Vyhľadávať v tomto blogu

utorok 16. novembra 2021

Bola koza rohatá / Dedko repku zasadil

Tento článok vyšiel v novembrovom čísle Magazínu o knihách v roku 2021. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Mária Rázusová-Martáková / Mária Ďuríčková, Vladimír Král (ilustrátor): Bola koza rohatá / 
                                          Dedko repku zasadil (Buvik 2021)

Život zvierat žijúcich vo voľnej prírode je nepredvídateľný. Nič nie je isté, nemenné. Na vlastnom kožuchu sa o tom presvedčila líška. Jedného dňa po návrate domov zistila, že vlastne už domov nemá. Jej brloh obsadilo zviera, ktoré namiesto vysťahovania zvolilo vyhrážanie sa násilím. Pomocnú labu ponúkol nešťastnej líštičke najprv vlk a potom medveď, ale ani jednému sa nepodarilo vyhnať agresívne zviera z líščej diery. Zlyhal vlk, zlyhal medveď... A potom vstúpil na rozprávkovú scénu odvážny jež a uštedril koze rohatej, do pol boka odratej, pichľavú príučku. 
 


Rozprávka o koze rohatej neobýva túto knihu sama. Nájdeme v nej aj rozprávku Dedko repku zasadil
 

 
Dedko repku zasadil. Tá rástla, rástla až narástla do „nadrepkových“ rozmerov. Skúšal ju zo zeme vytiahnuť sám, no neúspešne. Na pomoc si privolal babku, ale ani dvaja si s repou neporadili. Ťahači repy pribúdali a po príchode poslednej – najmenšej pomocníčky sa opäť potvrdilo, že každá pomoc sa ráta.



Očarujúco ilustrované rozprávky malým čitateľom (asi od troch rokov) prinášajú posolstvo, že všetko sa dá zvládnuť, keď si vzájomne pomáhame. Milovníci klasických rozprávok a jedinečných ilustrácií Vladimíra Krála by určite mali siahnuť aj po knižných predchodcoch tohto titulu – Kozliatka, Ako šlo vajce na vandrovku, Janko Hraško
 
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára