Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 30. júla 2023

Dievčatko z mora

Tento článok vyšiel v januárovom čísle Magazínu o knihách v roku 2023. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Sophia de Mello Breyner Andresen, Júlia Molčanová (ilustrátorka): Dievčatko z mora 
(prel. Jana Benková Marcelliová, Portugalský inštitút 2022)

 
Chlapec žil v bielom dome s drevenou zelenou verandou. Nespoznáme jeho rodičov, neobzrieme si dôkladne tento biely dom. (Knižne) pobudneme na pláži pri mori, pretože to bolo centrom chlapcovho života. Tu trávil dni, vdychoval svieži morský vzduch, skúmal a nachádzal, pozoroval a obdivoval. S morom boli späté jeho hry, myšlienky, emócie, nenaplnené túžby. Veľmi ho mrzelo, že nie je ryba, ktorá sa ponorí do hĺbok, a neutopí sa. Závidel riasam, čo sa pohojdávali podľa ľubovôle prúdov a vyzerali ľahučko a šťastne.

Dni plynuli jeden za druhým, až dorazil výnimočný deň. K chlapcovi doľahli podivné zvuky – štvorhlasný smiech! Jeho zdrojom bola veselá skupinka – chobotnica, krab, ryba a dievčatko nie väčšie ako dlaň. Zvedavému chlapcovi sa podarilo na druhý deň dievčatko chytiť do rúk a po krátkej vlne paniky (zase štvornásobnej) sa zoznámili. Dievčatko z mora mu opísalo svoj život, jeho svetlé i tienisté stránky. Sálala z nej radosť, energia, dobrota, a tiež  zvedavosť. Túžilo zistiť, aké je to na zemi, preskúmať pozemský svet. Chlapec tomu veľmi dobre rozumel, veď on tak silno túžil prebádať jej svet...

Dojímavý príbeh významnej portugalskej spisovateľky Sophie de Mello Breyner Andresen, sviežo ilustrovaný Júliou Molčanovou, vykresľuje krásy podmorského sveta a citlivo opisuje túžby a emócie hlavných hrdinov. Sú takí odlišní, ale odlišnosť nie je prekážkou v spoznávaní sa, práve naopak – z odlišnosti, premiešanej so zvedavosťou, vyklíči priateľstvo, ktoré nerozbije diaľka ani čas. Priateľstvo čisté ako to najčistejšie more, prekonávajúce aj napohľad nezdolateľné prekážky, vedúce k splneniu túžob.
 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára