Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 1. augusta 2022

Vetroplavci: Kto zachráni korytnačky?

Tento článok vyšiel v júlovom čísle Magazínu o knihách v roku 2022. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Jen Marlin, Izzy Burton (ilustrátorka): Vetroplavci: Kto zachráni korytnačky? 
(prel. Katarína Karovičová, Slovart 2022)

 
Chlapec Max sa stal svedkom bezočivej krádeže - čajka ukradla neznámemu dievčaťu zmrzlinu. Rozhodol sa s ňou podeliť o tú svoju, dali sa do reči a onedlho ich pozornosť znova upútala vtáčia zlodejka. Vybrali sa za ňou a toto rozhodnutie ich priviedlo k fascinujúcemu objavu - chátrajúcej plachetnici. Onedlho udalosti nabrali nečakaný, priam rozprávkový smer. Max, stratiac rovnováhu a snažiac sa o jej (znova)nadobudnutie, sa chytil lúčov kormidla a jeho dotyk kormidlo rozkrútilo. Tempo jeho obrátok narastalo a k podivnosti situácie prispel aj prudký vietor. Deti so zažmúrenými očami prečkali vyčíňanie počasia a po ich otvorení nasledoval ďalší šok – piesok a mangrovníky zmizli, nachádzali sa uprostred šíreho mora. To však nebolo všetko – šokujúca zmena sa stala aj s plachetnicou. Zrazu vyzerala ako nová a sama od seba vyplávala na more a doplávala na havajský ostrov. Na pláži sa zoznámili s dievčaťom, ktoré pomáhalo čerstvo narodenej korytnačke dostať sa do mora. Jej súrodenci by sa podľa korytnačích zvykov mali vykľuť z vajíčok až po západe slnka. Lenže hrozí, že netrafia do mora...
 
Svieži príbeh deti vezme na palubu výnimočnej plachetnice, prizve ich k záchrane ohrozeného živočíšneho druhu. Zaujme sympatickými detskými hrdinami, ktorým nie je ľahostajný osud ľudí ani zvierat, a napínavým dejom, v ktorom sa mieša rozprávkovosť (čarovná plachetnica) s realitou (ohrozené korytnačky). Kniha je vhodná pre deti asi od siedmich rokov. 
 


 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára