Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 27. februára 2022

Na krídlach príbehov

Tento článok vyšiel v januárovom čísle Magazínu o knihách v roku 2022. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Rocio Bonilla: Na krídlach príbehov (preklad Želmíra Čížová, Ikar 2021)

 
Prečo som sa narodil? Nájsť odpoveď na túto bytostnú otázku nie je ľahké. Niekto hľadá odpoveď celý život, niekto ju nenájde nikdy a nájdu sa aj šťastlivci, ktorí po nej nepátrajú dlho. Samuel patril medzi šťastlivcov. Už ako malé dieťa bol presvedčený, že sa narodil preto, aby lietal. Lenže malý šťastlivec nevedel, ako svoje životné poslanie dosiahnuť.

Dokázal dlho pozorovať vtáky na oblohe a biele pásy za lietadlami, vytvoril si tisícky krídel, prosil Ježiška o funkčné krídla... Každý pokus, každá snaha sa skončila neúspechom. Na cestu k úspechu ho nasmerovala mamička v deň jeho narodenín. „Samko, sú aj iné spôsoby, ako lietať“, povedala mu tajomne a vložila mu do rúk knihu. Chlapec jej slovám vôbec nerozumel, ale riešenie nezavrhol. Pustil sa do čítania knihy a po dočítaní sa pustil do ďalšej knihy. Čítal jednu knihu za druhou a nedôverčivý pokus sa premenil na knižné zanietenie. Z kôpky prečítaných kníh sa postupne stala najvyššia knižná hora na svete a na jej vrchole sedel chlapec ponorený do príbehov. Z knižnej hory neschádzal nadol, nikoho a nič si nevšímal, len čítal a čítal. Až jedného dňa pochopil význam maminých slov...

Knihy nám ponúkajú toľko úžasných možností! Cestovanie v čase a priestore, presun z reality do fantazijných svetov, vesmíru. Umožňujú mysli poletovať zo stránky na stránku a po dočítaní príbehu jej umožnia bezpečný návrat. Očarujúco ilustrovaný príbeh o moci kníh nadchne všetkých milovníkov kníh od piatich rokov. 
 



 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára