Vyhľadávať v tomto blogu

štvrtok 18. augusta 2022

Pomôž zvieratkám s čistením zúbkov!

Tento článok vyšiel v augustovom čísle Magazínu o knihách v roku 2022. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Sophie Schoenwaldová, Günther Jakobs (ilustrátor): Pomôž zvieratkám s čistením zúbkov! 
(prel. Zuzana Dodoková, Ikar – Stonožka 2022)

 
Autori detských kníh sa snažia deťom ponúknuť pútavé príbehy, zaujímavé fakty, krásne ilustrácie. Nájdu sa aj takí, ktorí zájdu ešte ďalej – napríklad venujú dieťaťu možnosť aktívne sa zapojiť, zohrať kľúčovú úlohu na knižnej ceste k šťastnému koncu. Medzi takýchto autorov patrí Sophie Schoenwaldová, ktorú už milovníci interaktívnych titulov pre menšie deti určite poznajú. Tentoraz medzi nás prišla s titulom Pomôž zvieratkám s čistením zúbkov!

Dieťa vstupuje do zoo, očakáva stretnutie so zvieratami, ale čo to? Zvieratá sa schovávajú, krčia, vykúkajú zo skrýš. Jeho úlohou je nájsť pána leva (ale asi neodolá pokušeniu a nájde aj ostatné zvieratá). Pán lev je nájdený, lenže prečo tak pevne stíska pery? Pošteklenie za ušami odhalí smradľavé tajomstvo – barón von lev si dlhší čas nečistil zuby a teraz mu veľmi smrdí z papule. Je jasné, že treba konať. Ježko Ignác Mentolka priniesol zubnú pastu, lev dostane nežné pohladkanie po hrive a ide sa do čistenia, v ktorom dieťa zohráva kľúčovú úlohu. Vytlačí pastu z tuby, podľa inštrukcií vyčistí levovi zuby, ukáže mu, ako sa správne kloktá.

Milé leporelo hravou formou dieťaťu (asi od dvoch rokov) ukáže, ako sa správne čistia zuby, ponúkne mu zábavný nácvik ich čistenia, vedúci k žiarivému leviemu chrupu a sviežemu dychu. 
 



 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára