Vyhľadávať v tomto blogu

piatok 4. marca 2022

Havran v okne, Galandia a iné príhody: gamebook

Tento článok vyšiel v februárovom čísle Magazínu o knihách v roku 2022. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Zuzana Mojžišová: Havran v okne, Galandia a iné príhody: gamebook (Artforum 2021)

 
S knihami sa spájajú mnohé čitateľské túžby, napríklad túžba zasiahnuť do deja, ovplyvniť ho. Väčšina autorov to čitateľovi nedovolí, ale niektorí áno. Darujú mu cennú možnosť rozhodnúť, akým smerom sa bude príbeh, osud knižných postáv uberať. Takéto knihy nazývame gamebook a v roku 2021 u nás jedna zaujímavá „gamebookovka“ vyšla. Stvorila ju Zuzana Mojžišová a vydalo Artforum.

Na samom počiatku spoznávame dvanásťročnú Johanku. Ocitli sme sa uprostred hádky medzi ňou a mamou a čoskoro prejdeme k prvej voľbe. „Ak chceš, aby v Johankinej izbe naozaj zavládlo ticho – treba podotknúť, že veľmi čudné ticho -, pokračuj na strane 63. Ale ak chceš, aby Johanka začula niečo nezvyčajné, nalistuj si stranu 111.“ Voľba strany určí smerovanie príbehu, druhá cesta zostáva neznáma. Možno iba dočasne, pretože sa na nej teoreticky ocitneme inokedy...

Srdcia knižných dobrodruhov zaplesajú tiež po zistení, že kniha je preplnená rôznymi príbehovými cestičkami s bohatým obsahovým zameraním (medziľudské vzťahy, záhady, krutá minulosť, fantazijný svet, četovanie).

Čitateľ si vyberie pokračovanie a potom ďalšie a ďalšie. Dorazí na koniec, kde sa ľahko zrodí otázka – no dobre, ale čo by nasledovalo, keby som nalistoval inú stranu? A tak sa zvedavý čitateľ vracia nazad, ocitá sa na nových križovatkách, spoznáva nové knižné zákutia, konce. Kniha zaujme deti asi od desiatich rokov.
 



 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára