Vyhľadávať v tomto blogu

piatok 4. marca 2022

Prečo majú opice dlhé chvosty (a ako sú ďalšie zvieratká vybavené pre život)

Tento článok vyšiel v februárovom čísle Magazínu o knihách v roku 2022. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Radka Píro, Lida Larina (ilustrátorka): Prečo majú opice dlhé chvosty (a ako sú ďalšie zvieratká vybavené pre život) (prel. Ľuba Nguyenová Anhová, B4U Publishing 2021)

 
Zvieratá nás fascinujú, prekvapujú, dojímajú, desia. Im na našom obdive alebo pocitoch nezáleží. Sú so sebou spokojné, pretože to, ako vyzerajú, im umožňuje prežiť. Nájdeme ich aj na stránkach knihy Prečo majú opice dlhé chvosty (a ako sú ďalšie zvieratká vybavené pre život).

Päť zvierat je čiastočne skrytých a čitateľ má odhaliť, kto sa s ním hrá na schovávačku. Vidí štíhly chvost zvierajúci banán, podivnú kožu, zvláštnu papuľu (pričom odhalená časť ako papuľa veľmi nevyzerá), trošičku strašidelnú nohu.

Prvá knižná dvojstrana dieťaťu ukazuje niekoľko zvierat a vysvetľuje, ako pozerajú na svet, druhá, na čele s opicou, odpovedá na otázku, na čo slúžia rôzne chvosty, tretia, hadia dvojstrana prezradí, čo chráni telá zvierat.

Schovávačka vyvolá zvedavosť dieťaťa, chuť spoznať ukryté zviera. Jeho zvedavosť si udržia aj ostatné zvieratá, ktoré síce nie sú tajomné, ale zaujímavosť sa im uprieť nedá. Kniha je vhodná pre deti od štyroch rokov.
 


 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára