Vyhľadávať v tomto blogu

sobota 7. marca 2020

Malá séria, veľká dávka okúzlenia

Tento článok vyšiel vo februárovom čísle Magazínu o knihách v roku 2020. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihami detailnejšie zoznámiť.

Ewa a Pawel Pawlakovci: Malý atlas motýľov 
(preklad Ladislav Holiš, Ikar – Stonožka 2019)

Motýle nás fascinujú svojou krehkou krásou, ale málokedy nám doprajú možnosť dôkladne si ich poobzerať. Túto možnosť ponúka Malý atlas motýľov od poľských manželov Ewy a Pawla Pawlakovcov, ktorý vydal Ikar v rámci série Malý atlas. 



Očkáň pýrový, žltáčik rešetliakový, piadivka egrešová, vretienka obyčajná, jasoň červenooký... Každému z nich autori venovali dve strany zložené z krátkeho textu a očarujúcich ilustrácií. Na stranách knihy trónia prenádherní motýlí zástupcovia vytvorení z látok a nití. Tieto „látkové motýle“ pôsobia rozprávkovým dojmom, no stačí sa pozrieť na fotografie motýľov a čitateľ si uvedomí tú neuveriteľnú podobu. Textilné koláže a fotografie nie sú jediné výtvarné techniky, ktoré autori v knihe použili. Nájdeme v nej aj akvarely alebo milé detské kresby.




V Malom atlase motýľov kraľujú ilustrácie a je ťažké od nich odtrhnúť zrak, napriek tomu recenzentka odporúča venovať pozornosť aj textu. Umožňuje prehĺbiť svoje vedomosti o týchto drobných tvoroch.  

Druhý titul série nazvaný Malý atlas vtákov vytvorila rovnaká autorská dvojica ako Malý atlas motýľov. Tentoraz autori predstavujú vtáky vyskytujúce sa v okolí ich domova i v našich končinách. 

Ewa a Pawel Pawlakovci: Malý atlas vtákov 
(preklad Ladislav Holiš, Ikar – Stonožka 2019)




Obidva tituly sú podľa vydavateľa vhodné pre deti od troch rokov. Recenzentka sa domnieva, že tieto s láskou a hlbokým porozumením vytvorené knihy, prinášajúce nevšedný vizuálny zážitok, dokážu zaujať všetkých milovníkov výnimočných kníh bez ohľadu na vek. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára