Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 30. júla 2023

Malý NIEdnorožec

Tento článok vyšiel v novembrovom čísle Magazínu o knihách v roku 2022. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Marc-Uwe Kling, Astrid Henn: Malý NIEdnorožec 
(prel. Michal Hvorecký, Albatros 2022)

 
Srdiečkový les je nesporne sladké miesto (z dospeláckeho pohľadu až presladené). Kvety rastúce do výšky stromov, ružové a plyšové skaly, mrak z cukrovej vaty, jedenie keksov miesto chleba, víly, ale najmä... jednorožce! Veselé, šantiace, milé, priateľské – až na jednu jednorožiu výnimku. Rozkošné mláďa odmieta byť súčasťou komunity, počúvať starších, podriadiť sa. Veľa toho nenahovorí a keď už, preferuje slovo – NIE! Prekážajú mu úsmevy, lezie mu na nervy veršovaná reč jednorožcov. Jeho nespokojnosť vyústila až do rozhodnutia odísť. A tak NIEdnorožec šiel, až došiel k rieke, kde natrafil na priateľského, no značne nahluchlého mývala, ktorý s obľubou siahal po slovíčku čo. Určite nikoho neprekvapí, že ďalšie knižné putovanie už prebiehalo vo dvojici. NIEdnorožec a ČOmýval spolu putovali Nikam a ich družina sa časom rozrástla o ďalších členov...   
 
NIEdnorožec si deti získa svojou vzdorovitosťou, ČOmýval priateľskosťou a (s)pokojnosťou, pes NOApes salámizmom a princezná Ánomália svojou (otravnou) protirečivosťou. Príbeh o výnimočnom jednorožcovi a jeho kamošoch je taký veselý, roztomilý, ale najmä švihnutý, že určite vyvolá veľké nadšenie malých čitateľov (asi od štyroch rokov), ktorí sa budú opakovane dožadovať prečítania. Dospelým budú knižní hrdinovia asi liezť na nervy, ale azda sa kvôli potomstvu premôžu a žiadostiam o prečítanie príbehu vyhovejú.
 


 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára