Vyhľadávať v tomto blogu

piatok 4. marca 2022

Hľadaj a nájdi: Zhora dolu

Tento článok vyšiel v februárovom čísle Magazínu o knihách v roku 2022. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Marcelo E. Mazzanti, Anna Clariana (ilustrátorka): Hľadaj a nájdi: Zhora dolu (prel. Dominika Šušolová, Perfekt 2021)
 
 
Mačky sa vedia zahrať azda s hocičím a ich knižná zástupkyňa, vystupujúca v knihe Hľadaj a nájdi: Zhora dolu, sa práve hrá s gaštanmi. Čitateľ sa s ňou (a gaštanmi) vydá na fascinujúcu objavnú cestu.

Začíname v jedno skoré ráno v rušnom parku. Nájsť mňaukajúcu hrdinku a gaštany je celkom ľahké, ale pred obrátením strany, pokračovaním honby za gaštanmi, ešte treba nájsť oranžovú rybu, myš na kolobežke, tašku a ďalšie veci. Po ich nájdení pokračujeme v ceste. Mravenisko, kanál, metro, archeologické nálezisko, baňa, trpasličie mestečko, jaskyňa, vnútrozemské more atď. Tieto miesta obývajú tvory známe aj neznáme, skutočné aj rozprávkové. Krtko číta v Braillovom písme, myšky hrajú kartovú hru, jaskynný muž vytvára pôsobivé jaskynné maľby...

Deti nadchnú všetky tie smiešne, milé, rozprávkové postavičky a detaily, ktoré okrem zaujatia a dobrej nálady vyvolajú aj chuť rozprávať sa o nich, rozpletať okolo nich príbehy. Knižné putovanie vedie aj k dobrému pocitu z úspešného hľadania a prispeje k rozvoju pozorovacích a orientačných schopností dieťaťa. 
 

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára