Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 29. apríla 2024

Knižnica pána Losa

Tento článok vyšiel vo februárovom čísle Magazínu o knihách v roku 2024. Text článku som v rámci jeho publikovania na blogu doplnila o fotografie, aby ste sa mohli s knihou detailnejšie zoznámiť.
 
Inga Moore: Knižnica pána Losa 
(prel. Lucia Hlubeňová, Ikar – Stonožka 2023)

 
V dome uprostred lesa žila losia rodinka. Každý večer sa všetci usalašili okolo kozuba v útulnej obývačke a počúvali príbehy rozprávané pánom Losom. Jedného večera sa však stalo čosi nemilé – los si už nevedel spomenúť ani na jednu historku, ktorú by svojej rodine už nerozprával. „Čo keby si nám prečítal nejakú rozprávku?“ navrhla pani Losová. Keďže sa v ich domácnosti žiadna rozprávková kniha nenachádzala, vybral sa los k susede medvedici. Lenže ani u nej žiadna nebola! Pátral preto ďalej, hľadal knihu u ďalších lesných zvierat, ale bezvýsledne. Nehodlal sa vzdať a jeho kroky onedlho viedli do knižnice v meste. Odniesol si odtiaľ tri knihy a večer sa jeho rodina a medvedica s mláďatami započúvala do rozprávky Červená čiapočka. Chýr o čítaní rozprávky sa rozšíril medzi zvieratá a ďalšie rozprávkové čítanie – tentoraz Kocúra v čižmách, si prišla vypočuť okrem medvedice s mláďatami aj jazvečia rodina. Nasledujúci večer patril Popoluške a pribudli ďalší nadšení poslucháči. Bolo ich už toľko, že sa ledva všetci zmestili do izby. To veru neboli ideálne čitateľské podmienky! Na druhý deň mal los „plné kopytá“ práce – najprv zavolal pani knihovníčke, neskôr našiel na smetisku starý autobus a prerobil ho, a potom ho zaplnil knihami, ktoré si požičal z knižnice. Do lesa dorazila „losia pojazdná knižnica“, ale vynoril sa ďalší problém – nadšení poslucháči rozprávok nevedia čítať...
 
Očarujúco ilustrovaný príbeh deťom (asi od troch rokov) rozpráva o knihách, knižnici a o spoločnom čítaní, ktoré ponúka možnosť spoločného prežívania príbehov a príležitosť porovnať si čitateľské zážitky, a ktoré je tiež zdrojom oddychu, uvoľnenia, spomalenia  a príjemných chvíľ s blízkymi.  
 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára