Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 31. júla 2023

Stratil sa Cyrko

Tento článok vyšiel v májovom čísle Magazínu o knihách v roku 2023. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Magdalena Kulus, Marta Kurczewska (ilustrátorka): Stratil sa Cyrko 
(prel. Mária Lachkovičová, Slová 2022)

 
Cyrko sa narodil vo veľkej stodole. Jeho domov bol naplnený láskou, bezstarostnosťou, bezpečím. Tunajšie mačky nemusia bojovať o holý život, loviť korisť. Cyrka nemal kto vystríhať pred skutočným svetom a táto nebezpečná nevedomosť raz viedla k neuváženému rozhodnutiu – vybrať sa sám na prechádzku a nikomu o tom nepovedať. Kroky ho viedli čoraz ďalej a okolitý svet bol síce zaujímavý, ale tiež neznámy. Cyrko sa stratil! Mal však šťastie v nešťastí – ocitol sa v záhrade patriacej dobrým ľuďom a dobrým psom a oni ho s láskou prichýlili. No toto útulné miesto sa stalo iba jeho dočasným domovom. Sestry – staršia Dorotka a mladšia Majka, pripútaná k invalidnému vozíku, tu boli na prázdninách, ktoré sa už chýlili ku koncu. Čoskoro nastal čas odísť a Cyrko sa opäť ocitol v neznámom svete – nasťahoval sa do prízemného bytu s malou záhradkou v meste. Tu by príbeh mohol aj skončiť, ale neskončí sa, pretože nie všetci členovia rodiny sú z mačiatka nadšení. Fľak, bývalý obyvateľ zvieracieho útulku, kocúr s tienistou minulosťou a hlbokými šrámami na duši, bol imúnny proti Cyrkovej roztomilosti a nevinnosti. Nechcel si zvyknúť, nechcel byť nahradený votrelcom. Rozhodol sa teda, že sa Cyrka zbaví...   
 
Dojemný príbeh Stratil sa Cyrko k sebe dieťa priláka výraznou obálkou a napínavo-citlivý príbeh si jeho prelietavú pozornosť udrží až do konca. Kocúrikov osud dieťaťu nebude ľahostajný, obavy sa pomiešajú s túžbou po šťastnom konci. Ten sa napokon dostaví, bolo by však škoda knihu vzápätí odložiť. O knihe Stratil sa Cyrko sa s dieťaťom treba porozprávať, otázkami ho priviesť k zamysleniu, povšimnutiu si myseľ a srdce obohacujúcich detailov. Pristaviť sa pri Fľakovi a pouličných mačkách, vrátiť sa k Majke a k jej asistenčnému psovi... Kniha deťom prináša dobrodružstvo obalené do nehy a porozumenia, predstaví im hrdinov, na ktorých sa len tak nezabúda.  
 


 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára