Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 1. augusta 2022

Beštia a Bethany 1

Tento článok vyšiel v júlovom čísle Magazínu o knihách v roku 2022. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Jack Meggitt-Phillips, Isabelle Follath (ilustrátorka): Beštia a Bethany 1 
(prel. Oľga Kralovičová, Ikar – Stonožka 2022)

 
Zlí ľudia žijú medzi nami a nevyhýbajú sa ani literárnemu svetu. Ebenezer Tweezer bol viac ako zlý. Bol hrozným človekom s nádherným životom. Nikdy nebol hladný, nepoznal bolesť, smútok, nemal bežné povinnosti a starosti dospelých, nemal deti ani priateľov. Nikomu sa nemusel prispôsobovať, viesť nudné rozhovory, počúvať krik alebo nárek, chodiť na oslavy. Žil v hojnosti a nemusel sa báť ničoho – dokonca ani smrti.

Do príbehu vstupujeme týždeň pred jeho 512. narodeninami. Zisťujeme, že mužov výzor je celé storočia vzdialený od jeho skutočného veku. Ebenezer vyzerá ako šarmantný, nevinný mladík. Nuž, zdanie klame. Nie je ani mladý, ani nevinný. Zlé skutky koná už storočia a bez výčitiek.

Tajomstvo jeho života (a mladosti) sa ukrýva na najvrchnejšom poschodí pôsobivého domu. Smradľavé, odpudzujúce, doslova beštiálne tajomstvo - beštia s papuľou plnou ostrých zubov, čakajúca na nakŕmenie. O prísun potravy sa stará Ebenezer. Beštia už za tie storočia zožrala všeličo. Chutné pokrmy, umelecké diela, ohrozené druhy zvierat. Beštia nemá žiadne zábrany, nemá svedomie. Zašla už ďaleko a chce zájsť ešte ďalej. Tentoraz chce ochutnať dieťa. Beštia je pažravá, hnusná, ale tiež podmanivo mocná. Dokáže zo seba vyvrátiť čokoľvek, o čo Ebenezer požiada – peniaze, nábytok, no hlavne elixír proti starnutiu, ktorý mu dodá ďalší rok života, mladosti. Donesieš mi jedlo, aké chcem, a ja ti dám, čo chceš ty. Také jednoduché to je. Ale zožrať dieťa? Ebenezer sa vzoprel - táto požiadavka sa mu zdala nesprávna, dokonca veľmi nezdvorilá. Situáciu nakoniec pojal svojsky. Zo sirotinca priviedol hrozné dieťa. Dievča Bethany, ktorému robí radosť ubližovať iným. Zaslúži si byť preto zožrané...?

Jedinečný príbeh je bohatým zdrojom rozmanitých čitateľských zážitkov. Fascinujúcich, strašidelných, zábavných, absurdných, nežných, nečakaných. Zážitkov, ktoré vedú k prehodnocovaniu názoru na postavy, vzťahu k nim, zamysleniu. Kniha je vhodná pre deti od ôsmich rokov.
 




 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára