Vyhľadávať v tomto blogu

piatok 4. marca 2022

Bájky

Tento článok vyšiel v februárovom čísle Magazínu o knihách v roku 2022. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.

Natalie Portman, Janna Mattia (ilustrátorka): Bájky (prel. Kristína Balalová, Albatros 2021)
 

Bájky sa na knižnú scénu často vracajú. Tentoraz hlásia návrat tie slávne - Korytnačka a zajac, O troch prasiatkach, Vidiecky myšiak a mestská myška. 

Posolstvo bájok, múdre myšlienky votkané do pútavých príbehov zostávajú zachované, príbehy samotné sa však v podaní slávnej herečky Natalie Portmanovej zaktualizovali, nadobudli hravosť a humor deťom blízky. Ilustrátorka Janna Mattia za autorkou v ničom nezaostáva, jej ilustrácie sa nesú v rovnakom duchu.

Súťaživý príbeh o korytnačke a zajacovi sa začal talentovou súťažou a pokračoval bežeckými pretekmi, ponúkajúcimi pútavé momenty a detaily, napríklad roztomilý tanec sebavedomého zajaca.

V druhej bájke opustili prasiatka bezpečie domova a ich konanie pobaví. Prasiatko Norko, očividne milovník ázijskej kuchyne, poje obrovskú hromadu jedla z donášky. Kvíkajúceho pažravca obklopuje škatuľkovo-papierové svedectvo jeho prežratia a tiež čínske paličky, ktoré onedlho poslúžili znova (a znova dočasne). Jeho sestra Zorka si nepočínala o nič rozumnejšie – dom si postavila zo slamiek...

Hrdinka tretej bájky, ktorou je myška Paula, býva v mrakodrape a vedie život prekypujúci luxusom, nadmierou vecí a jedla, spoločenského vyžitia. Všetko je to ohurujúce a lákavé, no ochranu pred nebezpečenstvom jej to neposkytne.

Bájky patria do detského sveta. Ak doň ešte nevstúpili, bájkam prerozprávaným Natalie Portmanovou by to malo byť umožnené. Nadčasové príbehy sa vďaka svojej zábavnosti, sviežosti a vizuálnej roztomilosti určite stanú jeho obľúbenou súčasťou.  
 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára