Vyhľadávať v tomto blogu

utorok 17. mája 2022

Grécke mýty: Bohovia, hrdinovia a príšery starovekého Grécka

Tento článok vyšiel v aprílovom čísle Magazínu o knihách v roku 2022. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Jean Menzies, Katie Ponder (ilustrátorka): Grécke mýty: Bohovia, hrdinovia a príšery starovekého Grécka 
(prel. Tereza Pospěchová, Slovart 2021)

 
Grécke mýty sa už zabývali na stránkach mnohých kníh. Ich najnovším knižným domovom, preloženým do slovenčiny, je kniha Grécke mýty: Bohovia, hrdinovia a príšery starovekého Grécka.

Autorka spracovala košatú tému prehľadne a precízne. Nikam sa neponáhľa, nepreskakuje rovno k najzaujímavejším gréckym mýtom a ich hrdinom, neignoruje ich tienisté stránky.

Stojíme na samom počiatku, spoznávame prvých bohov Gaiu a Urana a za knižný okamih aj tienistý život bohov. Gaia porodila troch Kyklopov a troch Hekatoncheirov. Uranos svojich potomkov označil za monštrá a dopustil sa krutého činu – zatlačil ich späť do Gaie. Jeho čin je iba kvapkou v mori plného prazvláštnych skutkov bohov. Prehĺtanie potomstva, boj o moc, absencia partnerskej vernosti, spaľujúca žiarlivosť, túžba po pomste...

Zeus, Hádes, Poseidon, Hélios, Héra, Apolón, Artemis, Aténa ai. Spoznávame okolnosti ich príchodu na svet, výnimočnosť, činy. Často konali kruto a neférovo, ale aj medzi bohmi sa vyskytovala odvaha a dobro. A to nielen medzi seberovnými, ale aj vo vzťahu k ľuďom...

Kniha naplnená pôsobivými príbehmi z pradávnych čias, ktoré sú rovnako výnimočné ako ich (nielen) božské osadenstvo (nájdeme tu aj slávnych gréckych hrdinov a príšery), množstvom pútavých faktov a v neposlednom rade skvelými ilustráciami, zaujme deti asi od siedmich rokov. 
 





 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára