Vyhľadávať v tomto blogu

štvrtok 2. júla 2020

Nestarnúca klasika je späť!

Tento článok vyšiel v júnovom čísle Magazínu o knihách v roku 2020. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Richard Scarry: Veľký obrázkový slovník: slovensko-anglicko-nemecký 
(preklad Viera Švenková, Ikar 2020)

Vydavateľstvo Ikar začiatkom roka 2020 vydalo detskú knihu, ktorá priláka pozornosť oveľa väčšieho počtu dospelých, ako je pri detských kníh obvyklé. Je ňou Veľký obrázkový slovník: slovensko-anglicko-nemecký od Richarda Scarryho. Tento prenádherne, detailne ilustrovaný obrázkový slovník bol súčasťou detstva mnohých rodičov malých detí. Scarryho obrázkový slovník je nadčasové dielo, ktoré zaujme a naučí veľa nového (dokonca v dvoch cudzích jazykoch) nielen deti v roku 2020, ale aj v roku 2050.

Obsah je prehľadne rozdelený do tematických celkov, vďaka ktorým sa v knihe dobre a rýchlo orientuje. Nový deň, V supermarkete, Chcem byť zdravý, V meste... Strany knihy sú pokryté roztomilými zvieratkami, budovami, predmetmi, dobrotami, dopravnými prostriedkami, a tiež rôznymi telesnými, pracovnými a voľnočasovými aktivitami.

Každá tematická časť obsahuje okrem bohatej, skvelo namixovanej nádielky slovnej zásoby aj pár úvodných viet. Tie nám niečo prezradia o danom obrázku a zároveň prostredníctvom nich autor oslovuje detského čitateľa. Kladie mu otázky, nabáda ho premýšľať, nájsť nejaký predmet na obrázku, vyjadriť svoj názor. 

Podľa vydavateľstva je kniha vhodná pre deti od troch rokov. Recenzentka tvrdí, že táto kniha by sa mala ocitnúť v rukách detí od jedného roka a určite si zaslúži aj pozornosť školopovinných detí. Deti mladšie ako tri roky pri jej prezeraní objavujú svet, pre školákov predstavuje výbornú učebnú pomôcku. Pokiaľ sa kniha práve nenachádza v detských rukách, mali by po nej siahnuť rodičia. Táto kniha totiž má čo ponúknuť každému z nás.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára