Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 14. novembra 2021

Zuby

Tento článok vyšiel v októbrovom čísle Magazínu o knihách v roku 2021. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Wojciech Grajkowski, Wojciech Stachyra (ilustrátor): Zuby 
(preklad Alexander Horák, Slovart 2021)

Detské knihy sú majstri v zlepšovaní imidžu outsiderov. Parazity vyvolajú silný záujem, vírus súcit, zubný kaz pôsobí roztomilo. Dokonca aj zubná ambulancia stráca podobu mučiarne a mení sa na znesiteľné miesto. Jedna kniha zašla ešte ďalej a zo zubárskeho náčinia urobila knižné postavy.

Zrkadielko a Sonda vyzerajú ako skutočné zubárske nástroje, ale nepôsobia zlovestne (napriek ich knižnému oživeniu). Majú oči a úsmev, sú priateľské a zvedavé. V „zubatom príbehu“ s nimi strávime veľa času. Zoznámime sa tiež s pani zubárkou a jej dcérkou Pavlou.

Pavla, teda, najmä jej chrup hrá v príbehu kľúčovú úlohu. Umožňuje nám vidieť, čo sa deje so zubami od bábätkovských čias až do dospelosti. Najprv sú zuby ukryté pod ďasnami, postupne sa prebíjajú cez ďasná a vychádzajú na povrch... Pavla rastie, chrup sa vyvíja spolu s ňou a starostlivosti oň sa venuje náležitá pozornosť. Kefka s Pastou a Niťou sa usilovne činia a na zúbok sa Pavle pravidelne pozerá aj jej mama zubárka.

Kniha Zuby hravo, veselo a povzbudivo deťom (asi od štyroch rokov) predstavuje ich zúbky a všetko, čo s nimi súvisí. Má potenciál rozšíriť detskú myseľ o nové užitočné poznatky, zmenšiť strach z preventívnej prehliadky u zubára a viesť k pochopeniu dôležitosti starostlivosti o zuby.
 


 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára