Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 14. novembra 2021

Veľká kniha o divokých tvoroch

Tento článok vyšiel v októbrovom čísle Magazínu o knihách v roku 2021. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Yuval Zommer: Veľká kniha o divokých tvoroch: Tigre, hyeny a iné predátory 
(preklad Jana Vlašičová, Slovart 2021)
 

Yuval Zommer tvorí veľké knihy a na ich veľkosť upozorňujú aj názvy začínajúce sa slovíčkom "veľká" - Veľká kniha o malých tvoroch, Veľká kniha o morských tvoroch, Veľká kniha o operených tvoroch. Sústredí sa na všakovaké tvory, ale nie na všetky naraz. Slovami nehýri, skôr kladie dôraz na to, aby zaujali, prekvapili, pobavili. K trom veľkým knihám nedávno pribudla štvrtá – Veľká kniha o divokých tvoroch.

Autor umožňuje čitateľom stretnúť rôzne divoké tvory (a prežiť). Tigre, hyeny, vlky, diably tasmánske. Pásavce, lasice, dikobrazy a binturongy... Každý z nich poľahky vyvolá záujem a zvedavé otázky. Prečo majú pásavce na tele pancier? Sú paviány nadurdené? Ako veľmi lenivý je leňoch? 

Autor položí otázku, sám si odpovie a pridá ďalšie zaujímavé informácie. Na záver prezrádza, čo sa stalo s predátormi ľadovej doby, predstavuje ohrozené predátory a vysvetľuje, prečo divoké zvieratá prichádzajú do miest.

Veľká kniha o divokých tvoroch je vydareným zdrojom poznatkov pre všetkých zvedavcov (asi od šiestich rokov) túžiacich po bezpečnom spoznávaní divokých obyvateľov našej planéty. 
 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára