Vyhľadávať v tomto blogu

štvrtok 6. júna 2024

V ríši snov

Tento článok vyšiel v júnovom čísle Magazínu o knihách v roku 2024. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 

Zuzana Štelbaská, Adrián Macho: V ríši snov (Albatros 2023)


 
Ako vyzerá ríša snov? Možno poznáte odpoveď, pretože ste ju už počas snenia preskúmali. Ak sa vám to dosiaľ nepošťastilo a máte doma drobca obľubujúceho roztomilo ilustrované knihy, začítajte sa spolu do titulu V ríši snov.

Kniha vznikla na motívy „zasnívanej pesničky“ Dráčik od speváčky Kristíny. Pesnička je kratulinká, nežná ako pohladenie, jemná ako obľúbená plyšová hračka, sladká ako čokoláda. Knihu V ríši snov možno opísať rovnako. Vizuálnu podobu jej dal ilustrátor Adrián Macho, ktorý už s autorkou knihy, Zuzanou Štelbaskou, v minulosti spolupracoval (Na koniec sveta - článok tu, Stane sa zázrak - článok tu). Fanúšikovia Adriána Macha zbožňujú jeho jedinečné, roztomilé, pozitívne, farbami hrajúce ilustrácie a titul V ríši snov ich nesklame. Ilustrácie sú navyše snové, preto perfektne pasujú k príbehu.

Tentoraz nemusíme spať, aby sme mohli snívať, autori nám venujú knižný sen. Ocitneme sa na opačnom konci sveta, kde si slobodne lieta milo vyzerajúci drak. Pôvabný dráčik má rád deti, ale nie ako hlavný chod, ale ako spoločníkov počas letov naprieč snovým nebom.

Drak priletel po tuho spiace knižné dieťa, aby mu doprial nezabudnuteľnú jazdu. Šťastne si letia na opačnom konci sveta, obloha má farby dúhy a tróni na nej sivý mesiac, zvedavý na týchto nebeských jazdcov. Na chvíľu sa nechajú unášať vetrom ponad krásy lúčne, lesné a po návrate do nebies z výšky vidia veľkú horu. Dráčik s dieťaťom si lieta „cez krajiny zázračné, kým sa brieždiť nezačne“. Delia sa o radosť z objavovania nových svetov, vychutnávajú si spoločné chvíle. Ríša snov im má stále čo ponúknuť, ale príchodom rána sa jej spoznávanie dočasne končí...

Kniha je ako kratučký sen, ani sa nenazdáte a ste na jej konci. Tento knižný sen sa však môže opakovať – dieťa sa môže znova kochať ilustráciami, a pritom sa započúvať do slov v nich uložených, a tiež do uspávanky Dráčik. Podľa vydavateľa je kniha vhodná pre deti od štyroch rokov, recenzentka sa domnieva, že vzhľadom na jednoduchosť a krátkosť príbehu zaujme aj mladšie deti. 
 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára