Vyhľadávať v tomto blogu

štvrtok 6. júna 2024

Zvieratá a ich úžasný svet

Tento článok vyšiel v júnovom čísle Magazínu o knihách v roku 2024. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Ben Hoare, Daniel Long, Angela Rizzová a Daniela Terrazziniová (ilustrátori): 
Zvieratá a ich úžasný svet 
(prel. Jana Brožíková, Albatros 2023)

 
Kníh o zvieratách, naplnených viac či menej známymi faktami, už u nás vyšlo neúrekom. Máloktorá sa však môže popýšiť takou pôvabnou obálkou ako kniha Zvieratá a ich úžasný svet.

Keď čitateľ vstúpi na jej stránky, zistí, že tu stretne pozoruhodne veľa zvierat – známe i dosiaľ neznáme, malinké, velikánske, pekné, škaredé, roztomilé, desivé, neškodné, nebezpečné. Slon, žirafa, hroch, ťava, zebra, vydra, sova, líška, zajac, korytnačka. Mečiar, psohlavec, rosomák, mandril, šupinavec, valabia quokka, viskača, červoň, exocet...

Každému zvieraťu patrí knižná dvojstrana pozostávajúca z poučného textu, pôsobivej fotografie a výstižnej kresby. Krátky text čitateľovi prezradí zopár zaujímavých faktov hovoriacich napríklad o tele zvieraťa, jeho strave, zvykoch, domove, zvláštnostiach.

Vedeli ste, že slon pri pohľade do zrkadla spozná sám seba? Alebo že kobry kráľovské nesyčia, ale vrčia ako nahnevané psy? Počuli ste už, že pumy nevedia revať, ale pradú ako domáce mačky? Kniha má potenciál prekvapiť deti aj dospelých.

Najviac čitateľovho času a pozornosti si asi prisvoja zvieratá, ktoré bežne v knihách (ani inde) nevidieť. Psohlavec a rosomák sú síce zaujímavé tvory, ale naživo by sa s nimi chcel stretnúť  len málokto. Stretnutie s veľzubcom by asi tiež každý rýchlo, ale zdvorilo odmietol, zato o stretnutie s viskačou alebo vzácnou quokkou by určite mali záujem mnohí z nás. V realite asi nereálne, v knihe ľahko dostupné.

Ben Hoare deťom (asi od desiatich rokov) predstavuje úžasný svet zvierat. Kniha im bude príjemným a múdrym spoločníkom a ochotne poslúži aj ako užitočný pomocník v rámci štúdia. 
 



 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára