Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 30. júla 2023

Medveď a šepot vetra

Tento článok vyšiel v novembrovom čísle Magazínu o knihách v roku 2022. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Marianne Dubucová: Medveď a šepot vetra 
(prel. Lucia Hlubeňová, IKAR – Stonožka 2022)

 
Medveď mal sladký život. Tiché dopoludňajšie chvíle v peknom, útulne zariadenom domčeku sa striedali s popoludňajšími, spoločenskými. Popoludnia trávil s priateľmi, spoločným hraním hier, rozhovormi, jedením jahodových koláčov... Kto by už takýto život chcel zmeniť? Nuž, napríklad Medveď, ktorého spokojnosť sa pozvoľna vytrácala. Jeden deň mu niečo vravelo, že nastal čas odísť. Šepotavú radu mu venovala príroda. „Slnečné lúče, lístie na stromoch či závan vetra mu našepkali, že by mal vyskúšať niečo nové.“ A tak Medveď prikročil k veľkej zmene vyžadujúcej značnú dávku odvahy. Rozhodol sa opustiť svoj domov a nájsť si nový niekde inde. Nevedel, kam ísť, vedel len, že musí. Spoločnosť mu robil list neznámeho „stromového pôvodu“, nenápadne si poletujúci popri Medveďovi. Ten kráčal, až dokráčal k domčeku priateľského Zajaca, ktorý ho u seba ubytoval. Medveď sa tu cítil dobre – tak dobre mu už dávno nebolo. No ukázalo sa, že tu jeho cesta ešte nekončí...
 
Marianne Dubucová čitateľov rozmaznáva hrejivými, očarujúco ilustrovanými príbehmi, prekypujúcimi nehou, láskavosťou, múdrosťou a nadčasovosťou a táto kniha nie je výnimkou. Citlivý príbeh o odvahe konať, začať odznova, o rozhodnutí mať život vo svojich rukách, nenechať sa ním len tak unášať, je vhodný pre deti od troch rokov.
 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára