Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 3. októbra 2021

Októbrové knižné novinky (2021)

 
Názov: Polnočná knižnica
Autor: Matt Haig
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Nora má tridsaťpäť a život plný premárnených príležitostí. Cíti, že všetkých sklamala. Otca, pretože sa nestala úspešnou plavkyňou; brata Joea, keď sa rozhodla opustiť čoraz populárnejšiu hudobnú skupinu a tiež snúbenca, s ktorým sa rozišla dva dni pred sobášom. V depresii, pohltená ľútosťou a pocitmi viny sa rozhodne spáchať samovraždu. Ocitá sa však v akomsi medzisvete zvanom Polnočná knižnica.

Knihy tu nie sú obyčajné – každá predstavuje inú verziu Norinho života, ak by sa kedysi rozhodla inak. Dostáva možnosť prežiť jednotlivé príbehy a napraviť minulé chyby. No pátranie po dokonalej alternatíve má vždy nejaké „ale“ a Nore sa nedarí získať všetko, čo by chcela. Čas sa kráti a kým sa knižnica medzi životom a smrťou nadobro rozpadne, musí vybrať. Rezignuje alebo sa vráti do pôvodného života a pokúsi sa veci napraviť? 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Tulák po hviezdach
Autor: Jack London
Vydavateľ: Premedia
 
Oficiálna anotácia: Tulák po hviezdach patrí k Londonovým najpoetickejším románom, hoci prostredie, v ktorom sa odohráva, tomu nenasvedčuje. Univerzitný profesor Standing čaká vo svojej cele na trest smrti. Tú vo veľmi zvláštnych obmenách zažíva dávno pred popravou. V stavoch blízko smrti zviazaný do zvieracej kazajky jeho myseľ prekonáva hrubé múry a nachádza slobodu. Putuje nielen po hviezdach, ale aj po svojich minulých životoch. Prežil mnoho životov v mnohých dobách. Žil celé veky, miloval a nenávidel, a to sa mu zakaždým stalo nejakým spôsobom osudným. 
 
zdroj: Premedia
  
 
Názov: S večerem přichází tíseň
Autorka: Marieke Lucas Rijneveld 
Vydavateľ: Argo
 
Oficiálna anotácia: Román S večerem přichází tíseň je kniha, na jakou se nezapomíná. Zadírá se pod kůži díky neotřelé obraznosti, s níž o svém soukromí a každodenním dění na mlékařské farmě vypovídá desetiletá dívka přezdívana Bunda. Poté co život rodiny rozvrátí tragická smrt nejstaršího ze sourozenců, je na prahu puberty ponechána na pospas vlastním nejistotám a neodbytným pocitům viny. Bez pomoci rodičů, kteří se neprostupně uzavřeli ve vlastním zármutku, se marně snaží vyznat sama v sobě a oddává se čím dál nebezpečnějším fantaziím.

Nekompromisní prozaický debut se stal v Nizozemsku literární senzací a dlouho se držel v čele bestsellerových žebříčků. Pochmurný lyrismus a unikátní jazyk oslovily i celou řadu zahraničních nakladatelů. Anglický překlad Michele Hutchinsonové vynesl mladé básnířce, jež se identifikuje jako nebinární osoba, prestižní Mezinárodní Bookerovu cenu za rok 2020. Je nejen nejmladší držitelkou této ceny, ale získala ji jako historicky první nizozemský spisovatel. Vydání knihy podpořil Nizozemský literární fond. 
 
zdroj: Argo

 
Názov: Kolibrík
Autor: Sandro Veronesi
Vydavateľ: Slovart
 
Oficiálna anotácia: Marco Carrera je ako kolibrík. V rozlete životom mu bránia nekonečné odklady, váhania, ale aj osudné náhody či kruté straty a bezhraničné lásky. Nikdy sa však nezrúti celkom na dno, je stále v pohybe, aby za každých okolností zotrval na jednom mieste. A keď to nie je možné, potom v tom ustavičnom pohybe hľadá bod, v ktorom by zastavil svoj pád - lebo prežívať neznamená žiť menej. Sandro Veronesi je súčasný taliansky prozaik, esejista a novinár. Za román Kolibrík dostal v roku 2020 prestížnu cenu Premio Strega. 
 
zdroj: Slovart

 
Názov: Rieky Londýna
Autor: Ben Aaronovitch
Vydavateľ: Slovart
 
Oficiálna anotácia: Jedna z najúspešnejších mestských fantasy za posledných desať rokov!  
 
Keď sa Peter Grant zamestnal u londýnskych strážcov zákona, netušil, že na britskej polícií existuje akési zvláštne oddelenie mágie a nadprirodzených javov. Po nečakanom stretnutí s duchom sa však stane prvým učňom inšpektora Nightingala, jediného predstaviteľa tohto zvláštneho útvaru. A ešte ako zelenáč musí nielenže riešiť dva zdanlivo nesúvisiace zločiny a zistiť, čo robí z obyčajných ľudí krutých zabijakov, ale okrem toho aj sprostredkovať mier medzi dvoma bohmi rieky Temže, ktorí sú na vojnovej nohe. 

zdroj: Slovart

 
Názov: Čarodějky ze Sanctuary
Autor: V. V. James
Vydavateľ: Ikar CZ
 
Oficiálna anotácia: Na středoškolském večírku přijde o život mladý Daniel Whitman a obyvatelé městečka Sanctuary jsou v šoku. Smrt hvězdného quarterbacka vypadá jako tragická nehoda, ale každý ví, že jeho bývalá přítelkyně Harper Fenn je dcerou čarodějnice – a že byla u toho, když zemřel. Byla Danielova smrt nehoda, pomsta, nebo něco mnohem zlověstnějšího? Lidé se vzájemně obviňují a komunitou se nezastavitelně šíří paranoia, která vyvrcholí honem na čarodějnice. Časy, kdy bylo městečko bezpečným útočištěm, jsou minulostí. Fascinující příběh o ničivé síle bezpodmínečné lásky a místě, z něhož se stává peklo na zemi.
 
Názov: Schopní všetkého
Autor: Klas Ekman
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Tridsiatnici Anna a Johan sa ubytujú v malomestskom hoteli, aby si tam užili spoločný víkend ako milenci. Johan kvôli Anne práve opustil svoju manželku a teší sa na vášnivú noc. Anna má však iné úmysly: rozhodla sa ich aféru ukončiť. Rodina je pre ňu dôležitejšia ako jej neustála túžba po šťastí. Víkend sa však nevyvíja podľa očakávania ani jedného z nich. Tragická chyba so smrteľnými následkami prinúti párik milencov urobiť osudové rozhodnutie, ktoré navždy zmení ich životy.

Klas Ekman prináša strhujúci triler o úplne obyčajných ľuďoch, ktorým sa okolnosti vymknú spod kontroly a ocitnú sa v desivom víre udalostí, kde každý krok môže byť osudovou chybou.
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Pre hrsť dukátov
Autor: Juraj Červenák
Vydavateľ: Slovart
 
Oficiálna anotácia: Kapitán Stein a notár Barbarič vyšetrujú zločin v kremnickej mincovni.
 
Horúce leto roku 1601. V kremnickej mincovni, kde z drahých kovov vyťažených v uhorských banských mestách razia najlepšie dukáty, toliare či groše v celej ríši, došlo k vážnemu incidentu – z pokladnice zamknutej na tri zámky zmizli razidlá. Nevysvetliteľný zločin si žiada skúseného vyšetrovateľa, komorský gróf preto do zlatého mesta vyšle notára Barbariča. Štiavničan dúfa v rýchle vyriešenie záhady, lenže ku krádeži želiez pribudne lúpež mincí zo zásielky stráženej chýrečnými striebornými jazdcami a vzápätí aj prvá vražda. Na dôvažok Barbariča vyhľadajú kapitán Stein a seržant Jaroš a ich prítomnosť celý prípad ešte viac skomplikuje. 
 
zdroj: Slovart

 
Názov: Ostrov potkanov a iné príbehy
Autor: Jo Nesbo
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Vyvolení z vyššej spoločnosti čakajú na evakuáciu zo strechy mrakodrapu, kým masy obyčajných smrteľníkov v uliciach postpandemickej Ameriky zápasia o prežitie. Vedec skúmajúci večný život objavuje skartovanie pamäti ako spôsob vyrovnania sa s minulosťou. Dvaja priatelia cestujú do Pamplony na býčie zápasy a zamilujú sa do jedného dievčaťa. Odcudzený syn zavíta na otcovu hadiu farmu v Afrike, aby vyriešil citlivú rodinnú záležitosť. A napokon psychológ, ktorý si privyrába nájomnými vraždami. Majster trileru Jo Nesbo prichádza s druhou zbierkou poviedok plných napätia a emócií a tentoraz čitateľa pozýva do blízkej budúcnosti. Päť napínavých príbehov prináša rozuzlenia, ktoré vyrážajú dych a spochybňujú pevné body v živote človeka.
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Odpor
Autor: Stephen King
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Na začiatku dochádza k zlyhaniu ľudského faktora, na konci zem posievajú mŕtvoly. Nedostatky v zabezpečení laboratória na vývoj biologických zbraní a príliš starostlivý otec mladej rodiny spôsobia únik smrtiaceho vírusu superchrípky. Nezastaviteľná choroba v priebehu niekoľkých týždňov vyhladí viac ako deväťdesiatdeväť percent svetovej populácie, zvyšky sa brodia v troskách civilizácie. Tí, čo prežili, sa vydajú na cestu – tajuplné sny ich ako magnet priťahujú do Las Vegas, kde sa usídlil muž s mnohými menami a podobami, alebo k domčeku uprostred kukuričných polí. Ten obýva staručká Matka Abagail, ktorej Boh dožičil dlhý život, aby mu pomohla naplniť Plán. Svet sa ešte len spamätáva z katastrofy a na šachovnici dobra a zla sa už rozohráva partia, v ktorej sa komunita na strane svetla musí postaviť na odpor temnote. Zvíťazí temný muž, ktorý ovláda mágiu, alebo starena, ktorá si aj v úctyhodnom veku stoosem rokov sama pečie koláče? 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Hlad / Smäd
Autor: Jozef Karika
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Dvojitá porcia temnej imaginácie Jozefa Kariku vychádza ako dvojkniha Hlad/Smäd. Každá z kníh ponúka samostatný zážitok, no pri čítaní oboch nadobúda príbeh nové významové vrstvy.

Neprirodzene vysoký muž s kufrom, v ktorom sa ukrývajú tie najhoršie nočné mory, brutálny vrah v žltej vetrovke, strašidelná maska zo starej vrecoviny... Mrazivé rozprávanie zachytáva storočie prízračnej histórie vrchu Čebrať a blízkeho Ružomberka. Autor ho podáva cez majstrovsky vyskladanú mozaiku príbehov, ktoré sa preplietajú v priestore aj v čase.

„Táto dvojkniha vznikla inak než moje predchádzajúce romány. Chcel som zostaviť zbierku svojich starších aj nových mysterióznych noviel. Pri práci som si všimol, že vytvárajú súvislé rozprávanie. Podvedomie mi ho dávkovalo dvadsať rokov. Tento objav ma prekvapil, s údivom som odkryl najdesivejší príbeh, s akým som sa doteraz stretol.“
 
zdroj: Bux.sk

 

Názov: Všetky farby života
Autorka: Lisa Aisato 
Vydavateľ: Tatran
 
Oficiálna anotácia: Nikto nenakreslí ľudský strach, nádej a sny tak ako Lisa Aisato. Autorka do Všetkých farieb života vybrala svoje najlepšie ilustrácie, niektoré už známe ale aj úplne nové, a napísala k nim láskavé slová o živote, ktorým si musíme všetci prejsť. Od detstva až po starobu nás sprevádzajú láska, smútok, pochybnosti aj obrovská radosť. Všetky tieto city zobrazuje Lisa jedinečným štýlom, ktorý sa dotkne najhlbších zákutí našej duše.

Kniha je rozdelená do šiestich kapitol, v ktorých sú ilustrácie a texty venované rôznym životným etapám:
  • Detstvu – otvorenému, zázračnému a zvedavému obdobiu, kedy leto bolo zelenšie a zima omnoho belšia.
  • Mladosti plnej citových búrok, životne dôležitých rozhodnutí a opojných priateľstiev.
  • Dospelosti s novou zodpovednosťou a správnou voľbou.
  • Rodinnému životu sprevádzanému chaosom, nedostatkom času a silnou láskou.
  • Strednému veku, keď prichádza pokoj, vyrovnanosť a nové možnosti.
  • A nakoniec starobe so životnými skúsenosťami, smútkom a veľkou slobodou.
Slovo, ktoré sprevádza ilustrácie, nám prináša radosť, ktorú prežíva každý čitateľ pri listovaní v tejto knihe. 
 
zdroj: Tatran

 
Názov: Umelci: život a dielo
Autor: -
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Kniha Umelci, život a dielo je úchvatnou oslavou viac než osemdesiatich umelcov od ranej renesancie až po súčasnosť. Mapuje fascinujúce životné príbehy, lásky a tvorivé úsilie maliarov, ktorých diela obdivujeme už celé storočia. Majstrovské ťahy štetcom približujú reprodukcie umeleckých diel a historické súvislosti objasňujú prehľadné časové osi tvorby jednotlivých autorov. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Sila geografie v 21. storočí: Desať máp budúcnosti nášho sveta
Autor: Tim Marshall
Vydavateľ: Premedia
 
Oficiálna anotácia: Ak chcete pochopiť, čo sa deje vo svete, pozrite sa na mapu. 
 
Svetový bestseller Tima Marshalla V zajatí geografie ukázal, ako sú možnosti každého národa obmedzené horami, riekami, moriami a betónom. Odvtedy sa geografia nezmenila, ale svet áno. V tejto novej objavnej knihe nás Marshall zavedie do desiatich regiónov, ktoré budú formovať globálnu politiku a moc. Zistíte, prečo je zemská atmosféra ďalším bojiskom sveta, prečo sa boj o Tichomorie práve začína a prečo je ďalšia utečenecká kríza v Európe bližšie, než si myslíte.

Desať kapitol venovaných Austrálii, Sahelu, Grécku, Turecku, Spojenému kráľovstvu, Iránu, Etiópii, Saudskej Arábii, Španielsku a vesmíru, je podaných s Marshallovým charakteristickým vtipom a nadhľadom. Je to zrozumiteľné a pútavé skúmanie sily geografie, ktorá formuje minulosť, prítomnosť, ale aj budúcnosť ľudstva. 
 
zdroj: Premedia

 
Názov: Ako porozumiet zvieratám
Autor: Ivan Kňaze
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Popredný prírodovedný spisovateľ a fotograf našej slovenskej prírody, Ivan Kňaze, sa knihou Ako porozumieť zvieratám pustil do jednej z najnáročnejších, ale aj najpútavejších tém z prírodovedného hľadiska, akou je správanie sa živočíchov v našej prírode – etológie.

Zo všeobecného chápania prejavov živočíchov si autor vybral tie najzaujímavejšie špecifické témy, ako sú napríklad výnimočnosť očí vodnej šelmy vydry riečnej, alebo priam zázračné oko mačky divej a jej periférne videnie koristi. Zistíme, pomocou akých receptorov vyhľadáva krt pod zemou dážďovky, alebo kde má líška pachovú žľazu „fialku“ a načo jej slúži. Dozvieme sa, prečo samička motýľa okáňa menšieho žije len jeden deň a aj to, ako si čmele zemné v čase lásky píšu ľúbostné listy. Možno málokto vie, že vlci majú optickú reč tela a ňou sa dorozumievajú neraz lepšie ako my, ľudia, hovorovou rečou. Sojka je zas výnimočná v tom, že si zapamätá desiatky skrýš, kde si uložila zásoby semien na zimu. Jej mozog sa totiž líši od ostatných vtákov.

Zvieratá sa dokážu v prírode maskovať, vedia si navzájom pomáhať, ale aj bojovať o potravu, vedia sa komfortne správať... Kniha nám navyše ukáže, aké naozaj nevšedné pytačky majú vtáky alebo aj to, ako zvieratá spia.

„Chodil som takmer 50 rokov po prírode a všeličo som videl a fotografoval, napísal som už takmer 35 kníh a 1200 článkov do rôznych časopisov... Pochopil som, že zvieratám môžeme porozumieť, ak spoznáme ich vlastnú dorozumievaciu reč.“ Ivan Kňaze
 
zdroj: Bux.sk
 

 
 
Knihy pre deti a mládež
 
 
Názov: Zima
Autorka: Gerda Muller 
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 1+
Poznámka: séria Ročné obdobia

Oficiálna anotácia: Nádherne ilustrované leporelo pre najmenších o zázrakoch zimy.

Na stromoch už nie sú takmer žiadne listy, dni sa skracujú a noci predlžujú. Tešíme sa na sneh a na čarovné Vianoce – aj taká je zima a jej vyobrazenie v knižke svetoznámej ilustrátorky Gerdy Muller. Nekončí sa ňou len rok, ale aj výnimočná séria ilustrovaných leporel o ročných obdobiach pre najmenších čitateľov. Každá stránka nabáda na vytváranie nových a nových príbehov s nádhernou zimnou atmosférou. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Nádherná vianočná koleda
Autorky: Annette Amrhein & Sabine Straub 
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+

Oficiálna anotácia: Kúzelný vianočný príbeh o zvieratkách z lesa.  
 
Len čo napadol prvý sneh, zvieratká sa začali tešiť na vianočnú oslavu a bohatú nádielku. Veverička Škvrnka im rozpovedala, čo všetko zažila vo svete ľudí. Na rozdiel od zvieratiek si deti každoročne pripravovali pre Santa Klausa malú pozornosť ako poďakovanie za darčeky, ktoré im prináša. Zvieratká boli nápadom nadšené a rozhodli sa, že Santa Klausovi darujú niečo nezabudnuteľné. Niečo, čo ho bude ešte dlho hriať pri srdci. Aký darček by mu však urobil najväčšiu radosť?
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Vĺčik a jeho kamaráti
Autor: Ilmar Tomusk
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+

Oficiálna anotácia: Krásna zimná rozprávka, ktorá naučí deti rozpoznať skutočných priateľov.

Do lesa prišli Vianoce. Stromy a kríky prikryl sneh, zvieratká sa odobrali na zimný spánok. Väčšina lesných obyvateľov dostala vianočné darčeky. Vĺčik si našiel pod stromčekom krásne nové korčule a hneď sa vybral na zamrznuté jazero, aby ich vyskúšal. Pri korčuľovaní si však vyvrtol členok. Poprosil o pomoc svojich kamarátov Medveďa a Líšku, no tí mu nepomohli. Príslovie hovorí, že v núdzi poznáš priateľa. Až keď sa Vĺčikovi prihodí nehoda, zistí, kto sú jeho skutoční priatelia. A že sú to práve lesní obyvatelia, od ktorých by pomoc nikdy nečakal. Nádherná oceňovaná rozprávka prináša po dlhom čase na Slovensko pôvodnú ilustrovanú tvorbu pre deti z Estónska.
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Narodenie jedličky
Autorka: Oksana Bula 
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+

Oficiálna anotácia: Citlivá obrázková kniha o hľadaní malej jedličky a kráse meniacej sa prírody vôkol nás.

Väčšina lesa slávi narodeniny v lete. V tom čase sa zo zeme rodia aj jedličky. Tukoň Jedlička dohliada, aby všetky jedličky rýchlo vyrástli, zosilneli a zvládli tuhú zimu. Jedna malá jedlička však neustále chýba. Každý rok sa narodí v zime, na inom mieste a nikto netuší kde. Na zimu totiž celý les mení svoj šat – stromy zhodia lístie, zvieratká zmenia farbu srsti či peria. A malú jedličku dokáže nájsť len jediný tukoň... Voľné pokračovanie literárno-umeleckého príbehu Tukoni – Obyvatelia lesa. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Slovensko: Spoznajme ho spolu
Autori: Samuel Marec & Lucia Čermáková 
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+

Oficiálna anotácia: Toto nádherné veľké leporelo vezme vaše dieťa na prvý veľký poznávací výlet po Slovensku. V krásne ilustrovanej prírode nájde kvety, ktoré rastú na našich poliach, lúkach či horách, zvieratká, čo majú domov v tunajších lesoch, i ryby plávajúce v slovenských vodách. Hravým spôsobom odkryje kúsok histórie, pamiatok a atmosféru námestí, spozná tradície našich predkov i tajomno známych slovenských povestí. Dozvie sa nielen to, čo sa u nás urodí na poliach a záhradách, ale môže tiež vidieť, ako fungujú výrobné linky v automobilovom priemysle. Ak sa vyberie preskúmať hory, pochopí, prečo sú pre nás také dôležité. A navyše, zoznámi sa s pravidlami ochrany prírody. Knižka je určená všetkým zvedavým deťom, ktoré chcú vedieť viac o krajine, v ktorej žijú.
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Lišiačik
Autori: Edward Van de Vendel & Marije Tolman
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 4+

Oficiálna anotácia: Nádherný, vizuálne pútavý príbeh je jedinečnou oslavou života a všetkých malých veľkých vecí a zázrakov.

Keď mladý Lišiačik spadne počas hry v piesočných dunách, začne sa mu snívať zvláštny sen. Pred očami sa mu odvíja celý život so všetkými krásnymi i menej príjemnými príbehmi a zážitkami, a to od čias, keď bol maličký ako jabĺčko. Znovu sa po prvý raz dostane uprostred noci von z líščej nory. V lese a v dunách sa hrá so svojimi líščími súrodencami. Zasa stretne srnku, ale aj chlapca, ktorý mu zachráni život pri hre v záhrade. Vidí sám seba, ako leží v piesku, a nerozumie, čo sa deje. Pomoc je však nablízku – opäť sa zjaví chlapec, ktorý ho privedie späť k životu na dunách a k jeho milovanej líščej rodine.

Holandské duo, spisovateľ Edward van de Vendel a ilustrátorka Marije Tolman, vytvorili nádherný príbeh, v ktorom sa striedajú jedinečné koláže s textom ako snový film a vizuálna poézia v jednom. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Eliška nie je strašidlo
Autorka: Simona Čechová 
Vydavateľ: Monokel

Oficiálna anotácia: Keď sa Eliška vybrala z lesa medzi ľudí, netušila, čo tým spôsobí – celé mesto je z nej hore nohami! Podarí sa jej nájsť v neznámom prostredí útočisko a nových priateľov? Eliška nie je strašidlo je príbeh o tom, že doma môžeme byť aj tam, kde na prvý pohľad nepatríme, a že dôležité je druhých spoznať a nie ich súdiť. 
 
zdroj: Vydavatel.sk

 
Názov: Vianočné prasiatko
Autori: J. K. Rowling & Jim Field
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 6+

Oficiálna anotácia: Dobrodružný príbeh o vzácnom pute medzi chlapcom a jeho najmilšou hračkou. 
 
Svetoznáma autorka série o mladom čarodejníkovi Harrym Potterovi J.K. Rowlingová po minuloročnom návrate k detskému čitateľovi s knihou Ikabog prichádza s ďalším originálnym príbehom o magickej moci Vianoc a odhodlaní chlapca zachrániť svoju milovanú hračku.

Jackova obľúbená hračka je prasiatko Mapi. Mapi bol vždy pri ňom, v dobrom i zlom, až kým sa jeden Štedrý večer nestalo niečo hrozné – Mapi sa stratil. Lenže Štedrý večer je noc zázrakov a stratených vecí, noc, keď všetko môže ožiť – dokonca aj hračky. A tak sa Jack a Vianočné prasiatko, otravná náhrada za Mapiho, vydajú na úchvatnú cestu po čarovnej Krajine stratených. S pomocou rozprávajúceho Obedárika, odvážneho Kompasu a okrídlenej Nádeje sa vyberú zachrániť Jackovho najlepšieho priateľa pred strašným požieračom hračiek Stratožrútom.

Príbeh o láske dieťaťa k jeho najvzácnejšej hračke od jednej z najväčších rozprávačiek na svete vás zahreje pri srdci a nebudete sa môcť od neho odtrhnúť, kým sa nedozviete, aké dobrodružstvá zažije hlavný hrdina Jack, aby Mapiho našiel. Vianočné prasiatko J.K. Rowlingovej s úchvatnými ilustráciami Jima Fielda je predurčené stať sa obľúbenou klasikou pre celú rodinu.
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Požičajkovia
Autorka: Mary Norton 
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 6+

Oficiálna anotácia: Objavte čarovný svet požičajkov, malých piadiľudkov, ktorí si všetko potrebné požičajú! 
 
Pán Tobolka, jeho žena Hermína a dcéra Arieta sú takí maličkí, že by sa vošli do dlane. Nezvyčajná rodina býva pod dlážkou starého domu. Všetko, čo potrebujú, si „požičajú“ z domácnosti obrov, čo žijú nad nimi. Pre požičajkov je najdôležitejšie, aby ich nikto nevidel, preto sa starostlivo skrývajú. Všetko ide ako po masle, kým Tobolku jedného dňa nezazrie chlapec – a život Tobolkovej rodiny sa zmení. Aktuálne vydanie toho diela svetovej klasiky vám prinášame v novom preklade a s ilustráciami obľúbenej Emilie Dziubakovej.
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Vesmír a pehy
Autorka: Ivona Ďuričová 
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 6+

Oficiálna anotácia: V zbierke básní Vesmír a pehy sa Ivona Ďuričová prihovára deťom v citlivom veku na prelome dospievania. Vtipne, no hlavne empaticky im pomáha nazrieť do vlastného vnútra a porozumieť mu. Rozmanité témy básní podnecujú rozvoj predstavivosti v konfrontácii so zážitkami a situáciami skutočného sveta, ktorým sa deti v tomto veku nevyhnú. Veselé i poetické Ilustrácie pripravila výtvarníčka Emília H. Jesenská. Vydavateľstvo odporúča knihu pri príprave na súťaže v umeleckom prednese poézie pre žiakov základných škôl.
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Veľká kniha prdov
Autor: M. D. Whalen
Vydavateľ: Fragment
Poznámka: vekové odporúčanie = 7+

Oficiálna anotácia: Koľko toho vieš o prdoch?
 
Koľko toho vieš o prdoch? Vieš, že stačí deväť prdov od každého človeka na svete, aby sa vytvorila sila atómovej bomby? Že rybie prdy takmer spustili vojnu s Ruskom? Nie? Tak potrebuješ túto knihu! Vieš, že čuchanie prdov môže byť zdravé a že ľudia prdia aj po smrti? Že môžeš pracovať ako profesionálny ovoniavač prdov? Že prdenie ľudí je v Afrike nezákonné, ale zdvorilé v Južnej Amerike? Poznáš nejaký prdiaci staroveký vtip? Nie? Tak potrebuješ túto knihu! Poznáš najuprdenejšie zviera na svete? Jedlo, po ktorom budeš najviac prdieť? Vieš, koľko prdov vdýchneš počas jedného letu na dovolenku? Či môžu prdy hýbať astronautov vo vesmíre? Nevieš? Tak potrebuješ túto knihu! Myslíš si, že prdy sú nielen zábavné, ale aj fascinujúce? Táto kniha plná vtipných faktov o prdoch je tu práve pre teba!
 
Názov: Memento monštrum
Autor: Jochem Till
Vydavateľ: Ikar
Poznámka: vekové odporúčanie = 8+

Oficiálna anotácia: Zahryzni sa do najväčšieho dobrodružstva na svete!

Počuli ste už o krvilačnom grófovi Vladovi Draculovi, o jeho úhlavnom nepriateľovi Van Helsingovi či o nemilosrdných vlkolakoch? Určite áno. Sú však informácie o týchto strašidelných tvoroch pravdivé?

Hlavnou postavou je 589-ročný upír Vlad Dracula, ktorého čaká najťažšia úloha v živote. Zatiaľ čo jeho manželka Selena a dcéra Aima strávia wellness víkend v Paríži s nocľahom v katakombách, musí sa postarať o svoje tri vnúčatá, hoci s výchovou detí nemá nijaké skúsenosti. Prvé spoločné chvíle sa rozhodnú stráviť v knižnici, ktorá je najobľúbenejšou miestnosťou detí v zámku. Najstarší vnuk Rhesus sa ako vždy hrá s mobilom a dievčatá si začnú stavať domček z kníh, a pri tom spadne na dlážku starý fotoalbum. Dievčatá si začnú fotky prezerať a ako prvá im padne do oka tá, na ktorej je yeti. Len čo dedko prezradí, že je to dievča, Rhesusa prestane zaujímať hra v mobile a spolu so sestrami dedka presvedčí, aby im o Yetinke porozprával. A nielen o nej. Dozviete sa aj o obrovskej hovoriacej rybe s ľudskými končatinami, o múmii, ktorá v skutočnosti nebola múmiou, či o priateľskom vlkolakovi, ktorý chcel byť bubeníkom vo svetoznámej kapele. Celým dejom sa prelína príbeh o neúspešnom lovcovi upírov Van Helsingovi. Nudiť sa rozhodne nebudete, ba čo viac! Na konci knihy zistíte, že všetko, čo ste si o týchto tajomných monštrách doteraz mysleli, je omyl. Autor do humorného rozprávania zahrnul aj rôzne bájne bytosti, literárne postavy či historické udalosti, ktoré v deťoch určite vzbudia zvedavosť a budú sa o nich chcieť dozvedieť viac. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Veľká panda a malý drak
Autor: James Norbury
Vydavateľ: Ikar

Oficiálna anotácia: Každý z nás si v živote prechádza nielen rozkvitnutou jarou a krásnym letom. Prekonať musíme aj jeseň a krutú zimu. Dobre tomu rozumejú aj veľká panda a malý drak. Sami nevedia, kam až ich zavedie ich stretnutie, no cestou sa z nich stanú nerozluční priatelia, ktorí sú pripravení poradiť si a povzbudiť sa. V tejto malej knižke plnej múdrosti, odhodlania a láskavých slov poradia aj vám. Obzvlášť, keď zažívate svoju zimu – trápenie a neistotu v hocijakom tvare či hocijakej veľkosti. Nežné a do duše prenikajúce rozhovory medzi pandou a drakom vám pripomenú, čo má v živote skutočnú cenu a nad čím sa trápime zbytočne. Z každej strany sa k vám prihovára ilustrácia, do ktorej James Norbury vložil kúsok seba. Svojím umením chce šíriť povzbudenie pre všetkých, ktorí v živote stratili svoju cestu. Práve tá je v našich životoch najdôležitejšia. Alebo je dôležitejší cieľ? Keď sa na to malý drak pýta veľkej a hlavne múdrej pandy, odpovedá mu: „Najdôležitejšia ja spoločnosť.“ 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Nekonečno: Zázračný kolobeh života v prírode
Autorka: Mariona Cabassa 
Vydavateľ: Monokel

Oficiálna anotácia: Svet okolo nás sa neustále mení: deň sa strieda s nocou, zima s teplom, zrod so zánikom. Hravá, vizuálne strhujúca knižka úspešných španielskych autoriek, zoznamuje mladých čitateľov s fascinujúcimi tajomstvami životných cyklov v prírode, ktoré môžeme nielen sledovať, ale ktorých sme sami neoddeliteľnou súčasťou. 
 
zdroj: Vydavatel.sk

 
Názov: Neboj sa skúšať
Autor: Kobi Yamada
Vydavateľ: Tatran

Oficiálna anotácia: Ako zistíš, čo dokážeš, kým to neskúsiš? 
 
Zlyhanie môže byť srdcervúcim sklamaním, ale to nie je všetko. V skutočnosti môže byť aj začiatkom cesty, na ktorej objavíme všetky neuveriteľné veci, ktoré dokážeme urobiť. Príbeh Neboj sa skúšať prináša povzbudzujúce rozprávanie o tom, čo všetko nám môže neúspech ponúknuť. Toto silné posolstvo oslavuje odvahu vyskúšať niečo nové, čeliť výzvam a prekonávať pochybnosti.

Ako zistíte, čo dokážete, kým to neskúsite? Keď sa do niečoho pustíme a nepodarí sa nám to, prepadnú nás pochybnosti a úzkosť, že na to nestačíme, že nie sme dosť dobrí, a vzdáme to. V takýchto ťažkých chvíľach nám pomôže autorovo silné posolstvo, že neúspech môže byť len začiatkom úmornej cesty, ktorá nás dovedie k úspechu, ak to nevzdáme. Neboj sa skúšať je povznášajúca kniha, ktorá povzbudí deti aj dospelých. Podmanivé ilustrácie Elisy Hurstovej zvýrazňujú múdrosť, ktorú Kobi Yamada votkal do svojich viet. 
 
zdroj: Tatran

 
Názov: Kam chodia snehoví anjeli
Autorka: Maggie O'Farrell 
Vydavateľ: Tatran

Oficiálna anotácia: Zamysleli ste sa niekedy nad tým, kam zmiznú anjeli, ktorých vytvoríte v snehu? 
 
Sylvia sa raz v noci náhle zobudí a zazrie niečo neuveriteľné. Obrovské krídla z najjemnejšieho snehobieleho peria, aké si vieme predstaviť. V  izbe stojí anjel, ktorý jej prezradí, že ju prišiel ochrániť pred chorobou. Je to anjel, ktorého pred rokom vytvorila zo snehu a on sa potom premenil na jej strážneho anjela. Keď sa Sylvia po mnohých mesiacoch zotaví, zatúži sa znovu stretnúť so svojím anjelom. Toľko by mu toho chcela povedať, ale aj sa ho popýtať na mnohé veci. A má naňho aj jednu veľkú prosbu.

Kam chodia snehoví anjeli je podmanivou rozprávkou o statočnom malom dievčatku a zázraku jedného zasneženého dňa, ktorá detských čitateľov pohltí svojou magickosťou.
 
zdroj: Tatran


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára