Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 29. apríla 2024

Ako kresliť rozkošné veci – Nakresli čokoľvek v tom najrozkošnejšom štýle!

Tento článok vyšiel vo februárovom čísle Magazínu o knihách v roku 2024. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Angela Nguyen: Kawaii: Ako kresliť rozkošné veci – 
Nakresli čokoľvek v tom najrozkošnejšom štýle! (prel. Denisa Ľahká, Slovart 2023)

 
Kreslenie je skvelá tvorivá činnosť, ktorej výsledok má niekedy silu potešiť mnohých, no nie každému ide od ruky. Netreba sa však vzdávať, veď dnes existuje toľko všakovakých návodov, ktoré ponúkajú človeku pomoc! Ponúka ju aj umelkyňa Angela Nguyen, špecializujúca sa na kresbu rozkošných obrázkov. Jej výtvory sú naozaj rozkošné a čo je povzbudivé, po prečítaní jej knihy a vďaka jej radám také rozkošné obrázky môže nakresliť každý.

Autorka názorne opisuje „rozkošné techniky“, vysvetľuje, ako dodať obrázkom rozkošnosť – je prekvapivé, ako málo stačí! Menej detailov, svetlé farby, oblé tvary, pridanie rozkošnej tváre...

Po prelistovaní knihy je očividné, že rozkošné môže byť takmer čokoľvek. Nindža, prasa, žralok, vlkolak, stan, pečivo, cukrová vata, pizza, sushi... Autorka čitateľa naučí kresliť rôzne ľudské postavy – navrhuje mu vyskúšať rôzne pózy, ukazuje všakovaké výrazy tváre, doplnky... Dokazuje, že stačí aj malý detail a kresba je hneď rozkošnejšia, zaujímavejšia. „Schúlené zvieratá sa dajú nakresliť ako jednoduchá kružnica.“ Pri kreslení labiek líšky si predstav, že nosí ponožky. Z kružníc, trojuholníkov a obdĺžnikov vznikne rozkošné zablatené prasiatko, huňatá levia hlava vznikne z dvoch kružníc, cukrová vata má najprv podobu troch širokých oválov...

Knižné stránky sú pokryté rozkošnými obrázkami a my môžeme vidieť, že ich vytvorenie si nevyžaduje talent ani dlhoročný tréning. Stačí pozorne vnímať autorkine rady a plne si kreslenie vychutnať. Ak sa k tomu pridá troška trpezlivosti a snaha sa zdokonaľovať, rozkošné výsledky sa určite skôr či neskôr dostavia. Kniha je vhodná pre deti od šiestich rokov. 
 



 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára