Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 26. júla 2020

Navštívte záhradu v oblakoch

Tento článok vyšiel v júlovom čísle Magazínu o knihách v roku 2020. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.

Linda Sarah, Fiona Lumbers: Záhrada v oblakoch 
(preklad Lucia Hlubeňová, Ikar 2020)

Každý z nás má nejaké obľúbené miesto, kde rád trávi voľný čas. Miesto, ktoré si človeka získalo atraktívnym prostredím, ponúkanými službami alebo milou spoločnosťou. Staré opustené parkoviská sa zvyčajne takým miestom nestávajú. Jednému starému parkovisku sa to však podarilo. Parkovisko pri letisku je obľúbeným miestom dievčatka s menom Dorotka. Dorotka tu trávila čas obklopená hrdzavými vrakmi áut, odpadkami a burinou. Počúvala zvuky lietadiel, púšťala si šarkana alebo hrala na flaute. No stále cítila, že jej niečo chýba. Nevedela síce tento pocit jednoznačne definovať, ale jej myseľ nezostala na mŕtvom bode a zrazu sa zrodil inšpiratívny plán. Dorotka sa pustila do premeny tohto nehostinného miesta. Odpratala odpadky, pokryla zeminou celú strechu parkoviska a zasadila do nej semienka. Šedivé, smutné miesto sa čoskoro premenilo na pestrofarebnú záhradu, ale pocit neúplnosti, prázdnoty sa nevytratil. Dievčatko však netušilo, že o jeho odstránenie sa postará jej záhrada v oblakoch...

Očarujúco ilustrovaný príbeh o snahe vysporiadať sa so svojimi pocitmi a o priateľstve je vhodný pre deti od troch rokov.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára