Vyhľadávať v tomto blogu

utorok 17. mája 2022

O princeznej Eleanore

Tento článok vyšiel v aprílovom čísle Magazínu o knihách v roku 2022. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Peter Nagy, Edita Hajdu (ilustrátorka): O princeznej Eleanore 
(Albatros 2021)

 
Rozprávkové princezné bývajú mladé, krásne, milé. Ak sa ich život skomplikuje, napríklad kvôli zlej čarodejnici, stačí počkať na švárnych princov, ktorí princezné privedú ku šťastiu. Princezná Eleanora predstavuje urodzenú výnimku.

Eleanora žila v paláci so svojimi kráľovskými rodičmi. Na knižné zoznámenie s jej rodičmi nie je čas – treba totiž konať. Kráľovná zmizla a nikto netuší, kde by mohla byť. Možno by ju vedel vypátrať nejaký chrabrý princ. No to zostáva iba v rovine dohadov, pretože pátrania sa ujíma princezná.

Dievča sa vydalo na cestu. Kráčalo až do zotmenia a noc strávilo v pohodlnej posteli. Z nepokojného spánku ju vytrhol neznámy chlapec. Domyslel si, že dievča hľadá mamu a tvrdil, že on vie, kam šla. Jej kroky vraj viedli do Bieleho kráľovstva a ak chce, on ju tam zavedie. Eleanora chlapcovu ponuku prijala. Do cesty sa im stavalo nebezpečenstvo, ale nakoniec dorazili do Bieleho kráľovstva. Vstúpili do podivného hradu, kde na tróne sedela tajomná postava. Čakal som ťa, povedala Eleanore...

Deti (asi od štyroch rokov) určite poteší, že statočné činy princeznej sú napokon odmenené. Príbeh im tiež ponúka poriadnu dávku napätia, prekvapenia, očakávania a skvelých ilustrácií Edity Hajdu.

 




 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára