Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 30. júla 2023

Čipkovaný tato

Tento článok vyšiel v januárovom čísle Magazínu o knihách v roku 2023. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Igor Adamec, Hedviga Gutierrez 
(ilustrátorka): Čipkovaný tato (Artis Omnis 2022)

 
Čítanie pred spaním je skvelý spôsob, ako ukončiť deň. Odsunie do úzadia predchádzajúci ruch a zhon, vytvorí ideálne podmienky na pokojný spánok. Skvelé na ňom je aj to, že je vhodné pre celú rodinu - stačí si nájsť knižných spoločníkov. Hľadanie nemusí trvať dlho. Môže skončiť nájdením jedinej knihy - Čipkovaného tata.

Ak vás zaujal názov knihy a zaujíma vás pozadie jeho vzniku, v úvode vám ho jej autor, známy slovenský herec Igor Adamec, umožní spoznať. Po milom úvode sa už autor púšťa do rozprávania rozprávok. Najprv zaznejú rozprávky pre najmenších, nasledujú rozprávky pre tých, ktorí si ich už osobne čítajú, potom nastupujú rozprávky pre také deti, ktoré si ich samy vymýšľajú, a do knižného konca odprevádzajú rozprávky pre najstaršie deti. Pre také, ktoré ich už čítavajú vlastným deťom.

Najmenšie deti si vypočujú rozprávku o láske z komína, milom príbehu o tom, ako nečakane môže láska vojsť do života. V druhom „rozprávkovom balíčku“ býva rozprávka o policajtovi, ktorý (ne)prežil poriadne smoliarsky deň. Tretí „rozprávkový balíček“ ponúka kúzelnícku rozprávku a posledné štyri texty rozprávajú o svojráznych hrdinoch. Možno vám niekoho pripomenú, ale náladu vám táto teoretická podobnosť určite nepokazí – otravná svokra či utárané dieťa v knižnej podobe skôr pobavia ako unavia.

Očividne dobre naladený Čipkovaný tato ponúka pestrú hromadu rozprávok. Rozprávok veselých, bláznivých, prekvapivých, hravých, dávajúcich príjemno-úsmevnú bodku za prežitým dňom. 
 



 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára