Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 31. júla 2023

Na koniec sveta

Tento článok vyšiel v májovom čísle Magazínu o knihách v roku 2023. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Adrián Macho (ilustrátor), Zuzana Štelbaská: Na koniec sveta 
(Albatros 2022)

 
Príbehy sprevádzajú deti do ríše snov snáď odjakživa. Niektoré z nich sa stávajú častým večerným spoločníkom, napríklad príbeh vynárajúci sa v iglu na pobreží Grónska. Príbeh rozpráva o tajomnom mieste, ktoré nikto nikdy nevidel. „Pod najjasnejšou polárnou hviezdou, v krajine večného ľadu a snehu, je koniec sveta. Za ním je len nekonečné prázdno“ rozprávala mama, hľadiac na syna Yuka.

Raz ráno Yuko vyhlásil, že on a jeho pes to miesto nájdu. Odhodlane vykročili za žiarou polárnej hviezdy, ktorá svietila vo dne i v noci. Odvaha im nechýbala, no poznanie, ako sa dostať na koniec sveta, veru áno. Cestu nepoznali pižmone ani soby, no soby im aspoň ponúkli dobrú radu: „Nájdi polárnu líšku. Tá chodieva ďaleko na sever. Tam, kde je už len sneh a ľad.“ Malí bádatelia teda putovali ďalej a krajina vôkol nich zrazu obelela, zľadovela. Yuko cítil, že koniec sveta už isto nie je ďaleko...

Ilustrátor Adrián Macho, (sveto)známy svojimi pôsobivými ilustráciami, a Zuzana Štelbaská, skúsená autorka kníh pre deti a mládež, znalkyňa duší snáď všetkých živých tvorov, už spojili svoje sily a deťom ponúkli očarujúcu knihu Stane sa zázrak. Rozkladacie leporelo Na koniec sveta je tiež naplnené podmanivými ilustráciami a inšpiratívnym príbehom, spoločne vytvárajúcimi neprehliadnuteľný knižný výsledok. Je vhodné pre deti asi od dvoch rokov. 
 


 
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára