Vyhľadávať v tomto blogu

piatok 20. mája 2022

Myši patria do neba

Tento článok vyšiel v májovom čísle Magazínu o knihách v roku 2022. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Iva Procházková: Myši patria do neba 
(prel. Jela Krajčovič, Verbarium 2021)

Kam ide myš po smrti? Nuž, ak si zaslúži označenie správna myš, tak na rovnaké miesto ako ostatné správne tvory. Do neba.

Myš Šupito uháňala lesom, prenasledovaná lišiakom Belobruchom. Unikala pred ním už veľakrát, ale táto naháňačka bola výnimočná – bola jej poslednou. Myšací život neukončil lišiak, ale nečakaný pád a ona si túto zmenu neuvedomila okamžite. Do posmrtnej reality ju zasvätili jej mŕtvi príbuzní, ktorí ju odprevadili do neba.

Zvieratá sa v nebi nepožierajú, slabší sa už nemusia báť silnejších. Strach na to ohľad neberie, je prítomný aj tu. Šupito ho pocítila, keď zbadala lišiaka Belobrucha. Skúsenosti jej bleskurýchlo odporučili utiecť a lišiak sa rozbehol za ňou. Dobehol ju a opýtal sa jej, či by sa s ním nechcela kamarátiť. Šokujúca, no úprimná otázka vyvolala údiv a odmietnutie. „Skrátka sa to nerobí!“ tvrdila Šupito. No názor ovplyvnený pozemskými myšacími zvyklosťami rýchlo ustúpil bezpečnej nebeskej realite, vzniklo nevídané priateľstvo. Zabávali sa a rozprávali, v rozhovoroch sa vracali do minulosti, vynárali sa spomienky na spoločné nemilé chvíle i krutý koniec lišiakovho života. Zaživa nevyslovené sa vyslovilo v nebi, priatelia zistili, ako premýšľal ten druhý. Ich priateľstvo prekvitá. Vydržalo by aj počas života?

Iva Procházková stvorila prenádherný príbeh o živote a smrti, obohacujúcej zmene myslenia, obete, sile priateľstva. Život opísala vskutku výstižne. Je nebezpečný, občas krutý, krásny, obohacujúci, príťažlivo nepredvídateľný. V príbehu dokáže konkurovať aj samotnému nebu.

Kniha Myši patria do neba je pôsobivým literárnym počinom, ktorý utkvie v pamäti deťom i dospelým. V ťažkých časoch vie poskytnúť nádej, nabáda na empatiu, súcit, vedie k zamysleniu. Je však taká výnimočná, že si zaslúži prečítanie bez ohľadu na to, aké časy práve prežívame. Kniha je vhodná pre deti od siedmich rokov. 
 




 
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára