Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 13. júna 2021

Ako sa zajačik prestal báť

Tento článok vyšiel v májovom čísle Magazínu o knihách v roku 2021. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť. 

Elizabeth Shaw: Ako sa zajačik prestal báť 
(preklad a úprava Milica Matejková, BUVIK 2021)


Strach o dieťa sa často prikradne ešte pred jeho narodením a v podvedomí zostáva po zvyšok života. Pokiaľ nad zdravým rozumom vyhrá strach, výsledkom môže byť síce napohľad bezpečné, ale o zážitky, priateľstvá a objavovanie ochudobnené detstvo. Presvedčivým dôkazom je príbeh o jednom malom zajačikovi...

Zajačik sa všetkého veľmi bál. Po zoznámení s jeho starkou a spoznaní jej spôsobu výchovy si recenzentka myslí, že každý z nás by na jeho mieste dopadol rovnako. Nebež, rozbiješ si koleno. Nechoď bližšie ku psíkovi, rafne ťa. V rybníku je schovaný vodník, okúp sa radšej vo vani. Dokonca ani v posteli nie sme v bezpečí. V noci predsa chodia strašidlá! Starkej slová majú veľkú moc a dosahujú želaný výsledok. Ona je asi spokojná, zajačik však prežíva smutné a osamelé detstvo.

Prekonať strach, tak výdatne a usilovne pestovaný úzkostlivou príbuznou, je veru náročná úloha. Život však zajačikovi priniesol nebezpečnú príležitosť umožňujúcu sa so svojím strachom popasovať...

Napínavý veršovaný príbeh zo života bojazlivého zajačika deťom odkazuje, že občas treba odsunúť strach a dotieravé myšlienky čo ak... a dať priestor odvahe a činom. Nešťastie sa síce môže stať kedykoľvek, ale nechať strach ovládať naše životy je nešťastné riešenie. Našťastie, malý zajačik na to prišiel včas.
 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára