Vyhľadávať v tomto blogu

nedeľa 26. júla 2020

Prečítané leto 2020: O tichu - načúvaní

5. týždeň Prečítaného leta (27. 7. - 2. 8.) je venovaný tichu a načúvaniu.

Kniha (nielen) o tichu


Je viacero kníh, ktoré sa tematicky hodia do tohto týždňa, ale existuje jedna kniha, ktorá proste musí dostať priestor. Je ňou Takto počujem od Romany Romanyšyn a Andrija Lesiva, ktorú v roku 2019 vydal Monokel (fb Monokla).


Kniha, prekvapivo, začína tichom. Po ponorení sa do ticha, ktoré stálo na samom počiatku, pred nás predstupujú rôzne zvuky. Autori vysvetľujú čo je zvuk, pútavo znázorňujú rozmanité zvuky. Hudba, ľudský hlas, zvuky ľudského tela, zvuky znejúce v našich domácnostiach, zvuky mesta, zvuky prírody... Zvuky na zemi, vo vzduchu, vo vode. Tiché, hlasné, nízke, vysoké, známe, neznáme, príjemné, nepríjemné.


Autori dokážu stručne a vizuálne fascinujúco ukázať a opísať všemožné zvuky, ale poukazujú aj na potrebu občas pobudnúť v tichu. Pobyt v tichu nám totiž umožňuje dôkladne sa zamyslieť, vidieť a počuť inokedy nevidené, nepočuté. Po pobyte v tichu pred nás opätovne predstupujú prvé zvuky, no tentoraz prvé zvuky, ktoré počuje dieťa ešte v tele matky. 

   
Táto fascinujúca, po vizuálnej stránke jedinečná a výnimočná kniha nie je iba o vnímaní sveta prostredníctvom sluchu, zvukoch a tichu. Je aj o potrebe vzájomného porozumenia, snahe nachádzať si k sebe cestu, potrebe relaxovať, spomaliť, sústrediť sa na seba. 



Títo autori napísali aj knihu Takto vidím. O obidvoch knihách som písala aj v Magazíne o knihách (tu). 

Kniha o načúvaní



Pani Jazvecová, sympatická jazvečia dáma, má nasledovaniahodný nedeľňajší rituál. Každú nedeľu sa vydá na výlet vedúci na vrchol kopca. Cestu zvykne absolvovať sama, ale dnešná nedeľa bola iná ako tie predošlé. Dnes ju niekto sledoval a pozornej pani Jazvecovej tento fakt neušiel. Jej sledovateľom bol bielo-oranžový kocúrik Leo, ktorý tiež túžil vyjsť až na vrchol kopca. Dobrácka jazvečia dáma mu umožnila pridať sa k nej. Obstarala mu dobrú palicu, dávala mu užitočné rady, odpovedala na množstvo otázok, učila ho pomáhať, rozhodovať sa a riadiť sa srdcom. 

Malý výletník pozorne načúval slovám novej priateľky. Tento výlet mal pre neho zásadný význam a odvtedy sa nedeľňajší rituál pani Jazvecovej stal aj jeho rituálom. Postupne naberal vedomosti a skúsenosti a čoraz častejšie bol on ten, kto pomáhal a radil. Pani Jazvecovú postupne opúšťali sily a jednu nedeľu už nevládala sprevádzať Lea na vrchol kopca. Neskôr sa však našiel niekto, kto tam vyšiel spolu s ním... 


Kniha Na vrchol kopca od Marianne Dubucovej zaraďujem medzi najkrajšie knihy vydané na Slovensku za rok 2019. Očarujúco ilustrovaný príbeh o nezištnom priateľstve, šľachetnosti, odovzdávaní vedomostí, spoločne strávených chvíľach a načúvaní patrí medzi moje srdcovky a rada sa vydávam na cestu na vrchol kopca spolu s jeho roztomilými hrdinami. 



Ušaté leporelá


Leporelá pre najmenšie deti (0 - 1,5 roka) ma fascinujú svojou rozmanitosťou, hravosťou, zábavnosťou a nápaditosťou. Do tejto témy sa výborne hodia "ušaté leporelá" od Yoyo Books, ktoré vyšli v rámci série Sú toto moje uši? Písala som o nich v Magazíne o knihách (tu), a preto v tomto článku spomeniem iba jeden titul tejto série - Sú toto moje uši?: Tiger.


Z obálky na nás hľadí usmievavý tiger a ďalšie dobre naladené zvieratká nájdeme vnútri leporela. Slon, lev, líška, myška, krava. Nápadnou súčasťou tohto leporela sú látkové uši, ktoré z knihy vytŕčajú. Znázornené zvieratká uši nemajú a dieťa má odhaliť, komu tie vytŕčajúce ušká patria. Sú tigrie, slonie alebo levie? Každé zvieratko sa dieťaťu prihovorí vo svojej reči a opíše svoje uši. Dieťa na základe toho hľadá majiteľa uší... 



Hravé leporelo dieťaťu pomáha rozvíjať logické myslenie a tiež ho zoznamuje s niektorými zvieratkami a ich zvukmi.

Načúvajte...


Zvukové knihy si zaslúžia byť súčasťou týždňa o tichu a načúvaní. Lenže ktorú vám mám ukázať? Máme ich doma tak veľa! Rozhodla som sa, že vám ukážem zvukové leporelo Všechny hudby světa od Axiómy a ostatné aspoň spomeniem.


Toto zvukové leporelo, určené pre deti od jedného roka (ale zaujme aj menšie deti), má ambiciózny názov, ktorý úplne nezodpovedá realite. Neukáže deťom všetku hudbu sveta, napriek tomu ho považujem za veľmi vydarené zvukové leporelo. A akú hudbu vlastne ukrýva?


Na stránkach leporela sa deti ocitnú v Mexiku, Grécku, Peru, Japonsku, Senegale a Polynézii. Každé z týchto exotických miest obsadilo jednu dvojstranu tvorenú veselou, pútavou ilustráciou a jednou zvukovou ukážkou. Zvukové ukážky sú vhodne vybrané, ich dĺžka vyhovujúca a dokážu ich spustiť aj maličké deti. 




Započúvať sa vám umožnia aj ďalšie zvukové knihy / leporelá:



Zaujala vás táto téma? Aké knihy o tichu / načúvaní máte doma vy? :)

 Prečítané leto na FB: Prečítané leto - rodičovská skupinka



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára