Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 30. júla 2023

Slonom vstup zakázaný

Tento článok vyšiel v januárovom čísle Magazínu o knihách v roku 2023. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Lisa Mantchev, Taeeun Yoo (ilustrátorka): Slonom vstup zakázaný 
(prel. Lucia Hlubeňová, IKAR – Stonožka 2022)

 
Dieťa sa rado pochváli svojím zvieratkom, túži po spoločnosti podobne zmýšľajúcich detí. Nie je ťažké nájsť milovníkov psov, mačiek, papagájov alebo iných populárnych tvorov. No čo ak má dieťa neobvyklé domáce zvieratko – napríklad slona?

Chlapec má sloníka a ukážkovo sa oň stará. Každý deň spolu chodia na prechádzku. Nikam mu neutečie, pekne kráča, za dažďa drží dáždnik on. Chlapec zase sloníkovi pomôže, keď im prechádzku skomplikuje prasklina na chodníku – sloníkovi sa totiž nepáči, nechce cez ňu prejsť a tak ho jeho kamarát prenesie. Dnes majú kamaráti naplánovanú spoločenskú udalosť – zúčastnia sa stretnutia klubu majiteľov zvierat. Stretnutie sa síce koná, ale knižní hrdinovia zostanú smutne stáť pred dverami s ceduľou Slonom vstup zakázaný. A neboli jediní...

Deti, majitelia neobvyklých domácich maznáčikov, narazili na neprijatie, ale nezareagovali naň hnevom, zatrpknutosťou. Ich reakcia bola pozitívna – založili klub, ktorý prichýlil odvrhnutých, ba prijal aj ostatných záujemcov o členstvo. Táto kniha o priateľstve, prekonávaní prekážok a nachádzaní ciest je v súčasnej, pričasto priam neľudskej realite dôležitým literárnym počinom. Je vhodná pre deti od troch rokov. 
 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára