Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 27. februára 2022

Babka a vtáčatko

Tento článok vyšiel v januárovom čísle Magazínu o knihách v roku 2022. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Benji Davies: Babka a vtáčatko (preklad Magdaléna Poppelková, Albatros 2021)

 
Noiho už mnohí z nás poznajú. Mohli sme s ním zažiť dve dobrodružstvá, pobudnúť chvíľu v jeho svete. Vstúpili sme doň v knihe Búrka a veľryba - prezreli si Noiho domov, nadýchali sa sviežeho morského vzduchu, sledovali záchranu veľrybieho mláďaťa. Kniha Búrka a veľryba v zime nás znova preniesla do chlapcovho domova, no navôkol panovala zima a tentoraz potreboval pomoc on. Pripojiť sa k nemu možno aj po tretíkrát, ale známe prostredie necháme za sebou. Čaká na nás prázdninový pobyt u chlapcovej babky.

Babka býva sama v malom domčeku na skalnatom brale. Je zvyknutá na samotársky život a prítomnosť vnúčika jej každodenný život pozmenila iba trošičku. Spoločne jedli, spoločne spali, ale spoločne sa nehrávali. Noi si preto musel vystačiť sám. Vďaka bohatej fantázii sa mu to aj darilo, ale neskôr prišla búrka (akoby ju chlapec k sebe priťahoval). Vo svojom úkryte objavil vystrašené vtáča a chcel sa s ním dostať do bezpečia. Lenže vôkol panujúci búrkový nečas začal byť nielen nepríjemný, ale aj nebezpečný...

Príbeh o spoločných prázdninách chlapca a babky (a neskôr aj vtáčatka) ponúka napínavé dobrodružstvo so šťastným koncom. Noi nakoniec prežil u babky skvelé prázdninové dni, aké by si zaslúžili prežiť všetky deti. Kniha je vhodná pre deti od troch rokov.
 



 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára