Vyhľadávať v tomto blogu

utorok 17. mája 2022

Ryba na strome: Stará legenda z ostrova Formosa

Tento článok vyšiel v aprílovom čísle Magazínu o knihách v roku 2022. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Kuei Chun Miya, Seed Dizajn (ilustrácie): Ryba na strome: Stará legenda z ostrova Formosa (dnešného Taiwanu) 
(prel. Chen Liang Podstavek, Perfekt 2021)

Kde sú ľudia, tam sú príbehy a niektoré z nich dokážu prekonať obrovskú vzdialenosť. Minulý rok k nám knižne pricestovala stará legenda až z ďalekého ostrova Formosa (dnešného Taiwanu)...

Kedysi dávno plávala v mori zvláštna rybka menom Lakot. Mala veľmi dlhé telo s príveskami, pripomínajúcimi morské riasy, a veľmi veľa krátkych nôh. Ostatné ryby Lakotovi robili zle, vysmievali sa mu. Radšej sa im preto vyhýbal, rád sa stretával iba s čudesným Talakajom, ktorý bol jeho priateľom a ochrancom.

Jedného dňa Lakot spoznal váženého orla Alilisa a porozprával mu o svojom ťažkom živote. Alilis mu navrhol, aby odišiel z mora a zabýval sa v lese – na strome. Lakotovi sa nápad pozdával. Nájsť stromový domov by nemalo byť ťažké. Lenže bolo...

Očarujúci príbeh o nevšednej malej rybke, ktorá sa odhodlala vykročiť do neznáma, aby zmenila svoj život k lepšiemu, a splnenom prianí, ktoré prináša šťastie aj ostatným, sprevádzajú krásne, sviežo a príjemne pôsobiace ilustrácie. Prekvapí svojou aktuálnosťou, odvahou a dobrotou hlavného hrdinu, zaujme jeho nevšedným dobrodružstvom.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára