Vyhľadávať v tomto blogu

štvrtok 18. augusta 2022

Stane sa zázrak

Tento článok vyšiel v augustovom čísle Magazínu o knihách v roku 2022. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Zuzana Štelbaská, Adrián Macho (ilustrátor): Stane sa zázrak 
(Albatros 2022)

 
Práca je pevnou súčasťou ľudských životov – bola realitou v minulosti, hlási sa o slovo v prítomnosti, plánuje účasť v budúcnosti. Treba sa jej venovať, neodvrátiť od nej pohľad, nepoľaviť. Je to ale naozaj tak?

Človiečik je priam stelesnením pracovitosti. Stavia hrady, opatruje zvieratá, pestuje zeleninu... Dni naplnené prácou prichádzali a odchádzali, až raz prišlo výnimočné ráno a otriaslo životom pracovitého hrdinu. Prinieslo mu prekvapivé zistenie – všetko bolo hotové! Za zistením sa dostavil pocit, akoby sa čas zastavil. Čo bude teraz robiť? Človiečik dosiaľ nemal skúsenosť so zastavením času. Sadol si a čakal, čo sa stane. A vtedy sa stal zázrak. Svet, inokedy upachteným zrakom v podstate nespozorovateľný, sa začal zviditeľňovať. Človiečik videl nádherného motýľa, pôsobivé detaily lúčneho sveta, cítil vôňu kvetov, očarene počúval okolité zvuky. Sústredene pozoroval svet, dotýkal sa ho, v tieňoch nachádzal príbehy. „Ako to, že sa čas vie zastaviť? Ako to, že keď sa čas zastaví, stane sa zázrak?“

Nadčasový príbeh, nádherne ilustrovaný Adriánom Machom, deťom (asi od štyroch rokov) ukazuje, že čas sa naozaj dá zastaviť a je dôležité z času na čas tak učiniť. Jeho stopnutie, sústredenie sa na svet okolo nás a našu prítomnosť v ňom, je totiž dôležitou súčasťou života - ozdravnou, potešujúcou, obohacujúcou súčasťou, dodávajúcou energiu, radosť a inšpiráciu, takú potrebnú pre zdravé fungovanie každého z nás. 
 




 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára