Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 30. júla 2023

Superleňoch

Tento článok vyšiel v novembrovom čísle Magazínu o knihách v roku 2022. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Robert Starling: Superleňoch 
(prel. Eva Smikoň Samcová, IKAR – Stonožka 2022)

 
Občas sa medzi knižným zvieratstvom ohlási túžba stať sa superhrdinom. Mnohí sa môžu smelo pustiť do jej naplnenia - vďaka svojej rýchlosti, obratnosti alebo sile môžu úspešne bojovať proti zlu. Lenže čo ak po superhrdinskosti zatúži zviera, ktoré nedisponuje obvyklými vlastnosťami superhrdinov?

Prichádzame do džungle, kde na konári nachádzame Leňocha. Obyčajného leňocha na obyčajnom konári obyčajného stromu, žijúceho obyčajný život. Obyčajnosť vládla jeho životu až do neobyčajného objavu. Našiel zvláštny list - superhrdinský komiks, a dlho sa od napínavého príbehu nedokázal odtrhnúť. Keď sa mu to konečne podarilo, vynorila sa ambiciózna myšlienka – čo keby som sa stal superhrdinom? Masku na tvári už vďaka sfarbeniu srsti mal, plášť čoskoro našiel a dokonca aj volanie o pomoc sa dostavilo! Na miesto činu dorazil s meškaním, ale pevne rozhodnutý, že dolapí Mravčiara kradnúceho mangá. Dostať sa však do jeho pevnosti je nemožné. Alebo žeby nie...?

Superleňoch všetkým deťom ukáže, že hrdinské činy nemusia konať iba tí najrýchlejší alebo najsilnejší z nás. Leňoch sa v boji proti zločinu prejavil veľmi bystro – zo svojej nevýhody urobil víťaznú výhodu. Jeho hrdinské dobrodružstvo je milo ilustrovaným dôkazom, že hrdina sa môže skrývať v každom z nás a je len na nás, či ho necháme realizovať sa. Kniha je vhodná pre deti od troch rokov. 
 



 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára