Vyhľadávať v tomto blogu

štvrtok 28. júla 2022

Augustové knižné novinky (2022)

Názov: Dole! Dole!: ... o mafiánskej škole
Autor: Martin Kasarda
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Mafii v Dunajskej Strede chýbajú noví ľudia. Rozhodnú sa založiť strednú školu, ktorá by vychovávala nových členov organizovaného zločinu. Chobotnice vzťahov v malom meste, kde každý o každom vie aj to, aké nosí pyžamo, sú prepletené. Začína sa nové kolo mafiánskej vojny? Ako dnes žijú tí, ktorí prežili? A stále platí, že ruka ruku umýva? A že za všetkým treba hľadať ženu? 
 
Čierna groteska o tom, čo sa stane, keď šedivejúci mafiáni nostalgicky spomínajú na staré zlaté časy.
 
zdroj: Bux.sk


Názov: Pokojská: Vy ji nevidíte, ale ona vidí vás...
Autorka: Nita Prose 
Vydavateľ: Ikar CZ
 
Oficiálna anotácia: Molly je na světě úplně sama. Je zvyklá být při své práci v hotelu Regency Grand neviditelná. Načechrává polštáře, utírá prach a zná tajemství procházejících hostů. Je jen pokojská – proč by si jí měl někdo všímat? Molly se však ocitne ve středu pozornosti, když objeví nechvalně proslulého hosta, pana Blacka, mrtvého v jeho posteli. Tohle není nepořádek, který by se dal snadno uklidit. A jak se Molly zaplétá do pátrání po pravdě a poslouchá, co jí našeptávají stěny hotelu Regency Grand, objevuje v sobě sílu, o které neměla tušení. Je jen pokojská – možná má ale schopnost vnímat to, co ostatní ne. 

Čtivý a okouzlující příběh o tom, že každý si zaslouží být viděn a že pravda není vždy černobílá – můžete ji najít ve špinavých, tmavých koutech...
 
Názov: Sherlock Holmes a Ztracená závěť
Autor: George Mann
Vydavateľ: Vendeta
 
Oficiálna anotácia: Zbrusu nový příběh o Sherlocku Holmesovi z pera oceňovaného autora série Newbury & Hobbes.

Na dveře bytu Sherlocka Holmese a Dr. Watsona na Baker Street zaklepe mladý muž jménem Peter Maugham. Maughamův strýc nedávno zemřel po nešťastném pádu ze schodů a jeho závěť se vytratila. Maugham se proto obává, že přijde o dědictví a v brzké době se ocitne zcela bez prostředků. Sherlock, jehož případ zaujme, souhlasí, že si ho vezme na starosti.

Zatímco se Holmes a Watson noří hluboko do kalné minulosti rodiny Maughamových, dochází v Londýně k sérii vloupání tajuplných železných mužů, kteří násilím vnikají do domovů bohaté smetánky a odnášejí si jejich nejcennější majetek. Dokáže Holmes vyřešit oba případy dříve, než někdo zemře?
 
Názov: Plameny pomsty
Autor: Evan Winter
Vydavateľ: Argo
Poznámka: séria Pálenie, 2. diel
 
Oficiálna anotácia: Nezapomenutelná, nemilosrdná a napínavá fantasy série úspěšného kanadského spisovatele Evana Wintera pokračuje druhým svazkem, v němž musí svržená královna spojit síly s mladým válečníkem, aby vyrvala svůj trůn uchvatitelům a zachránila svůj lid. Tau a jeho královna se zoufale snaží oddálit útok domorodých obyvatel Xiddy, a tak vypracují nebezpečný plán. Pokud Tau uspěje, získá královně čas, aby mohla shromáždit své jednotky a zahájit mohutnou ofenzivu proti svému vlastnímu hlavnímu městu, kde mezitím zrádci vydávají její sestru za "pravou" královnu Omehijců. Jestliže se Tsioře podaří město dobýt, znovu usednout na trůn a sjednotit svůj lid, pak budou mít Omehijci alespoň jistou šanci hrozící invazi přežít… 
 
zdroj: Argo

 
Názov: Velká výprava: Cesta kolem světa s královnou detektivek
Autorka: Agatha Christie 
Vydavateľ: Ikar CZ
 
Oficiálna anotácia: Slavná detektivkářka Agatha Christie na cestě kolem světa – jedinečný dobový cestopis odhaluje její nepoznanou, dobrodružnou tvář. Před sto lety, v lednu 1922, vyplula Christie na desetiměsíční pouť. Propagační obchodní mise ji zavedla do Jižní Afriky, Austrálie, na Nový Zéland, Havaj, do Kanady a New Yorku. Desítky úžasných míst, svérázných postav a strastiplných i humorných situací – to vše popsala v dopisech své matce a zdokumentovala řadou fotografií, pohlednic či novinových výstřižků. Sestavovatel titulu, autorčin vnuk Mathew Prichard, doplnil knihu o vzpomínky převzaté z jejího vlastního životopisu. 
 
Názov: Naštartujte sa, prosím: Cvičenia pre lepší vzťah
Autorka: Júlia Halamová 
Vydavateľ: Ikar
 
Oficiálna anotácia: Túžite po iskre, blízkosti a rešpekte vo vzťahu? Máte to na dosah ruky...

Psychoterapeutka Júlia Halamová vás pozýva na cestu spoznávania a budovania vzťahov. Takých, v ktorých cítite blízkosť, bezpečie, ste milovaní, ocenení, rešpektovaní, prijatí aj príťažliví. Podobne ako vo svojej predchádzajúcej knihe Pripútajte sa, prosím sa opiera o svoje dlhoročné skúsenosti z terapeutickej praxe podložené najnovšími poznatkami z vedeckých výskumov.

V inšpiratívnych cvičeniach vysvetľuje, ako fungujú vzťahy a ich budovanie. V knihe nájdete paletu možností, ako zrelaxovať i ako mať rád sám seba, čo sú dva základné predpoklady pohody vo vzťahu. Autorka vás s istotou prevedie cvičeniami na zvýšenie emočnej inteligencie vo vzťahu, na zdokonalenie komunikácie, ale aj na spestrenie sexuálneho života. Nezabúda ani na cvičenia, ktoré vás naučia, ako sa pri hádke konštruktívne dohodnúť a dlhodobo pestovať spokojnosť a napĺňanie vzájomných vzťahových potrieb. Cvičenia sa opierajú o konkrétne príklady zo života, pomocou ktorých zrozumiteľne vysvetľuje zaužívané mechanizmy vo vzťahoch.

Kniha povzbudzuje čitateľov k naštartovaniu zmeny pre spokojnejší vzťah a lepší život a dáva nádej, ba priam istotu, že zmena je možná, aj keby mala prísť iba od jedného z páru. Text dopĺňajú karikatúry Mirka Kemela. Naštartujte sa, prosím! Začíname. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Velká matka: Fenomenologie ženských forem nevědomí
Autor: Erich Neumann
Vydavateľ: Malvern
 
Oficiálna anotácia: Tato přelomová a dnes již klasická kniha zkoumá Velkou matku jako prvotní obraz lidské psychiky. Renomovaný analytický psycholog Erich Neumann zde čerpá z rituálů, mytologie, umění a záznamů snů a fantazií, aby prozkoumal, jak byl tento archetyp navenek vyjádřen v mnoha kulturách a obdobích od pravěku. Ukazuje, jak byla žena reprezentována jako bohyně, monstrum, brána, strom, měsíc, slunce, loď a každé zvíře od hadů po ptáky. Neumann vnímá univerzální zkušenost matky jako vyživující i děsivou; zakořeněnou v dialektickém vztahu rostoucího vědomí, symbolizovaného dítětem, k nevědomí a neznámu, symbolizovaného Velkou matkou. 
 
Názov: Výchova neprůbojných a uzavřených dětí
Autorka: Markéta Švamberk Šauerová
Vydavateľ: Grada
 
Oficiálna anotácia: Držíte v rukou toho nejlepšího rádce pro práci s neprůbojnými a uzavřenými dětmi.

Na úvod vás kniha zasvětí do projevů dětí od nejútlejšího dětství až po období školní docházky. Vysvětlí, jaké jsou příčiny uzavřenosti, a popíše její důsledky, mezi které může patřit i neúspěšnost ve škole (a to také v případě dětí talentovaných či nadaných). Dále se dozvíte, jak podchytit varovné signály, jakým způsobem s dítětem pracovat, jak ho vzdělávat, vychovávat a respektovat. Publikace zároveň poskytuje přehled možností školního vzdělávání a technik podpory rozvoje neprůbojných a uzavřených dětí. Nedílnou součástí jsou také příklady z praxe. 
 
 
 
Knihy pre deti a mládež
 
 
 
Názov: Slimák Henry
Autorka: Katarína Macurová
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
 
Oficiálna anotácia: Krásna obrázková knižka od obľúbenej slovenskej autorky o tom, ako sa navzájom potrebujeme.

Henry je malý slimáčik. Túži zapadnúť medzi svojich a liezť rovnako ako ostatné slimáky. No nejako sa mu to nedarí. Je iný. Napriek tomu sa nevzdáva. S veľkým odhodlaním skúša všemožné a prekonáva samého seba. Nakoniec zistí, že všetci túžime po niečom inom a s pomocou kamarátov môžeme dosiahnuť čokoľvek.  
 
zdroj: Albatrosmedia.sk

 
 
Názov: Ako byť zdravý ako drak!
Autorky: Štěpánka Sekaninová & Veronika Zacharová
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
 
Oficiálna anotácia: Učíme sa hygiene. 
 
Dráčika z jaskyne bolia zúbky. To ale ešte netuší, že si ho vezme do parády jedna malá tvrdohlavá princeznička. Kdeže, dráčik, už žiadne nariekanie! Tu máš kefku a pastu, začneme s učením... A čuduj sa svete, zo zafúľaného a uplakaného dráčika je kamarát do nečasu! Spolu s princeznou sa dráčik naučí, ako si správne umývať ruky, čistiť zúbky a dokonca aj trochu upratovať. Chcete sa s dráčikom tiež naučiť, ako zdravo žiť? Malá princezná vám ukáže ako na to... 
 
Názov: Nudíš sa, Minimoni?
Autorka: Rocio Bonilla
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
 
Oficiálna anotácia: Krásne ilustrovaný sprievodca aktivitami na vyplnenie všedných dní

Minimoni už trochu vyrástla, ale stále rada kreslí a venuje sa aj iným aktivitám: chodieva na výlety, stretáva sa s kamarátmi, trénuje hokej, číta... Len v nedeľu nemá čo robiť. Nedeľa je poriadne nudný deň... alebo nie?

Rocio Bonilla, španielska ilustrátorka a autorka detských knižiek, prichádza s ďalším príbehom o malej Minimoni. Inšpiruje deti na plnohodnotné využitie voľného času a zdokonalenie sa v plánovaní aktivít – aby bola aj nuda zábavná! 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Harmónia
Autorky: Lola Halifa-Legrand & Camilla Pintonato
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
 
Oficiálna anotácia: Krásne ilustrovaný príbeh o význame slobody a vzácnom pute medzi človekom a zvieraťom.
 
Julka a leopard Leo sú najlepší priatelia. Keď však Lea zavrú do zoologickej záhrady, Julka urobí všetko pre to, aby bola znovu s ním. Vytvorí miesto, kde môžu ľudia a zvieratá žiť spolu... Harmóniu! 

zdroj: Bux.sk


Názov: Želám si pre teba
Autori: David Wax & Brett Blumenthal
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 3+
 
Oficiálna anotácia: Naučte deti počúvať srdcom a vážiť si zázraky prírody, ktoré sú všade navôkol.
 
Čo si želáte pre svoje dieťa? Má byť milé? Silné? Zvedavé? A aký človek by mal z neho vyrásť?

Kniha Želám si pre teba skúma hodnoty, ktoré túžite vidieť u svojho dieťaťa a ktoré si môže osvojiť od obdivuhodných tvorov žijúcich na našej planéte. Príroda ponúka nezabudnuteľné zážitky a mnoho inšpirácií, ako sa ustavične zlepšovať – od vľúdnosti pandy a múdrosti sovy cez silu medveďa až po šikovnosť opice. V tejto poetickej a krásne ilustrovanej knihe predstavujú David Wax a Brett Blumenthal deťom vlastnosti, ktoré ich pomôžu nasmerovať na životnú cestu plnú prívetivosti a rozvahy, aby z nich vyrástli silní, sebaistí a šťastní ľudia.
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Anna Franková - Malí ľudia, veľké sny
Autorka: Maria Isabel Sanchez Vegara
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie = 5+
Poznámka: séria Malí ľudia, veľké sny  
Poznámka: v sérii vychádzajú aj tituly - David Attenborough, Frida Kahlo, Marie Curie
 
Oficiálna anotácia: Zoznám sa s výnimočnými ľuďmi a ich nevšednými osudmi. Či už ide o dizajnérov, umelcov či vedcov, všetci dosiahli úžasné úspechy, hoci na začiatku bol každý z nich len malé dieťa s veľkými snami.
 
Anna Franková sa narodila v Nemecku. Keď vypukla druhá svetová vojna, celá jej rodina sa musela skryť v tajnej miestnosti otcovej firmy v Amsterdame. Tu vznikol Annin denník, v ktorom písala o svojej viere v dobro ľudstva a nádeji na mier. Po skončení vojny sa jej zápisky dostali do rúk čitateľov z celého sveta, a tak sa stala jednou z najdôležitejších autoriek 20. storočia. Na konci knihy nájdeš skutočné fotografie Anny a fakty z jej života.
 
zdroj: Slovart

 
Názov: Moja škola, tvoja škola
Autorka: Marianne Dubuc
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 5+
 
Oficiálna anotácia: Byť školákom je úžasné dobrodružstvo!

Na budúci rok pôjde Tomi do školy. Lenže pre nedočkavého predškoláka je rok priveľmi dlhý čas. Preto sa dnes Tomi rozhodol, že navštívi školy svojich zvieracích priateľov. V Skackavej škole sa králiky učia čítať, písať a počítať. V Šachorinovej škole maľujú žabky krásne umelecké diela. V Lišiackej škole líštičky cvičia a športujú... A čo ak v škole, o ktorej Tomi sníva, ho čaká všetko na jednom mieste? Jedno je isté, že byť školákom je úžasné dobrodružstvo!

Pozorne sleduj, čo sa deje v každej škole. Na každej strane je množstvo zaujímavých detailov. Prečítaj si knihu raz, dvakrát, trikrát... a zakaždým objavíš niečo nové. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Dievča, ktoré chcelo zachrániť knihy
Autori: Klaus Hagerup & Lisa Aisato
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 5+
 
Oficiálna anotácia: Poetický príbeh o nekonečnej láske ku knihám a o mágii, ktorá sa v nich skrýva.

Viete, čo sa deje s knihami, ktoré si z knižnice nikto nepožičiava? Nevedela to ani desaťročná vášnivá čitateľka Anna, kým jej to neprezradila najlepšia kamarátka, knihovníčka pani Monsenová. Nečítané knihy... miznú! Spolu s nimi však miznú aj ľudia, ktorí v nich žijú. Anna sa s tým nedokáže zmieriť a rozhodne sa, že zabudnuté knihy zachráni. Ale ako?

Vydajte sa na dobrodružnú záchrannú misiu spolu s Annou a spoznajte neodolateľné čaro kníh a ich hrdinov.
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Viki a Niki: Dvojičky, ktoré nevyzerali ako dvojičky
Autorky: Eva Dienerová & Táňa Pastorková
Vydavateľ: Ikar - Stonožka
Poznámka: vekové odporúčanie = 6+
Poznámka: séria PRVÉ ČÍTANIE s porozumením  
 
Oficiálna anotácia: Zoznámte sa s Vikim a Nikim, neposednými dvojičkami, ktoré milujú dobrodružstvá. Aj keď chlapci vyzerajú celkom rozdielne, obaja majú dobré srdiečka. Keď niečo vyparatia, vždy sa napokon rozhodnú zachovať sa správne a zo svojich chýb sa poučia. V 15 krátkych a zábavných príbehoch, ktoré na vás v knižke čakajú, zistia, ako sa postarať o domáce zvieratko, s čím môžu pomáhať rodičom, prečo sú dôležití kamaráti a že féroví treba byť nielen pri športe.
 
Za každým príbehom nájdete otázky, vďaka ktorým si deti precvičia pamäť aj svoju pozornosť a pripomenú si, čo nové sa naučili Viki a Niki.
 
zdroj: Bux.sk
 
 
Názov: Ako si vychovať súrodenca
Autorky: Tereza Pařízková & Ivona Knechtlová
Vydavateľ: Verbarium
 
Oficiálna anotácia: Mám päť rokov a chcem psa. Ale moji rodičia prišli s tým, že dostanem súrodenca. Nakoniec som sa s tou myšlienkou zmierila a začala som sa aj tešiť. Ibaže doma sa objavil malý uzlíček, ktorý v ruke neudrží ani kocku lega. Mama s ockom sú stále unavení a podľa mňa sa nijako nesnažia, aby moja sestra čo najskôr zapadla do rodiny. Takto to predsa nejde! Nemôžem čakať celé roky, kým sestrička dorastie. Musím zakročiť a naučiť ju všetko, čo bude v živote potrebovať.

Vtipná obrázková knižka s pôvabnými ilustráciami opisuje príchod mladšieho súrodenca do rodiny. Hovorí sa, že mladší súrodenci sa učia omnoho rýchlejšie, pretože toho veľa odkukajú. Ale ktovie, čo všetko za tým vlastne je?

V rozkošnom príbehu úspešnej českej spisovateľky Terezy Pařízkovej s ilustráciami Ivony Knechtlovej sa nám otvára svet videný očami malého dievčatka, ktoré si našlo vynaliezavý spôsob, ako sa vysporiadať s rolou staršej sestry. Hoci práve ona je tou, ktorá už vie všeličo o rodine, záhadných hviezdach, krásnych farbách, vrtochoch počasia či o čare knižiek a výhodách čítania, napokon musí uznať, že ten malý štuplík, čo jej tak veľmi prirástol k srdcu, nie je žiadne trdielko. Práve naopak. 
 
zdroj: Bux.sk

 
Názov: Záchranná stanica: Medveď Mišo
Autorky: Zuzana Štelbaská & Lucia Zednikovičová
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 7+
Poznámka: séria Záchranná stanica   
 
Oficiálna anotácia: Tretie pokračovanie dobrodružnej slovenskej série o zachránených zvieratkách!

„Poviem vám, takého ukecaného medveďa som ešte nevidel,“ spustil Maco namiesto pozdravu. „Papuľka sa mu nezavrela, odkedy sme vyrazili.“ Lula mlčala. Medvieďaťa sa nevedela dočkať. Tento chlpáč bude celkom prvý, za ktorého má zodpovednosť. Ich zvítanie si predstavovala od momentu, keď jej to Maco oznámil. Predstavovala si, ako si čupne, natiahne k nemu ruku, medvedík ju oňuchá a pritúli sa k nej. Nový láskyplný príbeh zo Záchrannej stanice v Zázrivej! 
 
Názov: Smradi: Epizóda 9 - Veľký zlý vlk
Autor: Aaron Blabey
Vydavateľ: Albatros
Poznámka: vekové odporúčanie = 7+
Poznámka: séria Smradi, 9. diel 
 
Oficiálna anotácia: Deviata nakladačka od milovaných zloduchov sa začína! 
 
Obloha sa zatiahla. Celé mesto sa chveje. Ozývajú sa výkriky? a obľúbený pán Vlk zrazu MÁ ČO vysvetľovať. Je VEĽKÝ? Hej. ZLÝ? To si píš! Bude to stáť za to? JASNÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉ. Ale teraz vážne, poviete už niekto tým UMRNČANÝM trom malým prasiatkam, nech prestanú s tým svojím „My sme vám to hovorili!“? ZALEZ POD STÔL A NASAĎ SI KVALITNÚ PRILBU – TOTO SÚ SMRADI EPIZÓDA 9!  
 
Názov: Keď sa vôbec nedarí: Príbehy géniov, ktorí sa nevzdali
Autori: Max Teporelli & Barbara Gozzi
Vydavateľ: Slovart
Poznámka: vekové odporúčanie = 7+
 
Oficiálna anotácia: Robiť chyby nie je chyba!

Potvrdzuje to aj desať úžasných príbehov o slávnych geniálnych mužoch a ženách v tejto knihe. Všetci urobili (mnoho!) chýb, než objavili alebo vynašli niečo, čo zmenilo životy ľudí na celom svete. Chyby, omyly a prešľapy ťa niekedy môžu doviesť veľmi ďaleko...

zdroj: Slovart


Názov: Mortina a hrôzošťastné prekvapenie
Autorka: Barbara Cantini
Vydavateľ: Egmont
Poznámka: vekové odporúčanie = 8+
Poznámka: séria Mortina, 5. diel   
 
Oficiálna anotácia: Nové dobrodružstvo dievčatka - strašidielka. 
 
Keď Mortina vylezie na povalu, aby pohľadala halloweenské kostýmy pre kamarátov, nájde pohľadnicu od svojich rodičov. Keď ich videla naposledy, chystali sa na dlhú cestu, z ktorej sa však nikdy nevrátili. Kam sa stratili? Aby túto záhadu rozlúskla, bude potrebovať detektívne schopnosti a kopec fantázie. S pomocou verného Truchlíka, Dilberta a ostatných kamarátov sa Mortina vydáva po stopách mamičky a ocka. Nájde ich?  
 
Názov: Vyrieš svoj vlastný prípad: Stroj na strašidlá
Autor: Gareth P. Jones
Vydavateľ: Fragment
Poznámka: vekové odporúčanie = 9+
Poznámka: séria Vyrieš svoj vlastný prípad, 1. diel   
 
Oficiálna anotácia: Staň sa detektívom v novej fantastickej sérii! 
 
Dokážeš vyriešiť prípad a nájsť stratený Stroj na strašidlá? Stroj na strašidlá doktora Franklefinka zmizol! Tvojou úlohou je nájsť vinníka. Po boku svojho partnera, snežného muža Klausa, sa vyberieš po stopách podozrivých. Budete sledovať hrôzostrašného upíra či zlomyseľných škriatkov? Alebo sa radšej zameriate na prefíkané čarodejnice? Možno vás k zlodejovi privedie sledovanie doktorovho syna. O tom však rozhodneš TY! Môžeš si vybrať z mnohých ciest, ktorými sa uberať, aby si vyriešil prípad! 
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára