Obyvatelia Prielomu musia odísť – čo najskôr. Ako sa však preplaviť loďou cez kufor alebo zachrániť Morskú kráľovnú veľkú ako vráskavec obrovský? Podarí sa Flick a Jonathanovi nájsť spôsob, skôr než vyprší čas? Zbaľte si veci, vyrážame za magickým dobrodružstvom!
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Petronela Jabĺčková: Vianočná kniha
Autorka: Sabine Städing
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 8+
Poznámka: séria Petronela Jabĺčková

Oficiálna anotácia:
Petronela Jabĺčková je čarodejnica. No nie obyčajná! Má na starosti jablone, a ako sa v takomto prípade sluší a patrí, býva v jablku.

Blížia sa Vianoce a Petronela má plné ruky práce. Zvŕta sa v kuchyni, nožnicami a pomocou lepidla vytvára fantastické ozdoby a v jablkovom domci vyčarí vianočnú atmosféru rozličnými dekoráciami. Máte chuť napiecť s jabĺčkovou čarodejnicou rôzne dobroty a vyrobiť všakovaké darčeky? Inšpirujte sa Petronelinými receptmi a návodmi v tejto knihe a spríjemnite si čakanie na Štedrý večer. Okrem skvelých tipov, rád a receptov tu nájdete aj poviedku Čarodejné Vianoce v jablkovom domci. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Santasaurus a Snežná striga
Autor: Tom Fletcher
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: séria Santasaurus

Oficiálna anotácia:
Druhá časť knihy o Santasaurovi a jeho kamarátovi Viliamovi od slávneho anglického autora detských kníh, textára a speváka Toma Fletchera je na svete.

Prešiel rok odkedy Viliam Dily prežil so Santasaurom prežil neuveriteľné dobrodružstvo. Teraz ho čaká návrat na severný pól a stretnutie so záhadnou Snežnou strigou. Práve vďaka nej stihne vždy Santa na Štedrý večer obletieť celý svet a rozniesť darčeky všetkým deťom. Keď Viliam zistí, že osud Vianoc visí na vlásku, urobia so Santasaurom všetko, čo sa dá, len aby Vianoce zachránili. Bude to stačiť? Čarovný príbeh pre celú rodinu plný čarov, spievania, nevídaného priateľstva a vtipu. 
 
zdroj: Slovart

 
Názov: Fablehaven 3: Epidémia tieňov
Autorka: Brandon Mull
Vydavateľ: Fortuna Libri
Poznámka: séria Fablehaven, 3. diel

Oficiálna anotácia:
V Čarolese sa dejú veľmi čudné veci. Niekto alebo niečo vyvolalo epidémiu, ktorá stvorenia svetla mení na bytosti temnoty. Hoci Seth túto skutočnosť objaví už v jej začiatkoch, infekčná nákaza sa šíri veľmi rýchlo... 
 
zdroj: Fortuna Libri

 
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára