Vyhľadávať v tomto blogu

štvrtok 18. augusta 2022

Ako Fin zaplavil svet

Tento článok vyšiel v augustovom čísle Magazínu o knihách v roku 2022. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Adam Stower: Ako Fin zaplavil svet 
(prel. Magdaléna Poppelková, Albatros 2022)

 
Zábudlivosť je častou súčasťou povahovej výbavy človeka. Komplikuje život svojmu majiteľovi, ale, žiaľ, často aj ľuďom v jeho okolí. A niekedy aj celému svetu...

Fin je malý chlapec a veľký zábudlivec. Neustlaná posteľ, strapaté vlasy, nezhasnuté svetlo, zabudnutá desiata, zabudnuté nohavice. Maličkosti, nie? Niektoré aj úsmevne a v podstate neškodné. Až do jedného večera, keď drobné zabudnutie nabralo svetové rozmery.

Daný večer bol netradičný, odlišný od svojich predchodcov – najprv však pozitívne. Fin si totiž nezabudol umyť tvár, vyčistiť zuby, dokonca aj zlatú rybku nakŕmil. Na toľko povinností nezabudol, že je celkom logické, že na niečo zabudne - zastaviť vodu tečúcu z kohútika. A tak sa začalo umývadlo v kúpeľni pozvoľna, tichučko plniť vodou. Kým sa Fin ponáral do snového sveta, ten skutočný sa ponáral pod vodu - voda z kohútika sa miešala so slanou morskou vodou. Fin túto premenu prespal, zobudila ho až rybia návšteva, overujúca, či to on zatopil celý svet...

Fina by ani vo sne nenapadlo, čo nechtiac, vinou svojej zábudlivosti spôsobí. S neľahkou situáciou sa však zodpovedne popasoval. Čitateľ (asi od troch rokov) je toho všetkého svedkom, do sýtosti (a v suchu) si môže vychutnať neobvyklé dobrodružstvo. 
 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára