Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 1. augusta 2022

Rozprávkový zverinec

Tento článok vyšiel v júlovom čísle Magazínu o knihách v roku 2022. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Ľubomír Feldek, Peter Uchnár (ilustrátor): Rozprávkový zverinec
 (Perfekt 2022)

 
Zvieratá sú úžasné, o tom niet pochýb - živé aj knižné. Tie knižné však môžeme hocikedy navštíviť. Stačí otvoriť knihu a sme medzi nimi – napríklad medzi obyvateľmi knihy Rozprávkový zverinec.

Básničkovú jazdu odštartuje Rozprávka o bocianovi a žabe. O záletníckeho bociana je medzi zvieracími dámami veľký záujem. Jeho vyvolenou sa, napodiv, stala žaba. Jej víťazstvo bolo však zároveň jej životnou prehrou. Bocian nemilo prekvapí svojou ľstivosťou, vlk milo prekvapí svojou neškodnosťou a starostlivosťou. Je totiž vlk vegetarián, vlk-trnkožravec. Raz v lese našiel trnčiatko a doma ho zasadil aj s telefónom – aby sa mu ozvalo. Lenže trnčiatko sa neozývalo...

Feldek umiestnil do básničky muchu, do ďalšej mušku, ale ani jedna z týchto bzučivých hrdiniek nedoletela do básničkového konca. Mucha sa ulakomila na hlt z kalamára (a spôsobila jednu autorskú krízu), muškinu životnú púť ukončil drozd. Na tom by nebolo nič zvláštne, lenže v brušku mušky v drozďom brušku bol prášok na spanie... Knižné strany obývajú aj ďalšie zvieratá. Opica túžiaca zmeniť sa na človeka, mačka drobnoočka, zábudlivý slon, krokodíl, sardinky, žirafa... Je to veru poriadne pestrý zverinec!

Zábavné a pôvabné básničky sa čítajú s ľahkosťou, privolávajú radosť s veselosťou. Radosť čitateľovi prinášajú aj ich očarujúce knižné spolubývajúce – ilustrácie Petra Uchnára. Z autorskej spolupráce dvoch majstrov svojho remesla vzišlo krásne knižné dielo, ktoré poteší oči a dušu čitateľa. 
 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára