Vyhľadávať v tomto blogu

štvrtok 24. marca 2022

Aprílové knižné novinky (2022)

Názov: Vlčie šťastie
Autor: Paolo Cognetti
Vydavateľ: Odeon
 
Oficiálna anotácia: Štyridsiatnikovi Faustovi sa rozpadne dlhoročný vzťah, a tak sa vracia do hôr, ktoré mu prirástli k srdcu už v detstve. Dávno pred ním ušla z Milána do malého alpského strediska aj Babette a navrhne mu prácu kuchára vo svojej reštaurácii. Práve tam ho zaujme čašníčka Silvie. Mladá žena ešte nevie, či je Fontana Fredda len útočiskom na jednu zimu, alebo miestom na život. Fausto spozná aj Santorsa, chlapa, ktorý o horách veľa vie a ako všetci tamojší muži aj veľa pije. Bývalý poľovník si rýchlo obľúbi nového návštevníka, lebo dokáže bez slova kráčať ako pravý horal. Fausto celé dni varí pre vodičov ratrakov, upravujúcich lyžiarske zjazdovky, v lete zas pre drevorubačov, ktorí napĺňajú lesy vôňou narezaných kmeňov. Znovu objavuje malé radosti, telesné túžby aj odpustenie. Fausto nevie, či existuje miesto na šťastný život, ale tuší, že je presne tam, kde má byť.

Paolo Cognetti prináša jasný pohľad na ľudské vzťahy v ich neustálom dialógu s prírodou, na ich zranenia, zlyhania, vnútorný nepokoj, ktorý ich nabáda k útekom aj k návratom. Jeho postavy nám pripadajú ako hŕstka priateľov, ktorých poznáme odjakživa. Možno preto máme pri stranách tejto knihy pocit, že sa nám v nich zrkadlí vlastný život. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Život si se mnou zahrává
Autor: David Grossman
Vydavateľ: Odeon
 
Oficiálna anotácia: Grossmanův nový román je rodinné drama – příběh tří generací silných žen. Temné události z minulosti otrávily jejich vztahy a neúprosně je přivedly zpět k sobě. Společně se vydávají na cestu na ostrov Goli otok u chorvatského pobřeží. Nyní devadesátiletá Vera zde strávila tři roky ve vězení za Titova režimu v 50. letech, když odmítla zradit svého manžela Miloše, neprávem obviněného z velezrady. Příběh o zranění, které se přenáší z generace na generaci, o děsivé síle tajemství a o lásce, která nevyprchá ani po letech, kdy už milovaný člověk nežije. Příběh odvahy, rodičovské volby a jejích důsledků... 
 
Názov: Billy Summers
Autor: Stephen King
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Billy Summers je nájomný vrah – ten najlepší z najlepších. V práci sa riadi jedinou zásadou, jeho cieľ musí byť naozaj zlý človek. Billy má toho dosť, je pripravený skončiť a do smrti len oddychovať. Vybaví už len posledný džob. Ako bývalý ostreľovač a vojnový veterán z Iraku s vyznamenaním dobre vie, ako sa bez stopy vypariť. Tak čo by sa mohlo pokaziť? Povedzme, že úplne všetko...
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Bílá Voda
Autorka: Kateřina Tučková 
Vydavateľ: Host
 
Oficiálna anotácia: Dlouho očekávaný přelomový román o ženách, víře a zlu. 

Bílá Voda. Takto poeticky se jmenuje pustá vesnice skrytá ve stínu pohraničních hor, kam kdysi přicházely zástupy poutníků vyprosit si pomoc u zázračné sošky Panny Marie. Právě sem o několik století později přijíždí Lena Lagnerová, aby se tu skryla před svou minulostí, která ji přivedla na pokraj sebevraždy. Namísto kláštera s početnou řeholní komunitou tu však najde pouze několik řádových sester, vedených svéráznou řeholnicí Evaristou. Ta přišla do Bílé Vody o poslední zářijové noci roku 1950, kdy komunistický režim zosobněný démonickým páterem Plojharem odvlekl v rámci Akce Ř všechny řádové sestry do sběrných klášterů.

Mladičká Evarista tehdy dostala na výběr: vrátit se do civilního života, nebo s ostatními sdílet jejich příští osud. Nezaváhala ani na okamžik. Stejně jako všechny řeholnice byla nasazena na nucené práce a vystavena ponižování v komunistickém kriminálu i mučení, aby se vzdala víry v Boha. Marně. Lena však zjistí, že tím Evaristin dramatický příběh pouze začíná, a brzy pochopí, že démoni obcházející minulost bělovodských řeholnic nezmizeli, a navíc jsou součástí i jejího vlastního osudu.
 
zdroj: Host

 
Názov: Nikdy
Autor: Ken Follett
Vydavateľ: Tatran
 
Oficiálna anotácia: „Každá katastrofa sa začína malým nevyriešeným problémom,“ hovorí Pauline Greenová, prezidentka Spojených štátov amerických, v novom strhujúcom románe Kena Folletta o celosvetovej kríze, pre ktorú sa schyľuje k vojne nepredstaviteľných rozmerov.

Zmenšujúca sa oáza na Sahare, dron ukradnutý americkej armáde, neobývaný japonský ostrov a tajné zásoby chemických zbraní – to všetko hrá dôležitú úlohu v neúprosne gradujúcom globálnom konflikte. Vojne sa snaží zabrániť mladá agentka CIA, špión v utajení medzi džihádistami, skúsený šéf čínskej rozviedky aj Pauline Greenová, na ktorú neustále útočí populistický protikandidát v blížiacich sa prezidentských voľbách. Nikdy je výnimočný román o hrdinoch a podliakoch, falošných prorokoch a elitných vojakoch, otupených politikoch a oportunistických rebeloch. Prináša múdre varovanie pre dnešné časy: Keď sa svet nachádza len na krok od priepasti, čo môže urobiť jednotlivec? Napínavé a dych vyrážajúce rozprávanie prenesie čitateľa za hranice sveta, ktorý si ešte vie predstaviť. 
 
zdroj: Tatran

 
Názov: Spomienky a dezinformácie
Autori: Jim Carrey & Dana Vachon 
Vydavateľ: Lindeni
 
Oficiálna anotácia: Odvážna sonda do samého srdca továrne na sny — Hollywoodu.
 
Na začiatku príbehu sa úspešná filmová hviezda Jim Carrey, multimilionár topiaci sa v bohatstve, nachádza v stave hlbokej depresie. Cíti sa osamelý, zúfalo túži po láske, má strach zo smrti aj z toho, že upadne do zabudnutia. Skúšal už všeličo, ale nič nedokáže rozptýliť oblak prázdnoty a nudy, ktorý mu visí nad hlavou... Hoci sa hlavná postava nazýva Jim Carrey, nejde o autobiografiu v pravom zmysle slova. Spomienky a dezinformácie sú román, v ktorom sa prelína skutočnosť s fikciou, je to sonda do samého srdca továrne na sny – Hollywoodu, s jej krvilačnými agentmi a ľahkovážnymi celebritami, no predovšetkým odvážna reflexia privilégií, priateľstva, lásky, závislosti od slávy a hľadania zmyslu života.
 
Názov: So slonom na pleciach: Autentický príbeh bývalého lídra sekty
Autor: Dušan Štraus
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Tridsaťtriročný Viktor Perger, otec rodiny, umelec a učiteľ, sa rozhodne, že vstúpi do sekty Sri Chinmoy Centrum. Je toto rozhodnutie naozaj také nečakané, ako si okolie myslí? Alebo má jeho konanie silné korene, ktoré siahajú až do detstva?

Autentické svedectvo autora ponúka pohľad za zatvorené dvere života v sekte. No s deštruktívnou manipuláciou a so slepou dôverou k autoritám, ktoré môžu viesť až k strate seba samého, sa nestretnete iba tam. Paralelu možno nájsť aj na miestach, kde by ste ju nečakali. Ani najlepšia, najprepracovanejšia a dlhoročná manipulácia však nedokáže umlčať a zlomiť túžbu človeka po osobnej slobode. Viktor Perger je toho dôkazom.

Autor nemá ambíciu poučovať ľudí, ako majú naložiť so životom. Chce iba podať pravdivé svedectvo o sektárskych praktikách a pomôcť včas rozpoznať manipulátorov a ich deštruktívne techniky. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Marie Curie-Skłodowská: Odvaha snít
Autorka: Susanna Leonard 
Vydavateľ: Ikar CZ
 
Oficiálna anotácia: Snít nestačí, je třeba si sny i plnit. Tímto heslem se řídila Marie Curie-Skłodowská (1867–1934), která už v dětství toužila studovat na univerzitě, ale v 19. století musela jako dívka, která navíc pochází ze skromné rodiny polského učitele, za svůj sen tvrdě bojovat. Marie však ví, co chce, a nakonec se jí podaří získat stipendium na francouzské Sorbonně. Když v Paříži potká uznávaného fyzika Pierra Curieho, otvírá se před ní nový život. Biografický román zpracovává zrození výjimečné osobnosti světové vědy.
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Auroville
Autorka: Katarzyna Boni 
Vydavateľ: Absynt
 
Oficiálna anotácia: Život bez peněz a majetku. Bez náboženství a politiky. V komunitě, která všechno sdílí. Katarzyna Boni se rozhodla na vlastní kůži zjistit, jak se v indickém utopickém městě Auroville po padesáti letech od jeho založení žije.

Ideály šedesátých let se rozpustily velmi rychle. Jen Auroville zůstalo. Město úsvitu založené v roce 1968 Matkou, která o něm řekla: „Auroville bude místem nekonečného vzdělání, neustálého pokroku a nikdy nekončícího mládí.“ První osadníci přišli na neúrodnou půdu a město stavěli z ničeho. Vlastníma rukama a dohromady. Projektované je pro padesát tisíc lidí, žije jich v něm pár tisíc. V ulicích města nejezdí auta, všechno je udržitelné a spravedlivé. Všichni mají stejně. Nikomu nechybí jídlo ani střecha nad hlavou. Peníze ve městě neexistují. Až na to, že bez peněz by město neexistovalo. Od založení ho podporuje UNESCO i indická vláda a soukromí dárci po celém světě. Takže jak je to s tou soběstačností ideálního města? Skutečně jsou si v něm všichni rovni? Nebo ta rovnost platí jen v jeho hranicích, ale chudých obyvatel okolních vesnic, kteří zajišťují řadu služeb, už se netýká? Do Auroville přijíždějí ročně tisíce turistů, včetně těch českých, aby našli sami sebe. A také čisté ideje, z nichž město vyrostlo. Někteří zůstávají jako dobrovolníci, stejně jako reportérka Katarzyna Boni, kterou znáte jako autorku skvělé knihy Ganbare! Workshopy smrti. Co našla ona? 
 
zdroj: Panta Rhei

 
Názov: Ako vzniká sliepka: a všetky ďalšie hry
Autori: Milan Lasica & Július Satinský 
Vydavateľ: Slovart
 
Oficiálna anotácia: Milan Lasica a Július Satinský patria k tomu najlepšiemu, čo sa v našej literárnej a dramatickej tvorbe objavilo. Ich tvorba má nezastupiteľné miesto v divadelnom, filmovom, televíznom i literárnom priestore a svojimi životnými postojmi ovplyvňovali niekoľko generácií svojich verných divákov a čitateľov. Napriek prekážkam, ktoré im dlhé roky hádzal pod nohy komunistický režim, dokázali vytvoriť nesmrteľné dielo a stali sa neodmysliteľnou súčasťou nášho vedomia.

Ťažiskom tvorby Lasicu a Satinského bolo predovšetkým divadlo, pre ktoré vytvorili niekoľko skutočne výnimočných hier. Každá z nich mala vlastný osud nielen pokiaľ išlo o ich inscenovanie, ale aj knižné vydanie. V tejto knihe sa predstavujú všetky autorizované verzie divadelných hier Milana Lasicu a Júliusa Satinského v chronologickom poradí, z toho Poprava sa nekoná a Ako vzniká sliepka vychádzajú po prvý raz. Čitateľ si tak konečne môže vychutnať texty Poprava sa nekoná, Nečakanie na Godota, Soirée, Radostná správa pre všetkých, ktorí majú ťažkosti s mechúrom, Ako vzniká sliepka, Náš priateľ René, Ktosi je za dverami a Deň radosti a zároveň sledovať umelecký vývoj legendárnej autorskej dvojice. 
 
zdroj: Slovart

 
Názov: Uzol: Vojnový príbeh Nových Zámkov
Autor: Marek Hudec
Vydavateľ: Absynt
 
Oficiálna anotácia: Hlavnou postavou tejto knihy je mesto. Spálené mesto. Mesto z prachu, popola a ruín. Marek Hudec vo svojom dokumentárnom románe Uzol skúma rany, ktoré na Nových Zámkoch zanechali tony padajúcich bômb.

Tri zničujúce americké bombardovania medzi októbrom 1944 a marcom 1945 navždy zmenili tvár mesta Nové Zámky. Tisíce zabitých ľudí, veľká väčšina budov v troskách. Po druhej svetovej vojne boli Nové Zámky najviac zničeným mestom na území dnešného Slovenska a dobové zápisy prirovnávajú deštrukciu mesta, ktoré pokryla vrstva prachu a popola, k Sodome a Gomore.

Slovenský novinár a spisovateľ Marek Hudec sa ponoril hlboko do minulosti Nových Zámkov, aby nám vo svojej knihe Uzol ponúkol podrobný príbeh týchto hrozivých dní, o ktorých sa málo píše aj v historických knihách. Je to dokumentárna próza, ktorá zaznamenáva desiatky rôznych ľudských osudov – každý z nich je iný, no každý z nich osudovo poznačila trieštivá smrť, ktorá prišla z neba. Nové Zámky boli významným železničným uzlom. Útok bombardérov, po ktorom sa stovky domov stratili v kráteroch a zo samotnej železničnej stanice sa stala len spleť skrúteného železa sa preto do istej miery dá pochopiť. Prečo však muselo zahynúť toľko nevinných civilistov? A prečo najzničujúcejšie bombardovanie prišlo v marci 1945, keď bol už koniec vojny prakticky na dohľad? To je jedna z mnohých záhad, ktoré sa Marek Hudec pokúša objasniť vo svojej mimoriadne silnej dokumentárnej knihe. 
 
zdroj: Panta Rhei

 
Názov: Putinovi ľudia: Ako si KGB vzala Rusko a potom útokom Západ
Autorka: Catherine Belton 
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Zasahovanie do amerických volieb. Podporovanie extrémistickej politiky v Európe. Vojna na Ukrajine. Putinovo Rusko v uplynulých rokoch vynakladá veľké úsilie, aby rozšírilo svoj vplyv a podkopalo západné inštitúcie. Ako k tomu však došlo a kto to zosnoval?

Investigatívna novinárka a bývalá moskovská spravodajkyňa Catherine Belton v Putinových ľuďoch odhaľuje dosiaľ nevypovedaný príbeh, ako sa Vladimir Putin a skupina bývalých príslušníkov KGB v jeho bezprostrednom okolí dostali k moci a vyrabovali vlastnú krajinu. Belton sa ponára hlboko do vnútorných procesov v Kremli a vďaka výpovediam kľúčových aktérov odhaľuje, ako Putin nahradil svojvoľných oligarchov z jeľcinovských čias novou generáciou lojálnych oligarchov, ktorí ovládli ruské hospodárstvo, justíciu a rozšírili vplyv Kremľa do Spojených štátov a do Európy.

Výsledkom je mrazivý pohľad na pomstu KGB – príbeh, ktorý sa začína kolapsom Sovietskeho zväzu, keď celé siete agentov dokázali vyviezť zo štátnych podnikov na Západ miliardy dolárov a s nimi aj svoj vplyv. Putin so spojencami svoje dielo dovŕšili, keď obnovili moc Ruska, zmocnili sa hospodárstva, potlačili nezávislé hlasy a v zahraničí rozpútali tajné operácie.
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Za hranicou poriadku: Ďalších 12 pravidiel pre život
Autor: Jordan B. Peterson
Vydavateľ: Tatran
 
Oficiálna anotácia: Peterson prináša ďalších dvanásť rád, ako si záchrániť život a odolať vyčerpávajúcej dani, ktorú si naša túžba po usporiadaní sveta nevyhnutne vyžaduje. V čase, keď sa človek čoraz intenzívnejšie pokúša ovládnuť všetky oblasti života – od sociálnych štruktúr až po emočné stavy – Peterson varuje, že prílišné bezpečie je nebezpečné. Ponúka stratégie na prekonanie kultúrnych, vedeckých a psychologických tendencií, ktoré môžu viesť až k tyranii, a učí nás, ako sa spoľahnúť na vlastný inštinkt, aby sme našli zmysel a účel, aj keď sa cítime bezmocní. 
 
zdroj: Tatran

 
Názov: Vnútorný hlas: Zmeňte svojho vnútorného kritika na spojenca
Autor: Ethan Kross
Vydavateľ: Grada
 
Oficiálna anotácia: Rozpoznajte skrytú silu svojho vnútorného hlasu a naučte sa, ako ju využiť vo svoj prospech! 
 
Všetci to poznáme. Keď vedieme vnútorný dialóg, podvedome dúfame, že sa napojíme na svojho vnútorného kouča, ktorý nás podporí a pomôže nám. Často je však realita úplne iná. Niekedy nám do toho začne rozprávať náš vnútorný kritik, ktorý sa správa ako náš najväčší nepriateľ, znižuje nám sebavedomie a vraví nám, že to, po čom najviac túžime, aj tak nezískame, lebo nie sme dosť dobrí.

Ethan Kross, oceňovaný psychológ, vo svojej prelomovej knihe Vnútorný hlas skúma tiché rozhovory odohrávajúce sa v našich mysliach. Vysvetľuje, ako tieto rozhovory formujú náš život, prácu a vzťahy, a radí, ako si hravo poradiť so stavmi úzkosti, zlepšiť si svoje fyzické a duševné zdravie a prehĺbiť vzťahy s druhými. Zároveň upozorňuje, že ak podľahneme negatívnemu a dezorientujúcemu vnútornému hlasu, môže to poškodiť naše zdravie, zhoršiť nám náladu, narušiť vzťahy a spôsobiť, že pod tlakom zlyháme.

Pomocou brilantnej argumentácie, odborného výskumu a množstva presvedčivých príbehov nám táto kniha dáva moc zmeniť najdôležitejší rozhovor: ten, ktorý vedieme sami so sebou.
 
zdroj: Panta Rhei
 
 
 
Knihy pre deti a mládež
 
 
Názov: Mackov najlepší kamarát
Autor: Petr Horáček
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+

Oficiálna anotácia:
Každý potrebuje kamaráta. Deti aj zvieratká. 
 
Čierny macko túži mať kamaráta. Hľadá tu aj tam, no nikde ho nemôže nájsť. Našťastie stretne hnedého macka. Aj on chce mať kamaráta. A tak hľadajú spolu. Netušia však, že kamarátstvo prichádza potichučky a nečakane. 
 
Názov: Samko 1: Samko a jeho nový psík
Autorky: Barbara Supeł & Agata Łuksza
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 4+
Poznámka: séria Samko, 1. diel

Oficiálna anotácia:
Spoznajte malého Samka a prežite s ním dôležité udalosti v živote predškoláka.

Je skvelé mať psíka! No prečo toľko spí? A prečo mu všetci hovoria kríženec, keď v skutočnosti sa volá Pirát? Tieto otázky si kladie Samko, ktorý si s rodičmi a mladšou sestrou Jankou doniesol z útulku malého psíka s hnedou škvrnou na oku. Pes však nie je len skvelá zábava, ale aj veľká zodpovednosť. Dokážu sa deti postarať o nezbedné šteniatko?

Bohato ilustrovaná séria pre deti zobrazuje typické aj netypické detské zážitky. Malému čitateľovi pomôže zoznámiť sa so všetkým novým a neznámym. Každé dieťa tu nájde situácie, ktoré samo zažilo, a spolu so Samkom sa stretne s emóciami, ktoré samo pociťuje. 

zdroj: Bux.sk


Názov: Morgavsa a Morgana: Dračie pestúnky
Autor: Petr Kopl
Vydavateľ: Bambook - Grada
Poznámka: séria Morgavsa a Morgana SK, 1. diel

Oficiálna anotácia:
Morgavsa a Morgana sú dve čarodejky. Teda vlastne len Morgavsa. Morgana sa čarodejníckemu remeslu zatiaľ len učí a ešte jej to čarovanie nejde až tak dobre. To sa však zmení, keď sa týmto dvom hrdinkám dostane do ruky dračie vajce, ktoré musia čo najrýchlejšie vrátiť majiteľovi. Behom dlhej cesty na Island, kde draci žijú, prežijú nejedno dobrodružstvo, a Morganka sa dozvie jedno veľké tajomstvo. 
 
zdroj: Panta Rhei

 
Názov: Smradi: Epizóda 8 - Supersmradi
Autor: Aaron Blabey
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 7+
Poznámka: séria Smradi, 8. diel

Oficiálna anotácia:
Neuveriteľné! Smradi prežili aj ďalšie nebezpečenstvá a sú tu zase!

Medzinárodná hrdinská liga hľadá práve teba! Čo presne potrebuje do svojho tímu? Obrovské svaly? nespútanú rýchlosť? Silu mysle? Ohromujúcu schopnosť meniť podobu? Možno. Potrebuje však Vlka s holým zadkom? Piraňu v bezvedomí? Hada so slabosťou na mafiny? Alebo... hriankovač s plutvou a obrovskými tesákmi? Jasné! Čo je to vôbec za otázku? Všetci mantáci opäť pokope. Prišiel čas na epizódu 8!

Názov: Záchranná stanica: Rys Leo
Autorky: Zuzana Štelbaská & Lucia Zednikovičová
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 7+
Poznámka: edícia Záchranná stanica

Oficiálna anotácia:
Nový napínavý príbeh zo Záchrannej stanice v Zázrivej - poďte s nami po vlčici Lune zachrániť rysa Lea!

„Nááá pi-pi-pi-pi,“ volala na sliepky babka Chmúrová. Väčšinou jej ihneď odzdravili, no to ráno sa z kurína neozývali žiadne hlasy. „Na či ste šecke skapali, či čo?“ spýtala sa babka, keď otvárala drevené dvierka. Nadýchla sa prievanu a hromovo kýchla – HAPČÍÍÍ! Ako blesk z jasného neba vybehlo z tmavého kurína akési zviera... 
 
Nový napínavý príbeh zo Záchrannej stanice v Zázrivej! Poďte s nami po vlčici Lune zachrániť rysa Lea a čoskoro aj ďalšie zvieratká. Nielenže zažijete dobrodružstvo, aké v skutočnosti prežili slovenskí záchranári v Zázrivej, ale navyše sa dozviete, čo ste o týchto prekrásnych zvieratkách doteraz nevedeli.  

Názov: Beštia a Bethany
Autori: Jack Meggitt-Phillips & Isabelle Follath
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 8+
Poznámka: séria Beštia a Bethany, 1. diel

Oficiálna anotácia:
Zábavný a tak akurát strašidelný príbeh, ktorý by mal byť na zozname prianí každej príšerky.

Ebenezer Tweezer je na svojich 511 rokov veľmi pekný a mlado vyzerajúci muž. Aby mohol viesť úžasný život, urobil hrozné veci. V podkroví svojho honosného sídla skrýva beštiu. Kŕmi ju všetkým možným, čo si len zažiada, a beštia mu za to dá všetko, po čom zatúži, vrátane čarovného elixíru, ktorý ho udržiava mladým a krásnym. Lenže beštia je čoraz chamtivejšia. Už ju omrzelo jesť zaprášené sochy či cirkusové opice. Dostala chuť na chutnučké dieťatko.

To je už priveľa aj na Ebenezera. Čo sa stane, ak beštiu nenakŕmi? Zostarne a zomrie? Keď natrafí na drzú sirotu Bethany, zdá sa, že jeho dokonalý život bude pokračovať. Bethany je však nesmierne očarujúca...

Inteligentný, vtipný a originálny príbeh o priateľstve a o tom, aké dôležité je postaviť sa tyranom.
 
Názov: Petronela Jabĺčková 5: Kniha čarov a špehúň
Autorka: Sabine Städing
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 8+
Poznámka: séria Petronela Jabĺčková, 5. diel

Oficiálna anotácia:
Petronela Jabĺčková je čarodejnica. No nie obyčajná! Má na starosti jablone, a ako sa v takomto prípade sluší a patrí, býva v jablku.

Jeseň je vhodný čas na všakovaké ručné práce. Aj v Petronelinom jablkovom domci je rušno. Dvojčatá, roháč Lucius aj jablkoví škriatkovia sa pustia do vyrezávania tekvíc. No na druhý deň akoby sa po Uhorkáčovi a jeho druhoch zľahla zem. Čo sa im prihodilo? Vďaka Oliverovi a jeho detektívnym pomôckam a schopnostiam kamaráti rýchlo zistia, že jablkových škriatkov niekto uniesol. Ako dobre, že sa do hľadania zapojí aj psík Hafi, ktorý je v mlyne na prázdninách. Jeho dobrý nos privedie malú čarodejnicu a jej kamarátov rýchlo na správnu stopu. Hlboko v lese za Petronelinou záhradou...

Sabine Städingová sa narodila roku 1965 v Hamburgu. Od detstva veľmi rada vymýšľala všakovaké príbehy. Po troch knihách o čarodejnici Magnólii vymyslela pre mladších čitateľov novú postavičku, čarodejnicu Petronelu Jabĺčkovú. Toto je už piaty príbeh o malej čarodejnici a jej priateľoch a ďalšie dobrodružstvá pripravuje.

SaBine Büchnerová sa narodila roku 1964 vo Wuppertali a pred štúdiom komunikačného dizajnu vo Wuppertali a animácie na filmovo-televíznej vysokej škole v Babelsbergu pracovala ako sociálna pedagogička v detskom domove. Ilustrovala celý rad kníh a vydala aj vlastné obrázkové knihy. Jej práce už získali celý rad ocenení. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Tvojazem: Fantastické dobrodružstvá Rikiho a Emy
Autori: Barbora Németh & Filip Németh
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie = 9+

Oficiálna anotácia:
Kniha Tvojazem voľne nadväzuje na animovaný film, ktorý je aktuálne v produkcii. Bude pozostávať z nových príbehov časovo zasadených po udalostiach filmu.

Chlapec Riki sa po rozvode rodičov presťahuje s mamou na nové sídlisko. S ťažkou situáciou sa vyrovnáva po svojom – vlastná fantázia ho zavedie do Tvojazeme, do neznámeho sveta, ktorý je splnením všetkých jeho snov. Tam spoznáva prezidentovu dcéru Emu a generála armády, opicu Tidlinga. Spoločne spoznávajú zákutia svojich svetov, zažívajú rôzne dobrodružstvá: uniknú zo zajatia pirátov, zachránia opice pred pytliakmi, obrátia školu hore nohami, nájdu liek na epidémiu súťaživosti, premenia zubára na mocného čarodejníka a zachránia Rikiho unikátnu štrikovanú čiapku.
 
zdroj: Slovart

 
Názov: Fablehaven 5: Kľúče od väzenia démonov
Autor: Brandon Mull
Vydavateľ: Fortuna Libri
Poznámka: séria Fablehaven, 5. diel

Oficiálna anotácia:
Sfinga, vodca Spoločenstva večernice, strávil celé stáročia snovaním nebezpečných plánov a teraz sa vydáva po stopách posledných artefaktov, ktoré potrebuje, aby otvoril obávané väzenie démonov Zzyzx. Kendra, Seth a ďalší Rytieri úsvitu sa zo všetkých síl usilujú prekaziť jeho úmysly, a tak putujú za artefaktmi do tajných exotických rezervácií. Teraz ide naozaj o všetko!


zdroj: Panta Rhei


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára