Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 13. októbra 2019

Knižný úlovok & recenzia: Gruffalo - kniha so zvukmi


Kniha Všetci letia na metle nadchla mňa i Danielka, a preto som sa rozhodla, že jeho knižnicu obohatím o ďalšiu knihu od Julie Donaldson a Axela Schefflera s názvom Grufallo. O tomto knižnom titule som už veľakrát počula a je očividné, že ho deti zbožňujú. Staršie vydanie Gruffala od vydavateľstva Enigma, považované niektorými rodičmi za kvalitnejšie, je už asi všade vypredané, preto som sa rozhodla kúpiť novšie vydanie obohatené o krátke zvukové nahrávky od Svojtka & Co. 


Život ohrozujúca prechádzka lesom


Myšky to majú v živote ťažké. Sú maličké a nedokážu sa fyzicky ubrániť pred väčšími zvieratami, ktoré ich s obľubou zaraďujú do svojho jedálnička. Niektoré myšky sa však kvôli tomu neutápajú v smútku a netrávia celý život ukryté vo svojich bezpečných úkrytoch. Uvedomujú si, že ak sa nedokážu brániť fyzicky, musia sa spoľahnúť na svoju inteligenciu. A veruže tú má myška vystupujúca v tomto príbehu naozaj prenikavú...

Táto myška sa jedného dňa vybrala hlbokým lesom na prechádzku. Zrazu jej cestu skrížila líška, ktorá si myslela, že vďaka pekným rečičkám a pozvaniu na obed sa myška onedlho ocitne v jej bruchu. Myška však slušne odmietla, pretože už mala program. Ponáhľa sa za Gruffalom. Líška o ňom nikdy nepočula, tak jej ho myška v stručnosti opísala. Ostré kly a tesáky, obrie tlapy... A to najdesivejšie ešte len nasledovalo! Gruffalo vraj bude piecť líšku! Líška radšej rýchlo ufujazdila preč. 



Myške sa podarilo pred líškou zachrániť, ale nebezpečenstvu unikla len na chvíľu. V lese stretla sovu a neskôr hada. Myška siahla po overenej záchrannej akcii s názvom Gruffalo a opis desivého tvora narastal na obludnosti. Kolená s mozoľmi, pazúry na nohách, hrčka na nose, divoké žlté oči, špicaté ostne na chrbte... I jeho plánované aktivity boli hrôzostrašné. Vraj plánuje vysmažiť zo sovy rezne a ponúknuť opečeným hadom. Myška vyviazne zo stretnutí živá a zdravá, ale onedlho natrafí na tvora omnoho hrozivejšieho. Stretla samotného Gruffala, ktorého dovtedy považovala za výplod svojej fantázie a veru aj on si rád pochutí na chutnej myšičke. Myška sa už po niekoľkýkrát ocitla v život ohrozujúcej situácii a opätovne sa jej podarilo vyjsť z nej víťazne...



Tak škaredý, až je krásny

Veršovaný príbeh o vynaliezavej myške a jej nepríjemných lesných stretnutiach ponúka zábavné, napínavé dobrodružstvo. Myška je sympatická postava, ktorú si čitateľ rýchlo obľúbi. Na nedostatok čitateľskej priazne sa však určite nemôže sťažovať ani Gruffalo, ktorý síce tiež túžil myšku zožrať, ale on je tak zaujímavo škaredý, že je ťažké neobľúbiť si ho.

Toto vydanie príbehu je obohatené o 10 krátkych zvukových nahrávok a každá z nich je označená obrázkom. Drobné otlačky labiek na zemi, vydesený Gruffalo, prekvapená žaba, vystrašená sova... Tieto obrázky sú zakomponované aj do textu knihy a slúžia ako označenie zvuku, ktorý sa hodí ku konkrétnej časti deja. Počúvanie príbehu obohateného o zvuky deťom určite ešte zosilní čitateľský zážitok a stláčaním tlačidiel sa môžu hravým a zábavným spôsobom podieľať na príbehu.

Príbeh o Gruffalovi ma veľmi baví! Žije Gruffalo aj vo vašej knižnici? :)

Bibliografické údaje knihy a oficiálnu anotáciu nájdete v tematickej kategórii Moja knižnica, v časti Danielkova knižnica, konkrétne tu.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára