Vyhľadávať v tomto blogu

štvrtok 6. júna 2024

Príbehy na dobrú noc pre rebelky: 100 inšpiratívnych dievčat a mladých žien

Tento článok vyšiel v júnovom čísle Magazínu o knihách v roku 2024. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Jess Harriton, Maithy Vu (redaktorky): Príbehy na dobrú noc pre rebelky: 
100 inšpiratívnych dievčat a mladých žien 
(prel. Nikoleta Frantová, Albatros 2023)

 
Inšpiratívne ženy sa vyskytujú na celom svete – na jeho opačnom konci, aj v slovenských mestách a dedinách. Môžeme ich stretnúť na chodbe v paneláku, v potravinách či na pošte. Niektoré pozná iba úzky okruh ľudí, iné sú známe, ba až svetoznáme. Ich životné príbehy môžu inšpirovať iných ľudí formujúcich vlastné životné príbehy, a preto je dôležité šíriť ich ďalej, umožniť im prenikať medzi nás. V knižnej podobe tak činí vydavateľstvo Albatros sériou Príbehy na dobrú noc pre rebelky, primárne určenou deťom (asi od ôsmich rokov), rozprávajúcou o výnimočných ženách. Jej tretí diel ukazuje, že úspech možno dosiahnuť už v mladom veku.

Kniha predstavuje sto inšpiratívnych dievčat a mladých žien meniacich svet v reálnom čase. Každej patrí knižná dvojstrana – ľavú stranu zaberá stručný, ale pútavý, pozitívne pôsobiaci biografický text a pravú stranu zdobí samotná osobnosť v ilustrovanej podobe (o ilustrácie sa postaralo osemdesiat mladých umelkýň) a jej inšpiratívny výrok.

Knižné stránky obývajú športovkyne, vedkyne, podnikateľky, umelkyne, ochrankyne zvierat. Pretekárka na vozíku, výrobkyňa nožov, domino umelkyňa, astronautka, pilotka, výrobkyňa invalidných vozíkov pre zvieratá, bojovníčky za práva osôb so zdravotným postihnutím, prisťahovalecká aktivistka, zástankyňa pozitívneho postoja k telu, bojovníčka proti šikane, LGBTQIA+ aktivistky atď. Je fascinujúce sledovať, v akých rozmanitých oblastiach sa dievčatá a mladé ženy úspešne realizujú! Rovnako fascinujúce je vidieť, v akých často náročných podmienkach sa ich sen začal meniť na realitu, a tiež, čo stálo na samom počiatku ich cesty, čo viedlo k rozhodnutiam, činom. Jeden silný životný príbeh strieda druhý a občas človek až žasne, koľko sily a odhodlania sa ukrýva v týchto mladých ženách!

Knihe je veľmi aktuálna, rozmanitá, nikoho nediskriminuje, nepodceňuje, nezvýhodňuje. Snaží sa deťom predstaviť dievčatá a mladé ženy, ktoré ich majú čím zaujať, a tiež majú potenciál inšpirovať ich, prebudiť v nich túžbu dosiahnuť úspech, rozdúchať v nich odvahu vykročiť za snom. 
 





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára