Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 26. júla 2020

(Ne)viditeľná zábava

Tento článok vyšiel v júlovom čísle Magazínu o knihách v roku 2020. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.


Maciej Szymanowicz: Škriatkovia – Fakty. Mýty. Huncútstva 
(preklad Sibyla Mislovičová, Ikar 2020)

Opísať škriatkov je predsa ľahké! Sú maličkí, nezbední a veselí. Škriatkov samotných by takáto chabá charakteristika určite urazila. Na obranu ľudstva treba podotknúť, že tieto piadibytosti sa dokážu zneviditeľniť, a preto je pre bežných ľudských smrteľníkov extrémne náročné niečo sa o nich dozvedieť. Maciejovi Szymanowiczovi sa však nejako podarilo prelomiť škriatkovský mechanizmus neviditeľnosti. Prenikol do ich sveta a vytvoril náučnú, škriatkami preplnenú (vyše 465 kusov) publikáciu, v ktorej pútavo opisuje škriatkovské fakty, mýty a huncútstva. 

Autor nám predstavuje rozprávkových, lesných i domácich škriatkov a zoznámime sa aj s rannými, kvetináčovými škriatkami a tlačiarenským škriatkom.

Škriatkovia sú činorodé stvorenia, ktoré s obľubou páchajú všakovaké huncútstva. Miešajú rozprávky, zasahujú do televíznych športových prenosov, vytvárajú zmätok a neporiadok v domácnostiach a dokonca organizujú olympiádu. Súťaží sa o prvenstvo v skoku do výšky na višňovom pudingu, v pretekoch v mede na chlebe s maslom, schovávačke alebo v časovke v zaspávaní. 

Škriatkovia sú neviditeľnou, no bežnou súčasťou našich domácností, a preto sa recenzentka domnieva, že táto vzácna publikácia by mala byť súčasťou každej domácej knižnice. Predstavuje totiž nielen bohatý zdroj poznatkov o fascinujúcich bytostiach, ale aj odpovede na dosiaľ nevysvetliteľné javy v domácnosti a v neposlednom rade zaručený spôsob, ako sa zabaviť. 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára